Πάνω από 15 χώρες την προηγούμενη εβδομάδα (ανάμεσά τους και η Ελλάδα) ζήτησαν μια συνάντηση του ΙΜΟ καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες για την ασφάλεια των πλοίων και των πληρωμάτων τους, αφού τα πλοία έχουν υποστεί ζημιές από βλήματα.
Πολλές ναυτιλιακές εταιρείες ανέστειλαν τα δρομολόγια προς τα επηρεαζόμενα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας και άλλους τερματικούς σταθμούς στην Ουκρανία. Τα ασφάλιστρα για τα ταξίδια έχουν πάει στα ύψη μετά την εισβολή της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου, μια ενέργεια που η Μόσχα αποκαλεί «ειδική επιχείρηση».
Εσθονικό φορτηγό πλοίο βυθίστηκε την Πέμπτη ανοιχτά του μεγάλου λιμανιού της Οδησσού στη Μαύρη Θάλασσα της Ουκρανίας, ώρες αφότου ένα πλοίο του Μπαγκλαντές χτυπήθηκε από πύραυλο ή βόμβα σε άλλο λιμάνι, σκοτώνοντας ένα άτομο από το πλήρωμά του. Αυτό ακολούθησε τουλάχιστον τρία άλλα πλοία που χτυπήθηκαν από βλήματα τις τελευταίες ημέρες.
Ο ΙΜΟ είπε ότι η ηλεκτρονική συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 10 και 11 Μαρτίου με το Συμβούλιο του, το οποίο αποτελείται από 40 χώρες μέλη που εκλέγονται για δύο χρόνια. Τα κράτη που δεν είναι μέλη του Συμβουλίου, όπως η Ουκρανία, θα μπορούν να κάνουν δηλώσεις.
Ο ΙΜΟ έχει 175 κράτη μέλη και τρία συνδεδεμένα μέλη και είναι επιφορτισμένος με την ασφάλεια της διεθνούς ναυτιλίας.
Ενώ μπορεί να υιοθετήσει διεθνείς νόμους για την ενίσχυση της ασφάλειας στη θάλασσα, δεν μπορεί να εμποδίσει τα εμπορικά πλοία να πλέουν προς προορισμούς.
Οι Νήσοι Μάρσαλ, ένα από τα κορυφαία κράτη σημαίας στον κόσμο για τη ναυτιλία, αύξησαν το σύστημα προειδοποίησής τους στο υψηλότερο επίπεδο την Πέμπτη για ορισμένες θαλάσσιες εκτάσεις.
«Τα εμπορικά πλοία δεν πρέπει να επιχειρήσουν να εισέλθουν στη Θάλασσα του Αζόφ ή στη Βορειοδυτική Μαύρη Θάλασσα», ανέφερε σε συμβουλευτικό σημείωμα, προσθέτοντας ότι πολλά εμπορικά πλοία έχουν πληγεί από πυραυλικές επιθέσεις και βομβαρδισμούς σε ή κοντά σε λιμάνια και χωρικά ύδατα της Ουκρανίας.
Την Τετάρτη, το συνδικάτο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Εργαζομένων στις Μεταφορές και άλλοι φορείς χαρακτήρισαν τμήματα της Μαύρης Θάλασσας και της Θάλασσας του Αζόφ ως «πολεμικές περιοχές», γεγονός που δίνει το δικαίωμα στους ναυτικούς να αρνηθούν να πλεύσουν στην περιοχή μεταξύ άλλων δικαιωμάτων.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr