Ειδικότερα, αφού ο κ. Πάιατ επεσήμανε τα οφέλη για την Ελλάδα από τη συνεργασία με τις ΗΠΑ σε μία σειρά από κλάδους της οικονομίας, έκανε ιδιαίτερη μνεία στη δράση εταιρειών, όπως ο ελληνοαμερικανικός Όμιλος ONEX του Πάνου Ξενοκώστα και η αμερικανική Cisco.
Όπως είπε, η ελληνοαμερικανική συμμαχία δεσμεύεται να επενδύσει στη χώρα εισάγοντας καινοτόμες και φιλικές προς το περιβάλλον τεχνολογίες.
Ωστόσο, τόνισε, ότι αυτή η συνεργασία έρχεται σε αντίθεση με τη διαχείριση του λιμανιού του Πειραιά από την Cosco, καθώς, όπως έχουν αναφέρει ο Δήμαρχος και η τοπική κοινότητα, επικρατεί μεγάλη δυσαρέσκεια με την «China takes all» προσέγγιση της εταιρείας.
Η δήλωση του κ. Πάιατ είναι ενδεικτική της σινοαμερικανικής γεωπολιτικής «κόντρας» με σαφείς προεκτάσεις και σε κομβικές υποδομές στη χώρα μας. Φυσικά εκφράζει και μεγάλο μέρος της πειραϊκής επιχειρηματικής κοινότητας, η οποία έχει επικρίνει αρκετές φορές τις πρακτικές της Cosco, με την κινεζική εταιρεία να απαντά αναφερόμενη στην αναμόρφωση του λιμανιού του Πειραιά.
Τέλος, σε ό,τι αφορά το διεθνές κέντρο καινοτομίας και τεχνολογίας, θα δημιουργηθεί στις εγκαταστάσεις των Ναυπηγείων του Νεωρίου στη Σύρο, τα οποία ελέγχει η ONEX. Σύμφωνα με τις δύο συνεργαζόμενες εταιρείες, το κέντρο δε θα αποτελεί μόνο κύριο πυλώνα σε υπηρεσίες Managed Services Offerings, αλλά θα είναι, επίσης, ένας κόμβος θαλάσσιας καινοτομίας, με σχέδια ανάπτυξης τεχνολογιών που θα «αλλάζουν τα δεδομένα» μέσω ενός οικοσυστήματος ψηφιακών συνεργατών, ακαδημαϊκών ιδρυμάτων, επιστημονικών συνεργατών, start-up επιχειρήσεων και θα αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για το μέλλον μίας επιχείρησης, των πελατών της και της ναυτιλιακής βιομηχανίας σε γενικότερο επίπεδο.
Γιώργος Γεωργίου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr