Στην τελευταία εβδομαδιαία έκθεσή του, ο ναυλομεσιτικός οίκος Gibson επισημαίνει ότι έπειτα από αρκετές εβδομάδες συνομιλιών και πολιτικής αντιπαράθεσης, η συμμαχία του ΟΠΕΚ βρήκε το δρόμο στην προσπάθειά της να διαχειριστεί την εφοδιαστική αλυσίδα πετρελαίου. Η διαφωνία επικεντρώθηκε στις βασικές γραμμές παραγωγής από τις οποίες αξιολογήθηκαν οι περικοπές του ΟΠΕΚ+, με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) να αισθάνονται ότι η γραμμή βάσης είχε τεθεί πολύ χαμηλά και απαιτούσε αύξηση, πριν φτάσουμε τελικά σε συμβιβασμό. Η τελική συμφωνία καθοδήγησε σε προμήθεια επιπλέον 400,000 βαρέλια / ημέρα για κάθε μήνα από τον Αύγουστο εώς τον Δεκέμβριο.
Στο παρακάτω διάγραμμα απεικονίζεται συνοπτικά η απόδοση της ναυλαγοράς μεταφοράς αργού πετρελαίου για τα πλοία μεγέθους VLCC χωρητικότητας 270,000 τόνων, μεγέθους suezmax 130,000 τόνων και μεγέθους aframax χωρητικότητας 80,000 τόνων από τον Μάιο εώς τον Ιούλιο. Στο μέγεθος VLCC (270kt) καθώς και suezmax (130kt) έχει ξεκινήσει βελτιώση της απόδοσης στη διάρκεια του Ιουλίου ύστερα από την απόφαση ΟΠΕΚ.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ναυλομεσιτικού οίκου Gibson, «τα νέα μηνιαία επίπεδα παραγωγής θα προσθέσουν αθροιστικά 2 εκατομμύρια βαρέλια / ημέρα έως το τέλος του έτους, ενώ το σχέδιο για το 2022 δεν έχει ακόμη καθοριστεί.
Με τον OPEC + να παρατείνει τη συμφωνία συνεργασίας του έως το τέλος του 2022, ο όμιλος έχει δηλώσει την πρόθεσή του να διαχειριστεί τα επίπεδα παραγωγής σε απάντηση στην μεταβαλλόμενη δυναμική της ζήτησης, η οποία μπορεί να οδηγηθεί σε αναθεωρήσεις προς τα πάνω και προς τα κάτω. Η κύρια κινητήρια δύναμη θα είναι η πορεία της πανδημίας και με πολλές δυτικές οικονομίες να δοκιμάζουν τα επιτυχημένα προγράμματα εμβολιασμού τους, οι επόμενοι μήνες θα είναι καθοριστικής σημασίας για τον καθορισμό του κατά πόσον τα υψηλά ποσοστά εμβολιασμού μπορούν να αντισταθμίσουν τους ανανεωμένους ελέγχους κίνησης. Πρέπει επίσης να ληφθούν υπόψη παράγοντες που βασίζονται στον εφοδιασμό, συμπεριλαμβανομένων πρόσθετων προμηθειών από το Ιράν ή τη Βενεζουέλα, εάν επιτευχθεί ελάφρυνση κυρώσεων ή αύξηση της παραγωγής από πηγές εκτός του ΟΠΕΚ +. Έπειτα, υπάρχει το ζήτημα της δυσαρέσκειας εντός της ίδιας της ομάδας, δηλαδή του καταλογισμού ποσοστώσεων των οποίων τα μέλη κατέχουν συλλογικά 6,35 εκατομμύρια βαρέλια / ημέρα πλεονάζουσας χωρητικότητας ». Τέλος, οι χώρες Αλγερία και Νιγηρία επιδιώκουν να προσαρμόσουν υψηλότερες γραμμές παραγωγής από 1 Σεπτεμβρίου στην επόμενη συνάντηση ΟΠΕΚ+1.
Αξίζει να σημειωθεί ότι παρά τις πρόσφατες αυξήσεις, η παραγωγή του ΟΠΕΚ+ εξακολουθεί να είναι πιθανό να υπολείπεται της ζήτησης για αργό πετρέλαιο. Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΔΟΕ) αναφέρει ότι η παραγωγή ΟΠΕΚ κατά τον Ιούνιο ήταν 40,9 εκ βαρέλια/ημέρα, που είναι 1,4 εκ βαρέλια / ημέρα λιγότερα από τη ζήτηση αργού πετρελαίου. Ο ΔΟΕ τονίζει επίσης ότι παρά τις αυξημένες φιλοδοξίες παραγωγής, ορισμένα μέλη μπορεί να μην είναι σε θέση να αυξήσουν σημαντικά την παραγωγή. Τονίζουν ότι η Ρωσία δεν άντλησε ποτέ πουθενά κοντά στη γραμμή αναφοράς 11 εκατομμυρίων βαρέλια / ημερα, το υψηλότερο επίπεδο παραγωγής αργού πετρελαίου ήταν 10,6 εκατομμύρια βαρέλια / ημέρα τον Δεκέμβριο του 2018, ενώ η παραγωγή σε χώρες όπως η Αγκόλα και η Νιγηρία υπέστη επίσης πίεση τα τελευταία χρόνια.
Μαρία Μπερτζελέτου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr