Ο γενικός δείκτης, ο οποίος καθρεφτίζει την απόδοση των ναύλων για τα πλοία capesize, panamax και supramax, υποχώρησε 167 μονάδες, ή 6,3%, και τερμάτισε στις 2.498 μονάδες, στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 18 Νοεμβρίου.
Ο δείκτης capesize έχασε 378 μονάδες, ή 11,6%, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο και τερμάτισε στις 2.894 μονάδες. Τα μέσα ημερήσια κέρδη για τα capesizes, τα οποία μεταφέρουν φορτία 150.000 τόνων, όπως σιδηρομετάλλευμα και άνθρακας, μειώθηκαν κατά 3.134 δολάρια σε 24.003 δολάρια/ημέρα. Αξίζει να σημειωθεί ότι παρόλο που τα επίπεδα ναύλων για τα πλοία μεγαλύτερου μεγέθους capesize εξακολουθούν να κυμαίνονται σε σχετικά υγιή επίπεδα, η απόδοση της ναυλαγοράς δέχεται καθοδική πίεση λίγο πριν τα Χριστούγεννα.
Ο δείκτης ναυλαγοράς για τα πλοία μεγέθους panamax έχασε 118 μονάδες, ή 4,3%, στο χαμηλότερο επίπεδο σε σχεδόν τρεις εβδομάδες και τερμάτισε στις 2.626 μονάδες. Τα μέσα ημερήσια κέρδη για τα panamaxes, τα οποία μεταφέρουν φορτία άνθρακα ή σιτηρών 60.000-70.000 τόνων, μειώθηκαν κατά 1.063 $ σε 23.630 $. Ο δείκτης ναυλαγοράς για το αμέσως μικρότερο μέγεθος πλοίου supramax υποχώρησε 28 μονάδες στις 2.514, το χαμηλότερο επίπεδό του εδώ και μια εβδομάδα.
Η υποχώρηση της ναυλαγοράς των τελευταίων ημερών έρχεται σε αντίθεση με την ανάκαμψη της παραγωγής χάλυβα της Κίνας με προοπτικές να αυξηθεί περαιτέρω με υγιή περιθώρια κέρδους και πολιτικές τόνωσης.
Τον περασμένο Νοέμβριο, η παραγωγή χάλυβα της Κίνας ανέκαμψε σε μηνιαία βάση για πρώτη φορά σε επτά μήνες. Η ανοδική τάση είναι πιθανό να συνεχιστεί τον Δεκέμβριο και μετά, καθώς η παραγωγή χάλυβα αυξάνεται μετά την ολοκλήρωση των απαιτήσεων περικοπής παραγωγής το 2021 και υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης. Οι προσδοκίες για πρόσθετη νομισματική χαλάρωση και υποστηρικτικές πολιτικές στους τομείς ακινήτων και υποδομών το 2022 ενίσχυαν το κλίμα για τη ζήτηση χάλυβα και αυτές θα βοηθούσαν στην αντιστάθμιση της αύξησης της προσφοράς, ανέφεραν πηγές του κλάδου.
Η παραγωγή ακατέργαστου χάλυβα της Κίνας ανέκαμψε τον Νοέμβριο κατά 1,2% από τα επίπεδα του Οκτωβρίου, στα 2,31 εκατομμύρια τόνους/ημέρα, αντίστοιχα, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στις 15 Δεκεμβρίου από το Εθνικό Γραφείο Στατιστικής. Την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου, η παραγωγή ακατέργαστου χάλυβα της Κίνας έφτασε τα 946,36 εκατομμύρια τόνους, μειωμένη κατά 2,6%, ή 25,26 εκατομμύρια τόνους, σε ετήσια βάση, σύμφωνα με την NBS.
Η Κίνα αναμένεται να συνεχίσει να περιορίζει την παραγωγή χάλυβα της το 2022 εντός των επιπέδων του 2021, καθώς στοχεύει να επιτύχει τους στόχους της όσον αφορά τον άνθρακα.Όμως οι χαλυβουργοί, που ολοκλήρωσαν τις υποχρεωτικές απαιτήσεις περικοπών παραγωγής για το 2021 έως τα τέλη Νοεμβρίου, θα προσπαθήσουν να ενισχύσουν την παραγωγή τους τον Δεκέμβριο, έτσι ώστε να υπάρξουν περισσότερες ποσοστώσεις παραγωγής για το 2022, ανέφεραν ορισμένες πηγές της αγοράς.
Τα υγιή περιθώρια κέρδους είναι ένα άλλο κίνητρο που θα μπορούσε να αυξήσει την παραγωγή χάλυβα της Κίνας τον Δεκέμβριο έναντι του Νοεμβρίου. Εν τω μεταξύ, οι περικοπές στην παραγωγή χάλυβα συνεχίστηκαν στις πόλεις Tangshan και Handan της επαρχίας Hebei τον Δεκέμβριο, και αυτές οι περικοπές αναμένεται να συνεχιστούν και τους επόμενους δύο μήνες, κυρίως για τη μείωση της αιθαλομίχλης κατά τους χειμερινούς μήνες και τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες που θα διεξαχθούν στο Πεκίνο στις 4-20 Φεβρουαρίου. Ωστόσο, οι περικοπές της παραγωγής σε αυτές τις δύο πόλεις είναι απίθανο να βαθύνουν τους επόμενους μήνες, πρόσθεσαν πηγές.
Η παραγωγή αργού χάλυβα της Κίνας το πρώτο τρίμηνο του 2022 μπορεί να παραμείνει κοντά, αλλά δεν θα ξεπεράσει το επίπεδο των 3,01 εκατομμυρίων τόνους/ημέρα που παρατηρήθηκε το 1ο τρίμηνο του 2021, ανέφεραν πηγές, προσθέτοντας ότι η παραγωγή του πρώτου τριμήνου του 2022 θα είναι ακόμα πολύ υψηλότερη από τα επίπεδα του Νοεμβρίου.
Τέλος, μερικές πηγές ανέφεραν ότι οι τιμές του χάλυβα στην Κίνα είναι απίθανο να αυξηθούν λόγω της αύξησης της παραγωγής χάλυβα. Ωστόσο, οποιαδήποτε πτώση των τιμών θα μπορούσε επίσης να περιοριστεί, καθώς η βελτίωση της ρευστότητας της αγοράς θα ενθάρρυνε τους εμπόρους να ανανεώσουν τα αποθέματα και θα επέτρεπε στην αγορά να διατηρεί περισσότερα αποθέματα.
Μαρία Μπερτζελέτου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr