Ο κ. Πλακιωτάκης τόνισε ότι θεωρεί ιδιαίτερα σημαντική την ενεργή συμμετοχή των περιφερειαρχών στη συζήτηση επί του προτεινόμενου θεσμικού πλαισίου σε πρώτο χρόνο και πριν αυτό τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, δεδομένου ότι ο δεύτερος βαθμός τοπικής αυτοδιοίκησης είναι καθ’ ύλην αρμόδιος για την περιφερειακή ανάπτυξη.
Συνεπώς, πρόσθεσε, η παρουσία των περιφερειών στoν σχεδιασμό και στην υλοποίηση μιας νέας ολιστικής προσέγγισης αναφορικά με τη θαλάσσια πολιτική του νησιωτικού χώρου είναι καθοριστικής σημασίας για την επιτυχία του όλου εγχειρήματος.
Σύμφωνα με τον υπουργό, «όλοι μας πρέπει να προσεγγίσουμε τις πτυχές και τη φιλοσοφία της νέας αυτής πολιτικής με διάθεση καλόπιστης κριτικής και με κατανόηση των πραγματικών σύγχρονων θεσμικών και χρηματοδοτικών εργαλείων που ενσωματώνει.
Αποτελεί μείζονα στόχο η ανάδειξη και η υλοποίηση μιας νησιωτικής πολιτικής που αναγνωρίζει τις εγγενείς χωρικές και περιβαλλοντικές ιδιαιτερότητες, αλλά και τα πολλαπλά πλεονεκτήματα του πολυνησιακού χαρακτήρα της χώρας μας».
Ο κ. Πλακιωτάκης σημείωσε πως ο διάλογος και η στοχευμένη διαβούλευση θα συνεχιστεί και με φορείς του πρώτου βαθμού αυτοδιοίκησης και την ΚΕΔΕ, με ιδιαίτερη έμφαση στους δήμους μικρών νησιών, για τους οποίους, όπως είπε, λαμβάνεται ειδική μέριμνα στο πλαίσιο της νομοθετικής παρέμβασης.
Οι περιφερειάρχες δεσμεύθηκαν να μελετήσουν με προσοχή τις προτάσεις του και να επανέλθουν με συγκεκριμένες παρατηρήσεις.
Σημειώνεται πως στη διάσκεψη συμμετείχαν ο γενικός γραμματέας Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής, Ευάγγελος Κυριαζόπουλος, η γενική γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Χριστιάνα Καλογήρου, καθώς και ο ειδικός σύμβουλος του ΥΝΑΝΠ Μανώλης Κουτουλάκης.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr