Οι εταιρείες που συμμετέχουν στο έργο είναι η Japan Marine United Corporation, η Mitsubishi Shipbuilding, η NYK Group, η Furuno Electric, η Japan Radio, η BEMAC Corporation, η ClassNK και η NAPA. Το πρόγραμμα που ονομάζεται «Maritime and Ocean Digital Engineering» (MODE) έχει προγραμματιστεί να καθιερωθεί στο Πανεπιστήμιο του Τόκιο τον Οκτώβριο του 2022.
Η δράση έρχεται καθώς η ιαπωνική ναυτιλιακή βιομηχανία επιδιώκει να αναπτύξει και να εφαρμόσει νέες τεχνολογίες στο πλαίσιο της παγκόσμιας απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές και να ενσωματώσει στον κλάδο αυτόνομα πλοία. Το πρόγραμμα στοχεύει επίσης σε υψηλότερη παραγωγικότητα καθώς οι διαδικασίες σχεδιασμού και κατασκευής πλοίων γίνονται όλο και πιο περίπλοκες.
Η καινοτομία διαδραματίζει βασικό ρόλο στη διαδικασία απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές του ναυτιλιακού τομέα και είναι ένας από τους καθοριστικούς παράγοντες για να νικήσει τον ανταγωνισμό όταν πρόκειται για την εξασφάλιση νέων ναυπηγικών συμβάσεων.
Οι Ιάπωνες ναυπηγοί αντιμετωπίζουν σκληρό ανταγωνισμό από τους ομολόγους τους από την Κορέα και την Κίνα καθώς προσπαθούν να κερδίσουν νέες ναυπηγήσεις. Επομένως, η δημιουργία αποδοτικών και πράσινων σχεδίων και τεχνολογιών πλοίων γίνεται πιο σημαντική από ποτέ. Για να αντιμετωπίσει όλες αυτές τις προκλήσεις, το MODE θα χρησιμοποιήσει την ανάπτυξη βασισμένη σε μοντέλα (MBD) και τη μηχανική συστημάτων που βασίζεται σε μοντέλα (MBSE).
Το MBD και το MBSE προσεγγίζουν τα προβλήματα εξετάζοντας τις λειτουργίες προϊόντων και εξαρτημάτων ως μοντέλα υπολογιστών και στη συνέχεια ελέγχοντας τη συμπεριφορά τους μέσω προσομοιώσεων. Με αυτόν τον τρόπο, πολύπλοκα σχέδια μπορούν να βελτιστοποιηθούν μέσω μιας διαδικασίας συνεργασιών ανάπτυξης.
Ένα εναρκτήριο συμπόσιο έχει προγραμματιστεί για το απόγευμα της 4ης Οκτωβρίου 2022. Το πρόγραμμα έχει οριστεί να διαρκέσει 5 χρόνια.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr