«Η κατασκευή του τέταρτου προβλήτα θα προσδώσει στο λιμένα δυνατότητα εξυπηρέτησης 2,5 εκατ. TEUs ετησίως» σημείωσε στο σημερινό (22/4) «Belt and Road Invest in Greece 2021» φόρουμ ο Τάσος Βαμβακίδης, Εμπορικός Διευθυντής της Σταθμός Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά Α.Ε. (ΣΕΠ), η οποία διαχειρίζεται τις Προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ στο λιμάνι. Όπως είπε ο κ. Βαμβακίδης, μακροπρόθεσμα, με τις απαραίτητες επενδύσεις, στο λιμάνι θα διακινούνται 11,5 εκατ. containers, απόδοση που θα του επιτρέψει να «σκαρφαλώσει» στην κορυφαία τριάδα της Ευρώπης.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το Αμβούργο, το οποίο έκλεισε το 2020 στην τρίτη θέση της λίστας των ευρωπαϊκών λιμανιών, ακριβώς πάνω από τον Πειραιά, υποδέχτηκε περίπου 8,5 εκατ. εμπορευματοκιβώτια. Το κορυφαίο λιμάνι της Ευρώπης, το Ρότερνταμ εξυπηρέτησε 14,3 εκατ. containers και η δεύτερη Αμβέρσα 12 εκατ. φορτία. Στο μεγαλύτερο λιμάνι της Ελλάδας, πέρυσι διακινήθηκαν περίπου 5,5 εκατ. εμπορευματοκιβώτια.
Πάντως παράγοντες του Πειραιά παρατηρούν ήδη μία κινητικότητα για τον τέταρτο προβλήτα, με τις αναδιατάξεις που προωθεί η Cosco στις εγκαταστάσεις του car terminal, στο πλαίσιο υλοποίησης του Master Plan.
«Κεφάλι του δράκου»
Στη συνέχεια, ο κ. Βαμβακίδης χαρακτήρισε τον Πειραιά ως «το κεφάλι του δράκου», λόγω των ιδιαίτερων σχέσεών του με την Κίνα, προσφέροντας στην ασιατική χώρα ένα «ιδανικό μονοπάτι» στην Ευρώπη. Το λιμάνι, πρόσθεσε, υποδέχεται τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα φορτία από τον Κίνα.
Αναφερόμενος στο ρόλο του Πειραιά στο διεθνές εμπόριο, ο εκπρόσωπος της ΣΕΠ ανέφερε πως είναι το πρώτο λιμάνι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο διαθέτει οδική και σιδηροδρομική σύνδεση προς την Ευρώπη. Παράλληλα, ο Πειραιάς αποτελεί μία «ιδανική γέφυρα» από την Άπω Ανατολή προς την Κεντρική - Νότια Ευρώπη και τη Μαύρη Θάλασσα, ενώ είναι το πρώτο λιμάνι της ΕΕ μετά τη Διώρυγα του Σουέζ.
Το λιμάνι, υπογράμμισε ο κ. Βαμβακίδης, έχει αναπτύξει ένα εκτεταμένο δίκτυο μικρότερων containerships (feeders), ενώ μπορεί να εξυπηρετήσει mega πλοία χωρητικότητας 25.000 TEUs.
Στο φόρουμ μίλησαν, επίσης, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης και ο αναπληρωτής υπουργός, κ. Νίκος Παπαθανάσης. Αμφότεροι έκαναν λόγο για μία «win - win» επένδυση της Cosco στον Πειραιά, η οποία, όπως είπαν, αποδεικνύεται σε «success story». Σε αυτό το επιτυχημένο παράδειγμα μπορεί να βασιστεί η υλοποίηση νέων κινεζικών επενδύσεων στη χώρα μας, κατέληξαν.
Γιώργος Γεωργίου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr