Υπενθυμίζεται, ότι στα τέλη Οκτωβρίου, η γερμανική κυβέρνηση ενέκρινε την παραχώρηση ποσοστού λίγο κάτω από το 25% της εταιρείας HHLA(logistics) στο Αμβούργο στην COSCO.
Η συγκεκριμένη συμφωνία έχει ενισχύσει τις ανησυχίες, αναφορικά με την αυξανόμενη επιρροή της Κίνας στα ευρωπαϊκά λιμάνια, με δύο πολύ σημαντικά εξ αυτών του Ρότερνταμ και της Αμβέρσας να έχουν παρόμοια ποσοστά με την COSCO.
Να σημειωθεί ότι η COSCO διατηρεί μετοχές σε 15 διαφορετικά ευρωπαϊκά λιμάνια στην Ελλάδα, τη Μάλτα, την Ιταλία, την Ισπανία, τη Γαλλία, το Βέλγιο, την Ολλανδία και τη Γερμανία.
Τρεις οι κίνδυνοι για την εθνική και οικονομική ασφάλεια
Σύμφωνα με την δρ. Φραντσέκα Τζιρέτι, μια αναλύτρια του MERICS, η COSCO παρουσιάζει κινδύνους και για την εθνική και για την οικονομική ασφάλεια, όχι απλά επειδή μπορεί να επενδύσει σε οποιοδήποτε ευρωπαϊκό λιμάνι, αλλά λόγω τριών βασικών παραγόντων.
Πρώτον, η δρ.Τζιρέτι επισημαίνει ότι η COSCO δεν είναι απλώς άλλη μία ναυτιλιακή εταιρεία. Ενώ οι ανταγωνιστές της όπως η Hapag-Lloyd ή η MAERSK έχουν ευθύνες να εξασφαλίσουν τις μετοχές για τη μεγιστοποίηση της απόδοσης της επένδυσης και της αξίας τους, η COSCO είναι ένα «εργαλείο» για το Πεκίνο, προκειμένουν να προωθήσει τα στρατηγικά του συμφέροντα.
Επιπλέον, η COSCO μπορεί να αποκτήσει μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς και να αυξήσει την ευρωπαϊκή εξάρτηση από την κινεζική ναυτιλία λόγω της άνισης πρόσβασης στην αγορά.
Τέλος, επισημαίνει το γεγονός ότι η COSCO μαζί με μια άλλη κρατική οντότητα, αυτή της Επιτροπής Εποπτείας και Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων που ονομάζεται China Merchants Group έχουν σταθερά επεκτείνει το αποτύπωμά τους σε ολόκληρη την κοινή αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Με τη συμφωνία του Αμβούργου, η κρατική επιτροπή εποπτείας και διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων κατέχει σημαντικό μερίδιο αγοράς στη συγκεκριμένη λιμενική υποδομή.
Να τονιστεί βέβαια ότι καμία από αυτές τις επενδύσεις δεν εγκυμονεί απαραίτητα άμεσο κίνδυνο μεμονωμένα, αλλά αρχίζουν να παρουσιάζονται ως πηγή ανησυχίας.
Η απάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Γίνονται κινήσεις για τον μετριασμό του απροκάλυπτου ελέγχου από το Πεκίνο, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται στη διαδικασία έγκρισης κανονισμού για τις στρεβλωτικές ξένες επιδοτήσεις που θα της επιτρέψει να ελέγχει εξονυχιστικά τις επιχειρήσεις από χώρες εκτός ΕΕ, που μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στην αγορά και να βλάψουν τους ίσους όρους ανταγωνισμού.
Αυτό θα οδηγήσει τις ξένες εταιρείες να υπόκεινται στους ίδιους αυστηρούς κανονισμούς, όπως συμβαίνει και με τις επιχειρήσεις εντός Ε.Ε.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr