Σύμφωνα με το μνημόνιο συνεργασίας η παραγωγή του υδρογόνου θα γίνεται στις εγκαταστάσεις της Uniper στην έκταση Maasvlakte εντός του λιμένα του Ρότερνταμ.
Αυτά τα σχέδια συνάδουν με την προγραμματισμένη νέα υποδομή υδρογόνου και την αυξανόμενη ζήτηση για βιώσιμο υδρογόνο από την πετροχημική βιομηχανία του Ρότερνταμ.
Τουλάχιστον το ήμισυ όλων των ολλανδικών έργων υδρογόνου IPCEI αναπτύσσονται στο Ρότερνταμ και αυτό το έργο βρίσκεται επίσης στην ολλανδική λίστα IPCEI (Important Projects of Common European Interest).
Οι εγκαταστάσεις της Uniper είναι ιδανικές για παραγωγή μεγάλης κλίμακας «πράσινου» υδρογόνου με χρήση ενέργειας που παράγεται από αιολικά πάρκα της Βόρειας Θάλασσας. Η μονάδα υδρογόνου της Uniper πρόκειται να συνδεθεί με τον αγωγό HyTransport.RTM που διέρχεται από το λιμάνι του Ρότερνταμ.
Η βιομηχανία στην περιοχή του Ρότερνταμ καταναλώνει ετησίως περίπου 77PJ υδρογόνου, δηλαδή γύρω στο 40% της συνολικής κατανάλωσης υδρογόνου στις Κάτω Χώρες. Η μετάβαση από το «γκρι» υδρογόνο στο βιώσιμο «πράσινο» υδρογόνο στη βιομηχανία του Ρότερνταμ για την παραγωγή καθαρότερων καυσίμων και ως πρώτη ύλη στον χημικό τομέα αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την ουδετερότητα του άνθρακα.
«Έχουμε τη φιλοδοξία να μετατρέψουμε την τοποθεσία μας στο Maasvlakte σε σημαντικό συνδετικό κρίκο στη νέα ευρωπαϊκή αλυσίδα αξίας υδρογόνου σε στενή συνεργασία με την Αρχή του Λιμένα του Ρότερνταμ και άλλους εταίρους», σχολίασε ο Yolande Verbeek, διευθυντής της Uniper Benelux. «Υπάρχουν πολλές ευκαιρίες, όχι μόνο για την Uniper αλλά και για άλλους παίκτες της αλυσίδας. Μαζί μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε βιώσιμο υδρογόνο για να μειώσουμε σημαντικά τα επίπεδα CO2 στο Ρότερνταμ».
«Ο κλάδος πρέπει να περάσει από μια τεράστια αλλαγή για να καταστήσει τις επιχειρηματικές του διαδικασίες πιο βιώσιμες», δήλωσε ο Allard Castelein, Διευθύνων Σύμβουλος της Αρχής Λιμένων του Ρότερνταμ.
«Το υδρογόνο θα παίξει κεντρικό ρόλο σε αυτή τη διαδικασία. Συνεργαζόμαστε με τους εταίρους για την εισαγωγή ενός δικτύου υδρογόνου μεγάλης κλίμακας σε όλο το λιμενικό συγκρότημα, καθιστώντας το Ρότερνταμ έναν διεθνή κόμβο παραγωγής και εισαγωγής υδρογόνου και για την εξαγωγή υδρογόνου σε άλλες χώρες της Βορειοδυτικής Ευρώπης. Αυτό εξηγεί γιατί πρωτοβουλίες όπως αυτό το πρόγραμμα με τη Uniper είναι τόσο σημαντικές για το μέλλον του Ρότερνταμ και των Κάτω Χωρών», πρόσθεσε.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr