Ειδικότερα, ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, συναντήθηκε με τον Καλλίνικο Καλλίνικο, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Goldair Group και τον Βασίλη Μαγκλάρα, διευθυντή ανάπτυξης της εταιρείας, όπως γνωστοποίησε με ανάρτησή του στο twitter.
Σύμφωνα με τον κ. Πάιατ: «Είχαμε μία εξαιρετική συνάντηση με την Goldair για να συζητήσουμε τη συνεργασία με αμερικανικές εταιρείες για τις επικείμενες ιδιωτικοποιήσεις των λιμανιών της Αλεξανδρούπολης, της Καβάλας και του Βόλου. Υποστηρίζουμε πλήρως την ελληνοαμερικανική κοινοπραξία και ανυπομονούμε να επεκτείνουμε τους εμπορικούς μας δεσμούς, ξεκινώντας από το στρατηγικής σημασίας λιμάνι της Αλεξανδρούπολης».
{https://twitter.com/USAmbPyatt/status/1228346149679124483}
Η αμερικανική κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στα ελληνικά λιμάνια. Τις προηγούμενες ημέρες η διοίκηση του Οργανισμού Λιμένα Αλεξανδρούπολης (ΟΛΑ) συναντήθηκε με τον διευθυντή της αμερικανικής κυβερνητικής υπηρεσίας αναπτυξιακής χρηματοδότησης (DFC- Development Finance Corporation), Καλέμπ Μακάρι, παρουσία του γενικού προξένου των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη, Γκρέγκορι Φλέγκερ (Greg Pfleger) και του οικονομικού ακολούθου της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τσιπ Λαϊτίνεν (Chip Laitinen).
Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΟΛΑ, Κωνσταντίνος Χατζημιχαήλ, η επίσκεψή τους «πιστοποιεί το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της κυβέρνησης των ΗΠΑ για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και τα λοιπά αναπτυξιακά έργα της περιοχής, κυρίως στο κομμάτι της ενέργειας αλλά και της ηλεκτροκίνησης».
Η επίσπευση των διαδικασιών για την αναβάθμιση του οδικού και σιδηροδρομικού δικτύου του λιμανιού, σε συνδυασμό με τις ενεργειακές προοπτικές που παρουσιάζει αποτελούν πλεονεκτήματα που έχουν εξετάσει ενδελεχώς οι Αμερικανοί επενδυτές. Για τα συγκεκριμένα έργα είχε μιλήσει στο Reporter, ο κ. Χατζημιχαήλ. Η ανάπτυξη των υποδομών βρίσκεται σε άμεση συσχέτιση με τον τομέα του logistcs κι αυτό θα προσπαθήσει να αξιοποιήσει η Goldair.
Στο αμερικανικό «μικροσκόπιο» βρίσκεται και το λιμάνι της Καβάλας, το οποίο είναι σταθμός και προορισμός κρουαζιέρας και έχει ακτοπλοϊκές και εμπορευματικές χρήσεις.
Τέλος, το λιμάνι του Βόλου διαθέτει το στρατηγικό πλεονέκτημα της γεωγραφικής του θέσης, καθώς βρίσκεται στην τομή των οδικών και σιδηροδρομικών αξόνων της χώρας, Βορρά - Νότου και Ανατολής -Δύσης. Το ισχυρό αμερικανικό ενδιαφέρον για το λιμάνι είχε εκφραστεί και κατά τη συνάντηση βουλευτών της περιοχής και του τραπεζίτη – ιδρυτή της XRTC Business Consultants, Γιώργου Ξηραδάκη με τον κ. Πάιατ.
{https://twitter.com/USAmbPyatt/status/1225056915866210304}
Γιώργος Γεωργίου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr