Οι τρεις πλευρές προχώρησαν σε μία συμφωνία «κατανόησης» μετά από συζητήσεις των διπλωματών τους στο Ομάν, με τον Μοχάμεντ Αμπντέλ Σαλάμ, έναν εκ των ηγετών των Χούθι. Το πρακτορείο επικαλείται ανώνυμη πηγή για την είδηση.
Σε αντάλλαγμα, οι δύο χώρες δεσμεύτηκαν να προσφέρουν «πολιτική υποστήριξη» στους Χούθι, μεταξύ άλλων και στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Δεν είναι ξεκάθαρο ωστόσο πώς ακριβώς θα στηρίξουν αυτό το εγχείρημα, αλλά εκτιμούν πως μία κίνηση θα είναι να καταψηφίζουν αποφάσεις που θα είναι εις βάρος των Χούθι.
Σύμφωνα με τα όσα διαρρέουν από τις συνομιλίες, οι τρεις πλευρές έκαναν λόγο για «αυξημένη νευρικότητα μεταξύ των παγκόσμιων δυνάμεων για τις επιθέσεις πυραύλων και drone της ομάδας μέσα και γύρω από τη νότια Ερυθρά Θάλασσα από τα μέσα Νοεμβρίου».
Οι Χούθι, ισχυρίζονται πως στοχεύουν πλοία που συνδέονται με το Ισραήλ, τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, ωστόσο έχουν χτυπήσει και πλοία που δεν σχετίζονται με αυτά τα κράτη.
Οι πλωτές οδοί - συμπεριλαμβανομένου του στενού Μπαμπ ελ Μαντίμπ, που συνδέει την Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Άντεν, είναι ζωτικής σημασίας για την παγκόσμια οικονομία καθώς περίπου το 30% του φορτίου εμπορευματοκιβωτίων διέρχεται μέσω αυτών. Διαχειρίζονται επίσης μεγάλο ποσοστό ροών πετρελαίου και υγροποιημένου φυσικού αερίου.
Από τότε που ξεκίνησαν οι επιθέσεις, οι περισσότερες δυτικές ναυτιλιακές εταιρείες έχουν αποφύγει το στενό και αντ' αυτού περιφέρονται στη νότια Αφρική. Αυτό προσθέτει ημέρες και σημαντικό κόστος μεταφοράς.
Εταιρείες από την Κίνα και τη Ρωσία αποκτούν έτσι ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, αν και εξαρχής είχαν... ευνοϊκή μεταχείριση από τους αντάρτες.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr