Ο μεγαλύτερος καταναλωτής ενέργειας στον κόσμο ήταν η πιο πρόσφατη χώρα που ξεκίνησε νέες πολιτικές για το κλίμα εν όψει της COP26. Η Αυστραλία έθεσε επίσης στόχους καθαρών μηδενικών εκπομπών την Τρίτη, μετά τη Σαουδική Αραβία. Αυτά τα σχέδια βασίζονται στη συνέχιση της παραγωγής ορυκτών καυσίμων.
Σύμφωνα με δημοσίευση άρθρου για τις κλιματικές αλλαγές στους Financial Times, τα υπάρχοντα σχέδια για το κλίμα θέτουν τον κόσμο σε τροχιά θέρμανσης 2,7 C έως το 2100, πολύ πέρα από τους στόχους του Συμφώνου του Παρισιού για το κλίμα, όπως αυτό αναφέρεται στην τελευταία έκθεση του Περιβαλλοντικού Προγράμματος του ΟΗΕ που κυκλοφόρησε αυτή την εβδομάδα.
Εάν οι κύριοι φορείς εκπομπής ρύπων του κόσμου, όπως οι ΗΠΑ και η Κίνα, καταφέρουν να επιτύχουν τους καθαρούς στόχους μηδενικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου μέχρι τα μέσα του αιώνα, η θέρμανση θα μειωθεί περίπου στους 2,2 βαθμούς Κελσίου, κατέληξε η έκθεση. Ο νέος οδικός χάρτης της Κίνας, ο οποίος αναμενόταν έντονα αφού το Πεκίνο πέρυσι έθεσε στόχο για καθαρές μηδενικές εκπομπές έως το 2060 , περιλαμβάνει βήματα για την επέκταση της υδροηλεκτρικής ενέργειας και της αποθήκευσης ενέργειας.
Ο Lauri Myllyvirta, επικεφαλής αναλυτής στο Κέντρο Έρευνας για την Ενέργεια και τον Καθαρό Αέρα, είπε ότι το σχέδιο της Κίνας «δίνει στην κυβέρνηση μεγάλη ευελιξία», αλλά δεν καθόρισε λεπτομερές χρονοδιάγραμμα για το πόσο θα αυξηθούν οι εκπομπές πριν από το 2030 και πόσο γρήγορα θα αυξηθούν. πτώση μετά.
«Το σχέδιο δεν είναι αρκετό», είπε. «Είναι επείγον να κορυφωθούν οι παγκόσμιες εκπομπές και αυτό είναι δύσκολο να επιτευχθεί εάν οι εκπομπές της Κίνας συνεχίσουν να αυξάνονται». Ένα έλλειμμα στη χρηματοδότηση για το κλίμα προς τις αναπτυσσόμενες χώρες αποκαλύφθηκε επίσης αυτή την εβδομάδα, καθώς τα πλουσιότερα έθνη παραδέχθηκαν ότι δεν θα φτάσουν στον υποσχεμένο στόχο των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2020.
Μαρία Μπερτζελέτου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr