Η ανάπτυξη, η οποία αντιπροσωπεύει αύξηση περίπου 250 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ από το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο, οφείλεται στις υψηλότερες τιμές των εμπορευμάτων καθώς οι όγκοι των εμπορικών συναλλαγών έχουν αυξηθεί σε πολύ μικρότερο βαθμό.
Η UNCTAD ανέφερε ότι παρόλο που η ανάπτυξη παραμένει θετική, η ανάπτυξη του εμπορίου συνέχισε να επιβραδύνεται κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2022. «Ο πόλεμος στην Ουκρανία αρχίζει να επηρεάζει το διεθνές εμπόριο, κυρίως μέσω των αυξήσεων των τιμών», ανέφερε η Ενημέρωση του Παγκόσμιου Εμπορίου της UNCTAD που δημοσιεύτηκε στις 7 Ιουλίου.
Η έκθεση πρόσθεσε ότι η αύξηση των επιτοκίων και η εκκαθάριση των πακέτων τόνωσης της οικονομίας θα έχουν πιθανότατα αρνητικό αντίκτυπο στον όγκο του εμπορίου για το υπόλοιπο του 2022. Τόσο η αστάθεια των τιμών των εμπορευμάτων όσο και οι γεωπολιτικοί παράγοντες θα συνεχίσουν επίσης να καθιστούν αβέβαιες τις εμπορικές εξελίξεις.
Σύμφωνα με την έκθεση, οι ρυθμοί ανάπτυξης του εμπορίου το πρώτο τρίμηνο του 2022 παρέμειναν ισχυροί, αν και ήταν κάπως χαμηλότεροι στις περιοχές της Ανατολικής Ασίας και του Ειρηνικού. Ταυτόχρονα, η αύξηση των εξαγωγών ήταν γενικά ισχυρότερη στις περιοχές εξαγωγής εμπορευμάτων, καθώς οι τιμές των εμπορευμάτων αυξήθηκαν.
Το εμπόριο για εμπορευματικά αγαθά έφτασε τα 6,1 τρισ. δολάρια ΗΠΑ, που σημαίνει ετήσια αύξηση περίπου 25% και 3,6% τριμηνιαία αύξηση. Η αξία των εξαγωγών εμπορευμάτων από τις αναπτυσσόμενες χώρες ήταν περίπου 25% υψηλότερη από έτος σε έτος. Συγκριτικά, το ποσοστό αυτό είναι περίπου 14% για τις ανεπτυγμένες χώρες.
Το εμπόριο για τις υπηρεσίες αυξήθηκε σε περίπου 1,6 τρισ. δολάρια ΗΠΑ, σημειώνοντας αύξηση περίπου 22% από το πρώτο τρίμηνο του 2021 και αύξηση περίπου 1,7% από το τέταρτο τρίμηνο του 2021. Η έκθεση δείχνει ότι οι περισσότεροι τομείς εμπορίου κατέγραψαν σημαντική ετήσια αύξηση στην αξία των συναλλαγών τους το πρώτο τρίμηνο του 2022.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η έντονη αύξηση της αξίας του εμπορίου στον ενεργειακό τομέα βασίζεται στις υψηλές τιμές των καυσίμων. Η UNCTAD αναφέρει ότι οι εξελίξεις του παγκόσμιου εμπορίου για το υπόλοιπο του 2022 είναι πιθανό να επηρεαστούν από βραδύτερη από την αναμενόμενη οικονομική ανάπτυξη λόγω της αύξησης των επιτοκίων, των πληθωριστικών πιέσεων και των ανησυχιών για τη βιωσιμότητα του χρέους σε πολλές οικονομίες.
Άλλοι παράγοντες που αναμένεται να επηρεάσουν το παγκόσμιο εμπόριο φέτος περιλαμβάνουν τις γεωπολιτικές εντάσεις, όπως προαναφέρθηκε, συνεχιζόμενες προκλήσεις στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού και πολιτικές που υποστηρίζουν τη μετάβαση σε μια πιο πράσινη παγκόσμια οικονομία.
Μαρία Μπερτζελέτου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr