Το τελευταίο σκέλος της συμφωνίας θα συντελέσει στο να αποκόψει τους Ρώσους εξαγωγείς ενέργειας από την αγορά Lloyd's για H&M και από τον Διεθνή Όμιλο P&I Clubs, που παρέχει περίπου το 95% της παγκόσμιας κάλυψης των δεξαμενόπλοιων. Ο κλάδος των αντασφαλίσεων είναι επίσης σε μεγάλο βαθμό συγκεντρωμένος στην Ευρώπη και πιθανότατα θα επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό.
Εν αναμονή μιας επίσημης απαγόρευσης, οι ασφαλιστικές εταιρείες στη Δύση έχουν ήδη αρχίσει να αποφεύγουν τα ρωσικά φορτία πετρελαίου, σύμφωνα με το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων Reuters. Ακόμη και πλοία που δεν έχουν σύνδεση με τη Ρωσία εκτός από ναύλωση κινδυνεύουν να χάσουν την κάλυψη τους εάν παραλάβουν ρωσικό αργό πετρέλαιο. Στελέχη της ναυτιλίας δήλωσαν στο Reuters ότι ο αντίκτυπος θα αρχίσει να γίνεται αισθητός μέχρι τον Ιούλιο.
Πρόκειται ασφαλώς ένα ζήτημα που αφορά ιδιαίτερα την ελληνική ναυτιλία.
Δεδομένου ότι οι εξαγωγές πετρελαίου αντιπροσωπεύουν περίπου το 40 τοις εκατό του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού της Ρωσίας, η απαγόρευση της θαλάσσιας ασφάλισης αντιπροσωπεύει μια επέκταση των κυρώσεων με παγκόσμια εμβέλεια, που θυμίζει τις αυστηρές κυρώσεις των ΗΠΑ στις εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν. Η απουσία ευρωπαϊκής ασφάλισης θα μπορούσε να αναγκάσει τη Ρωσία να δημιουργήσει τη δική της κάλυψη με την υποστήριξη της κυβέρνησης για τα φορτία της.
Εν τω μεταξύ, άλλες χώρες παραγωγής πετρελαίου εξετάζουν το ενδεχόμενο να καλύψουν το κενό. Επιπλέον, πολλά μέλη του ΟΠΕΚ εξετάζουν την ιδέα να εξαιρέσουν τη Ρωσία από τις ποσοστώσεις παραγωγής που συμφωνήθηκαν από τον όμιλο ΟΠΕΚ+.
Η Ρωσία έχει ήδη αποχωρήσει από τη συμμετοχή στη συμφωνία του ΟΠΕΚ+ επειδή τα επίπεδα ρωσικής παραγωγής έχουν μειωθεί από την έναρξη της εισβολής, δήλωσε εκπρόσωπος του ΟΠΕΚ στη Wall Street Journal. Όλες οι προβλέψεις δείχνουν ακόμη χαμηλότερη παραγωγή στο μέλλον: Τον Απρίλιο, ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών Anton Siluanov προέβλεψε ότι η παραγωγή της Ρωσίας θα μειωνόταν κατά 17 τοις εκατό κατά τη διάρκεια του 2022, χωρίς να λάβει υπόψη τις τελευταίες κυρώσεις της ΕΕ.
Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι η παραγωγή πετρελαίου της Ρωσίας βρίσκεται σε καλό δρόμο ώστε να μειωθεί σε χαμηλό 18 ετών φέτος, καθώς οι δυτικές κυρώσεις και οι αποχωρούσες ξένες εταιρείες πετρελαίου περιπλέκουν την εξόρυξη και μειώνουν τη ζήτηση.
Ο υπουργός Οικονομικών Αντόν Σιλουάνοφ δήλωσε στους δημοσιογράφους τον Απρίλιο ότι η ρωσική παραγωγή πετρελαίου θα μπορούσε να μειωθεί κατά 17% φέτος. Η πρόβλεψη του Siluanov σημαίνει ότι η Ρωσία φαίνεται ότι θα παράγει κατά μέσο όρο 9,13 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα φέτος, το χαμηλότερο από το 2004.
Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει δεσμευτεί να βρει εναλλακτικές αγορές για τις εξαγωγές ενέργειας της Ρωσίας καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση που εξαρτάται από το ρωσικό πετρέλαιο συζητά ένα πιθανό εμπάργκο. Ο υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας έχει ήδη προειδοποιήσει ότι η απαγόρευση του ρωσικού πετρελαίου θα οδηγήσει σε «καταστροφικές» συνέπειες για την παγκόσμια αγορά.
Μαρία Μπερτζελέτου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr