Την 1η Μαΐου 2018 παρουσιάστηκαν στην Αθήνα οι οδηγίες μεγάλων υπεράκτιων κινδύνων σε διάφορες διεθνείς και εγχώριες εταιρίες καθώς και στο Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος.
Η ΕΔΕΥ, ως αρμόδια αρχή, είναι υπεύθυνη για το ρυθμιστικό έργο όσον αφορά τις υπεράκτιες εργασίες υδρογονανθράκων και τους σχετικούς μεγάλους κίνδυνους. Είναι επίσης αρμόδια για την ανάπτυξη του σχετικού νομοθετικού πλαισίου στην Ελλάδα.
Ο Ben Oudman, Περιφερειακός Διευθυντής της DNV GL για την Ηπειρωτική Ευρώπη, Ευρασία, Μέση Ανατολή, Ιδία και Αφρική ανέφερε ότι ‘η εμπειρία της DNV GL με δραστηριότητες στον τομέα του πετρελαίου και αερίου σε πολλές διαφορετικές περιοχές μας έδωσε την δυνατότητα να αναπτύξουμε κατευθυντήριες οδηγίες και καλές πρακτικές οι οποίες ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις του Νόμου και, αν και δημιουργήθηκαν με σκοπό να ανταποκρίνονται στις συγκεκριμένες Ελληνικές απαιτήσεις, είναι εξ ίσου κατάλληλες και για διεθνείς εταιρίες οι οποίες δραστηριοποιούνται στον τομέα του πετρελαίου και αερίου. Είμαι βέβαιος ότι αυτό θα είναι ένα θετικό βήμα για την Ελλάδα, ώστε να διατηρήσει υψηλές επιδόσεις στην διαχείριση μεγάλων υπεράκτιων κινδύνων.’
Το αντικείμενο του έργου που ανέλαβε η DNV GL περιελάμβανε μελέτες και αναλύσεις ισοδύναμων νόμων και κατευθυντηρίων οδηγιών εντός Ευρώπης ώστε να προσδιοριστεί αυτό που αρμόζει καλύτερα στην Ελληνική πραγματικότητα πριν αναπτυχθούν οι ίδιες οι κατευθυντήριες οδηγίες. Το έργο υλοποιήθηκε από την ομάδα ρυθμιστικών θεμάτων της DNV GL στο ΗΒ.
Η Ana Berengual-Anter, Ανώτατο Τραπεζικό Στέλεχος της ΕΤΑΑ, με έδρα το Λονδίνο, δήλωσε ‘Είμαστε εξαιρετικά ικανοποιημένοι με το έργο της DNV GL το οποίο απεικονίζει το βάθος της γνώσης και της εμπειρίας της. Η ανάπτυξη αυτών των κατευθυντηρίων οδηγιών δίνει την βεβαιότητα σε όσους είναι ήδη ενεργεί στη Ελληνική υπεράκτια βιομηχανία πετρελαίου και αερίου καθώς και σε όσους εισέρχονται τώρα ότι υπάρχει ένα ρυθμιστικό καθεστώς ισχυρό και καλά σχεδιασμένο’.
Ο Δρ John Morgan, Σύμβουλος Ανώτατο Στέλεχος της DNV GL περιέγραψε την σπουδαιότητα των αποτελεσμάτων της συνεργασίας με την ΕΔΕΥ: ‘Η πολιτική, οι διαδικασίες και οι κατευθυντήριες οδηγίες που δημοσιεύθηκαν την 1η Μαΐου 2018 όσον αφορά τον Νόμο 4409/2016 διασφαλίζουν ότι υπάρχει στην Ελλάδα ένα ρυθμιστικό πλαίσιο παγκοσμίου εμβέλειας το οποίο προάγει την ασφάλεια στην υπεράκτια βιομηχανία πετρελαίου και αερίου και δημιουργεί ένα αίσθημα εμπιστοσύνης στους επενδυτές.’
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr