Η Ρωσία είναι μια χώρα στρατηγικής σημασίας για τον παγκόσμιο εφοδιασμό πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα και συνεπώς η πλήρη διακοπή των εξαγωγών θα προκαλέσει σοβαρές δυσκολίες στους καταναλωτές ενέργειας. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ήδη δηλώσει ότι οι σύμμαχοι και οι εταίροι τους δεν έχουν στρατηγικό συμφέρον για να μειώσουν την παγκόσμια προσφορά πετρελαίου, ωστόσο, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν πρότεινε ότι η στρατηγική αυτή μπορεί να αλλάξει. Είπε στο CNN ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται σε «πολύ ενεργή συζήτηση» με τους Ευρωπαίους συμμάχους για την πιθανότητα περιορισμών στις εισαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία. Συγκεκριμένα τόνισε ότι εξετάζουν με τους Ευρωπαίους εταίρους και συμμάχους με συντονισμένο τρόπο την προοπτική απαγόρευσης της εισαγωγής ρωσικού πετρελαίου, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι υπάρχει ακόμη η κατάλληλη προσφορά πετρελαίου στις παγκόσμιες αγορές. Η νομοθεσία που προτάθηκε στο Κογκρέσο πριν περίπου μια βδομάδα με δικομματική υποστήριξη απαγορεύει τις αμερικανικές εισαγωγές ρωσικού αργού, προϊόντων πετρελαίου, LNG και άνθρακα.
Σε αυτό το σημείο να τονίσουμε ότι ο αντίκτυπος μιας μονομερούς απαγόρευσης των ΗΠΑ δεν είναι καθόλου μεγάλος σε αυτό το στάδιο, καθώς η Ρωσία αντιπροσώπευε μόνο το 8% περίπου των αμερικανικών εισαγωγών αργού και πετρελαϊκών προϊόντων πέρυσι. Ωστόσο, οι απαγορεύσεις εισαγωγών που συμφωνήθηκαν από μια ευρύτερη ομάδα χωρών θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε σημαντική αλλαγή της διαδρομής των παγκόσμιων ροών αργού και διυλισμένων προϊόντων.
Με το άνοιγμα της αγορά πετρελαίου το πρωί της περασμένης Δευτέρας, η ανταπόκριση ήταν δραματική. Οι τιμές εκτινάχθηκαν υψηλότερα, με το αργό Brent κάποια στιγμή να διαπραγματεύεται για λίγο πάνω από 139 δολάρια το βαρέλι για πρώτη φορά από τον Ιούλιο του 2008. Το αμερικανικό αργό WTI ξεπέρασε τα 130 δολάρια το βαρέλι. Και οι δύο τιμές υποχώρησαν γρήγορα. Ο Όλαφ Σολτς, καγκελάριος της Γερμανίας, τάχθηκε σθεναρά κατά των κυρώσεων στις εξαγωγές ενέργειας της Ρωσίας, λέγοντας: «Προς το παρόν, ο εφοδιασμός της Ευρώπης σε ενέργεια για παραγωγή θερμότητας, κινητικότητα, παροχή ρεύματος και βιομηχανία δεν μπορεί να εξασφαλιστεί με κανέναν άλλο τρόπο». Ωστόσο, μέχρι τις πρωινές συναλλαγές στις ΗΠΑ, το Brent ήταν ακόμα γύρω στα 121 δολάρια το βαρέλι και το WTI γύρω στα 118 δολάρια, αυξημένα 3-4 δολάρια από τα επίπεδά τους την Παρασκευή.
Οι προηγούμενοι γύροι κυρώσεων έχουν ήδη αρχίσει να επηρεάζουν τις εξαγωγές ενέργειας της Ρωσίας, παρά τις εξαιρέσεις που προορίζονται να επιτρέψουν τη συνέχιση των πωλήσεων. Ένας από τους βασικούς λόγους είναι η «αυτοκύρωση»: διεθνείς πελάτες επιλέγουν να μην συναλλάσσονται με Ρώσους προμηθευτές είτε για λόγους φήμης είτε επειδή υπάρχει υπερβολική αβεβαιότητα σχετικά με τις συναλλαγές, ιδιαίτερα σχετικά με τη νομική θέση των αγοραστών που πραγματοποιούν πληρωμές σε ρωσικές εταιρείες. Αυτή η αντίδραση έχει σημαντικό αντίκτυπο στις τιμές για το ρωσικό πετρέλαιο. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ρωσικό πετρέλαιο αναφοράς Urals τα τελευταία χρόνια πωλείται συνήθως με μικρή έκπτωση στο Brent περίπου 2 δολαρίων το βαρέλι. Αυτό διευρύνθηκε την περασμένη εβδομάδα σε περισσότερα από 20 δολάρια το βαρέλι.
Όλο το σκηνικό των τελευταίων αποφάσεων έχει επιβαρύνει φυσικά περισσότερο τις τιμές των καυσίμων, ενώ η κυβέρνηση Μπάιντεν αναζητά τρόπους να αμβλύνει την πίεση στους Αμερικανούς καταναλωτές. Ωστόσο, οι χώρες OPEC+, που περιλαμβάνουν και τη Ρωσία, δεν έχουν δείξει μέχρι στιγμής καμία διάθεση να υποστηρίξουν αυτές τις προσπάθειες. Οι υπουργοί των χωρών πραγματοποίησαν την τακτική μηνιαία τηλεδιάσκεψή τους την περασμένη εβδομάδα και συμφώνησαν να αυξήσουν το όριο παραγωγής τους κατά 400.000 βαρέλια την ημέρα, τηρώντας το χρονοδιάγραμμα που έθεσαν πέρυσι. Η απόφαση ήταν ευρέως αναμενόμενη και είχε μικρό αντίκτυπο στις τιμές του πετρελαίου. Η κυβέρνηση Μπάιντεν φέρεται να εξετάζει μια πιθανή επίσκεψη στη Σαουδική Αραβία μέσα στους λίγους μήνες, για να ενθαρρύνει τις χώρες του ΟΠΕΚ+ να αυξήσουν την παραγωγή πιο γρήγορα.
Από την άλλη πλευρά σε μια προσπάθεια σταθεροποίησης των τιμών, Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας ανακοίνωσε την Τρίτη ότι τα 31 μέλη του συμφώνησαν για συντονισμένη αποδέσμευση 60 εκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου από τα αποθέματά τους «για να εξασφαλίσουν σταθερότητα στις αγορές πετρελαίου» και να εμποδίσουν περαιτέρω άνοδο τιμών. Το μισό από αυτό προέρχεται από το Στρατηγικό Αποθεματικό Πετρελαίου των ΗΠΑ. Η συντονισμένη απελευθέρωση αποθεμάτων είναι ένα εργαλείο που ο ΔΟΕ δεν χρησιμοποιεί συχνά: υπήρξαν μόνο τρία προηγούμενα παραδείγματα, το 1991, το 2005 και το 2011. Αλλά ο αρχικός αντίκτυπός του φαινόταν περιορισμένος και οι τιμές του αργού αυξήθηκαν μετά την ανακοίνωση.
Ένα μέτρο που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση για να ασκήσει πτωτική πίεση στις τιμές του πετρελαίου είναι η υποστήριξη της ταχύτερης ανάπτυξης της παραγωγής στις ΗΠΑ. Ερωτηθείς σχετικά με αυτό σε μια ενημέρωση του Λευκού Οίκου, η γραμματέας Τύπου του Προέδρου Μπάιντεν Τζεν Ψάκι απέρριψε την ιδέα ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να κάνει περισσότερα για να βοηθήσει την αμερικανική πετρελαϊκή βιομηχανία.
Ο Rick Muncrief, διευθύνων σύμβουλος της Devon Energy, είπε στο Bloomberg ότι πρόεδρος Μπάιντεν δεν είχε έρθει σε επαφή για να συζητήσει τρόπους για την ενίσχυση της παραγωγής πετρελαίου για τον έλεγχο των τιμών. Τέλος να αναφερθεί ότι οι περισσότερες διεθνείς εταιρείες πετρελαίου σχεδιάζουν να αποχωρήσουν από τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι η ExxonMobil και η Shell ακολούθησαν την BP και την Equinor ανακοινώνοντας ότι αποχωρούν από τα περιουσιακά τους στοιχεία στη Ρωσία. Η ExxonMobil δήλωσε ότι ξεκινά τη διαδικασία για τη διακοπή των εργασιών και την έξοδο από την κοινοπραξία Sakhalin-1 και δεν θα πραγματοποιήσει νέες επενδύσεις στη Ρωσία. Η Shell είπε ότι θα αποχωρήσει από όλες τις κοινοπραξίες της με την Gazprom, συμπεριλαμβανομένου του μεριδίου της 27,5% στην εγκατάσταση LNG Sakhalin-II. Σκοπεύει επίσης να τερματίσει τη συμμετοχή της στο έργο του αγωγού Nord Stream 2 για τη μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου στη Γερμανία. Ο αγωγός περίμενε πιστοποίηση από τη Γερμανία και αυτή η διαδικασία ανεστάλη την περασμένη εβδομάδα.
Μαρία Μπερτζελέτου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr