Ωστόσο αυτό αποτελεί μεγάλη πρόκληση καθώς ο άνθρακας εξακολουθεί να αποτελεί κύριο καύσιμο σε μεγάλο μέρος της Ασίας σε περιόδους υψηλής ζήτησης.
Η έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) που δημοσιεύθηκε στις 9 Αυγούστου τονίζει την ευθύνη για τις ακραίες καιρικές συνθήκες στην ανθρώπινη δραστηριότητα και αναφέρει έντονα ότι χρειάζεται γρήγορη δράση για τον περιορισμό των ζημιών.
Οι προειδοποιήσεις της IPCC έρχονται σε πλήρη αντίθεση με την πραγματικότητα της αύξησης της ζήτησης άνθρακα στην Ασία, καθώς αποτελεί την κορυφαία στον κόσμο παραγωγή, κατανάλωση και θαλάσσια αγορά για τα ρυπογόνα καύσιμα.
Η ζήτηση άνθρακα και οι τιμές έχουν υποκινηθεί από την ανάκαμψη της παραγωγής ενέργειας καθώς οι οικονομίες της περιοχής ανακάμπτουν από την πανδημία του κορονοϊού και οι υψηλές θερμοκρασίες ενισχύουν τη χρήση του κλιματισμού.
Ενώ αυτή είναι πιθανώς μια βραχυπρόθεσμη κατάσταση, η Ασία εξακολουθεί να είναι το επίκεντρο για την κατασκευή νέων γεννητριών με καύση άνθρακα, με αρκετές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας και της Ινδίας, να αναπτύσσουν σήμερα τεράστια παραγωγική ικανότητα και να προωθούν τα σχέδια για την κατασκευή ακόμη περισσότερων.
Το μέγεθος του προβλήματος στην Ασία μπορεί να φανεί στους πρόσφατους όγκους θαλάσσιας μεταφοράς του άνθρακα στην περιοχή.
Συνολικά 80,32 εκατομμύρια τόνοι όλων των βαθμών άνθρακα απορρίφθηκαν στα ασιατικά λιμάνια τον Ιούλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία παρακολούθησης των πλοίων και τα λιμάνια της Refinitiv.
Τον Ιούνιο ήταν 80,16 εκατομμύρια και 78,58 εκατομμύρια τον Μάιο, και ήταν ο πιο ισχυρός μήνας από τον Ιανουάριο, όταν η ζήτηση του χειμώνα ήταν στο αποκορύφωμά της.
Το σύνολο για τους τρεις μήνες έως τον Ιούλιο ήταν 240,06 εκατομμύρια τόνοι, αυξημένο κατά 7,8% από 222,79 εκατομμύρια για τους ίδιους τρεις μήνες το 2020.
Ζήτηση από Κίνα
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Κίνα ηγείται της τρέχουσας αύξησης της ζήτησης άνθρακα, εν μέρει ως αποτέλεσμα του κλεισίματος ορισμένων εγχώριων ορυχείων για ελέγχους ασφαλείας.
Η Κίνα, ως ο μεγαλύτερος παραγωγός, καταναλωτής και εισαγωγέας άνθρακα στον κόσμο, εισήγαγε 30,18 εκατομμύρια τόνους τον Ιούλιο, σημειώνοντας υψηλό επτά μηνών, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.
Τα στοιχεία από Kpler έδειξαν επίσης ισχυρά κέρδη στις εισαγωγές στην Ιαπωνία, τον τρίτο μεγαλύτερο αγοραστή της περιοχής, με 15,39 εκατομμύρια τόνους να φτάνουν τον Ιούλιο, τα περισσότερα από τον Ιανουάριο.
Στην τέταρτη θέση εμφανίζεται η Νότια Κορέα με 11,62 εκατομμύρια τόνους εισαγωγές τον Ιούλιο, ενώ ακολουθεί η Ταϊβάν με 6,78 εκατομμύρια τόνους, το υψηλότερο από τον Σεπτέμβριο του 2020.
Μόνο η Ινδία μεταξύ των μεγάλων εισαγωγέων σημείωσε πτώση τον Ιούλιο, με τον δεύτερο μεγαλύτερο αγοραστή στον κόσμο να εισάγει 15,32 εκατομμύρια τόνους, το χαμηλότερο από τον Ιούλιο του περασμένου έτους, καθώς η χώρα της Νότιας Ασίας μάχεται με μια νέα εστία του κορονοΐού.
Κλείνοντας αξίζει να σημειωθεί ότι παρά την ανάληψη μακροπρόθεσμων δεσμεύσεων για καθαρές μηδενικές εκπομπές άνθρακα, αρκετές ασιατικές χώρες εξακολουθούν να επιδιώκουν μεγάλα προγράμματα οικοδόμησης άνθρακα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Global Energy Monitor, η Κίνα διαθέτει 96,7 γιγαβάτ (GW) παραγωγής άνθρακα που βρίσκεται υπό κατασκευή. Η Ιαπωνία έχει υπό κατασκευή 6 GW ισχύος άνθρακα, ενώ η Νότια Κορέα έχει 7,3 GW, το Μπαγκλαντές 4,1 GW και το Πακιστάν 3,3 GW.
Μαρία Μπερτζελέτου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr