Η έκθεση, που δημοσιεύθηκε από κοινού από το Παγκόσμιο Ναυτιλιακό Φόρουμ, τη Marsh και τη Διεθνή Ένωση Ναυτιλιακών Ασφαλιστών, διαπιστώνει ότι η απαλλαγή από τον άνθρακα της ναυτιλίας και οι νέοι περιβαλλοντικοί κανονισμοί θεωρούνται ως τα πιο επιδραστικά ζητήματα για δεύτερη συνεχή χρονιά. Επιπλέον, η γεωπολιτική ένταση και οι αυξήσεις των τιμών των καυσίμων βρίσκονται στην κορυφή της κατάταξης των ζητημάτων. Ο κλάδος αισθάνεται λιγότερο προετοιμασμένος για τεχνολογία αυτονομίας με σοβαρές ελλείψεις υποδομής.
Η γεωπολιτική ένταση και ο πόλεμος στην Ουκρανία στο επίκεντρο
Μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, η γεωπολιτική ένταση έχει γίνει μια από τις κύριες ανησυχίες στον κλάδο. Ωστόσο, η ετοιμότητα του κλάδου να αντιμετωπίσει αυτές τις εντάσεις εξακολουθεί να αξιολογείται ως υψηλή. Σε σύγκριση με τα αποτελέσματα του περασμένου έτους, ο αναμενόμενος αντίκτυπος της αλλαγής των εμπορικών προτύπων έχει επίσης αυξηθεί. Αντίθετα, οι ερωτηθέντες στην έρευνα θεώρησαν ότι ο κλάδος είναι λιγότερο προετοιμασμένος να αντιμετωπίσει την αποτυχία και τις ελλείψεις υποδομής.
Η απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές και άλλα περιβαλλοντικά ζητήματα θεωρούνται ως τα πιο επιδραστικά
Ζητήματα που συνδέονται με την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές και την κλιματική αλλαγή, νέες περιβαλλοντικές ρυθμίσεις, αποτυχία μετριασμού και προσαρμογής της κλιματικής αλλαγής συνεχίζουν να έχουν υψηλή βαθμολογία σε σχέση με τις επιπτώσεις στον κλάδο της ναυτιλιακής βιομηχανίας.
«Τα φετινά ευρήματα επιβεβαιώνουν την τάση του περασμένου έτους: η απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές είναι ένα κορυφαίο ζήτημα για τη ναυτιλιακή βιομηχανία. Η απαλλαγή της ναυτιλίας είναι μια τεράστια πρόκληση, αλλά είναι ενθαρρυντικό να βλέπουμε ότι η εμπιστοσύνη της βιομηχανίας στην ικανότητά της να ξεπεράσει αυτήν την πρόκληση αυξάνεται», σχολίασε ο Richard Turner, Πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Ναυτιλιακών Ασφαλίσεων.
Αν και οι νέοι περιβαλλοντικοί κανονισμοί και η απαλλαγή από τις ανθρακούχες μεταφορές έπεσαν από την πρώτη και τη δεύτερη θέση κατά πάσα πιθανότητα το 2021 στην τρίτη και πέμπτη θέση αντίστοιχα, βαθμολογήθηκαν σε υψηλά επίπεδα.
Πολλοί παρατηρητές εξέφρασαν την ανησυχία ότι ο πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, με τον υψηλό αντίκτυπό του στη χρήση ενέργειας, τραβά την προσοχή από τα κλιματικά ζητήματα, και όχι μόνο στη ναυτιλιακή βιομηχανία.
Η ανθρώπινη βιωσιμότητα και οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού αποτελούν έναν τομέα ανησυχίας
Τέλος, το φετινό Global Maritime Issues Monitor δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην ανθρώπινη βιωσιμότητα στο εργατικό δυναμικό της ναυτιλίας, που ορίζεται ως η αξιοπρέπεια και ο σεβασμός για κάθε άνθρωπο σε έναν οργανισμό και σε όλες τις αλυσίδες εφοδιασμού για τη διασφάλιση της ανθρώπινης ευημερίας και των ηθικών πρακτικών. Οι ερωτηθέντες στην έρευνα ρωτήθηκαν για τη σημασία πέντε θεμάτων ανθρώπινης βιωσιμότητας και πόσο πιθανό ήταν η εταιρεία τους να εφαρμόσει στρατηγικές για την αντιμετώπισή τους. Γενικά, τα πέντε ζητήματα βαθμολογήθηκαν με υψηλή σημασία και κάπως χαμηλότερα στην πιθανότητα οι εταιρείες να εφαρμόσουν στρατηγικές για την αντιμετώπισή τους.
Μαρία Μπερτζελέτου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr