Ουσιαστικά με την κύρωση της τροποποίησης από τη Βουλή, ο κινεζικός όμιλος θα λάβει το επιπλέον 16% των μετοχών του ΟΛΠ, για το οποίο υπήρχε εκκρεμότητα. Να σημειωθεί ότι με την προηγούμενη σύμβαση ήταν υποχρεωτικό να ολοκληρώσει τις υποχρεωτικές επενδύσεις και στην συνέχει να λάβει το νέο πακέτο μετοχών, για το οποίο, μάλιστα, ο κινεζικός όμιλος έχει προκαταβάλει από το 2016 το ποσό των 88 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με την τροποποίηση της σύμβασης, για την πενταετή παράταση ολοκλήρωσης των έργων ο ΟΛΠ θα καταθέσει εγγυητική επιστολή 29 εκατ. ευρώ, ενώ το ανεκτέλεστο (μείον την κοινοτική επιδότηση για τη βάση κρουαζιέρας) φτάνει περίπου τα 80 εκατ. ευρώ.
Όπως αναφέρεται, "με τη Σύμβαση Τροποποίησης ρυθμίζονται αποτελεσματικά από τα μέρη, όσα ζητήματα προέκυψαν κατά την υλοποίηση των Πρώτων Υποχρεωτικών Επενδύσεων στον Λιμένα Πειραιώς".
Ειδικότερα, αίρονται αβεβαιότητες από την υφιστάμενη συμβατική σχέση επ’ ωφελεία του Ελληνικού Δημοσίου, ενώ ταυτόχρονα διασφαλίζεται η ομαλή εξέλιξη της συμβατικής σχέσης των μερών, με σκοπό την περαιτέρω ανάπτυξη του Λιμένα Πειραιώς. Ενός λιμένα που διαδραματίζει κομβικό ρόλο στην ελληνική οικονομία.
Η Σύμβαση Τροποποίησης προβλέπει νέα πενταετή προθεσμία για την ολοκλήρωση των Πρώτων Υποχρεωτικών Επενδύσεων στον Λιμένα Πειραιώς έναντι της παροχής πρόσθετων εγγυήσεων από την ΟΛΠ Α.Ε., με τις οποίες διασφαλίζονται με πρόσφορο και επαρκή τρόπο τα συμφέροντα του Ελληνικού Δημοσίου.
Η υπογραφή της Σύμβασης Τροποποίησης σηματοδοτεί για το Ελληνικό Δημόσιο την πραγματοποίηση ενός ακόμη βήματος προς τον γενικότερο σκοπό της προαγωγής υγιούς επενδυτικού κλίματος στη χώρα."
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr