Οπως τονίζει ο διεθνής οίκος, μία διατηρητέα ανοδική κίνηση για τις μετοχές δεν είναι πιθανή πριν το τέλος των ανακοινώσεων των αποτελεσμάτων της κερδοφορίας των εισηγμένων του δ' τριμήνου του 2008, και νέα χαμηλά δεν μπορούν να αποκλεισθούν. Eπιπλέον, όπως υπογραμμίζει η DB, στο επόμενο διάστημα, η υψηλή μεταβλητότητα θα κάνει οποιαδήποτε προσπάθεια πρόβλεψης τις εξέλιξης της χρηματιστηριακής αγοράς, ένα παιχνίδι τύχης.
Ωστόσο, τόσο το κοντινό όσο και το μακρινό μέλλον φαίνεται καλύτερο για κάποιες αγορές και συγκεκριμένα γι αυτές που έχουν λιγότερα αδύναμα νέα μετά το τέλος της περιόδου ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων του γ τριμήνου. Τις πιο ισχυρές ανοδικές πιθανότητες για δυναμική ανοδική κίνηση με βάση αυτό το κριτήριο, έχει η ελληνική αγορά με ποσοστό (σκορ) 123,1% την στιγμή που ο μέσος όρος διαμορφώνεται στο 46%. Ακολουθούν η αγορά της Αυστρίας με σκορ 99,8%, της Ιρλανδίας με 96,6%, της Γερμανίας με 51,1% και της Ιταλίας με 43,8%. Αντίθετα, τις πιο αδύναμες προοπτικές έχουν τα χρηματιστήρια των Σκανδιναβικών χώρων, της Ελβετίας, της Αγγλίας, των Benelux και της Γαλλίας.
Σε ότι αφορά το σκορ των χωρών που συνδυάζει παράγοντες όπως ελκυστικές αποτιμήσεις, ελκυστικά τεχνικά στοιχεία και ελκυστικό momentum κερδοφορίας και ανάπτυξης, η αγορά της Αγγλίας, της Αυστρίας και της Ιταλίας, παραμένουν στην κορυφή της λίστας, ενώ η ελληνική αγορά ακολουθεί στην τέταρτη θέση της πιο ελκυστικής αγοράς στη Ευρώπη, με τις αγορές της Ελβετίας, της Γερμανίας και των χωρών Benelux, να αποτελούν τις λιγότερο ελκυστικές της Γηραιάς Ηπείρου .
Σε ότι αφορά την κερδοφορία, η DB εκτιμά πως τα κέρδη των ευρωπαϊκών εταιρειών το 2008 θα μειωθούν κατά 20% και κατά 15% περαιτέρω το 2009. Για να έχουμε κάποια δυναμική άνοδο της αγοράς θα πρέπει πρώτα να δούμε σημαντική μείωση του ρυθμού υποβαθμίσεων της κερδοφορίας από πλευράς των αναλυτών, υπογραμμίζει ο διεθνής οίκος.
Στο σενάριο της παγκόσμιας ύφεσης στοιχηματίζει και η Deutsche Bank προβλέποντας πως η ανάπτυξη στις βιομηχανικές χώρες θα βρεθεί στο χαμηλότερο επίπεδο από την εποχή της Μεγάλης Υφεσης και η διεθνής ανάπτυξη το 2009 θα βρεθεί στο 1,2% με τον πληθωρισμό να διαμορφώνεται στο 3,1%.
Σε ότι αφορά τις ΗΠΑ, η οικονομία αναμένεται να επιβραδυνθεί στο β εξάμηνο καθώς οι καταναλωτικές δαπάνες αναμένεται να έχουν χτυπηθεί σημαντικά από την πιστωτική κρίση. Η ανάκαμψη δεν θα είναι εύκολη, θα είναι αργή και δύσκολη κι έτσι πρέπει να προετοιμαστούμε για μία βαθιά και παρατεταμένη ύφεση, προειδοποιεί ο διεθνής οίκος.
Η Ευρωζώνη εκτιμάται πως οδηγείται προς την χειρότερη ύφεση που έχει δει από την δεκαετία του 70 με το ΑΕΠ το 2009 να αγγίζει το 1,4%. Τέλος, η Αγγλία έχει ήδη μπει σε ύφεση με το ΑΕΠ το οποίο στο τρίτο τρίμηνο διαμορφώθηκε στο 0,5%, να έχει μπροστά του πολλά ακόμη τρίμηνα μείωσης.
Κ.Ε
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr