Καθώς μέσα από τη θάλασσα διακινείται σήμερα το 84% του παγκόσμιου εμπορίου, οι ΗΠΑ πλέον αποτελούν σημεία εξαγωγής πόρων ενέργειας λόγω σχιστολιθικού αερίου και η Ρωσία σχεδιάζει να εξάγει μεγάλες ποσότητες υγροποιημένου φυσικού αερίου χερσόνησο από τη Γιαμάλ Αρκτικό Ωκεανό ο ρόλος των Ελλήνων εφοπλιστών αναδεικνύεται κομβικός.
Νούμερα που ζαλίζουν
Αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως είχε αναφέρει στο πρόσφατο οικονομικό forum των Δελφών ο Θανάσης Μαρτίνος, Managing Director της Eastern Mediterranean Maritime Limited, οι Έλληνες ελέγχουν το 25% των τάνκερ, το 20% των ξηρού φορτίου το 15% των LNG. Επίσης σε επίπεδο ΕΕ πάνω από το 50% των χύδην φορτίου ή των ενεργειακών πόρων μεταφέρεται με ελληνόκτητα, ευρωπαϊκά πλοία με σημαίες Ελλάδας, Κύπρου, Μάλτας, ενώ από 50% σε τονάζ του Ευρωπαϊκού στόλου. Επίσης πάνω από το 50% των Ρωσικών εξαγωγών ενέργειας γίνεται με ελληνόκτητα πλοία. Επιπλέον ο ευρωπαϊκός εμπορικός στόλος είναι το 40% του παγκόσμιου χάρη στη συμμετοχή του ελληνόκτητου με Ελληνική Μαλτέζικη και Κυπριακή σημαία.
Στο φόντο αυτό κράτη κολοσσοί της παγκόσμιας οικονομίας προσβλέπουν στην Ελληνική εμπορική ναυτιλία, κάτι που σε συνδυασμό με τη γεωστρατηγική θέση της χώρας δίνει ισχυρό συγκριτικό πλεονέκτημα στην Ελλάδα.
Έτσι, μιλώντας στο συνέδριο του Sea Nation, οι πρέσβεις των ΗΠΑ J. Pyatt, της Μ. Βρετανίας κυρία Kate Smith CMG, της Ιαπωνίας κ. Yasuhiro Shimizu, της Ν. Κορέας κ. AHN Youngjip και της Νορβηγίας κ. Jorn Gjelstad.της Νορβηγίας, αναφέρθηκαν στο ρόλο που διαδραματίζει η ναυτιλία για την ισχυροποίηση των οικονομιών των χωρών τους και τη συμβολή της ναυτιλίας της χώρας σε αυτή την κατεύθυνση.
Το μέγεθος και ο παγκόσμιος αντίκτυπος της ελληνικής ναυτιλιακής βιομηχανίας είναι ένα τεράστιο επίτευγμα, για το οποίο ο ελληνικός λαός είναι δικαιολογημένα υπερήφανος», τόνισε ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ. Ο κ. Πάιατ εμφανίστηκε εντυπωσιασμένος από την επιτυχημένη ιστορία της ελληνικής ναυτιλίας και δήλωσε «περήφανος για τον ρόλο που έπαιξαν οι Ηνωμένες Πολιτείες για να βοηθήσουν στην αναζωογόνηση της ελληνικής ναυτιλιακής βιομηχανίας».
Παράλληλα, ο Αμερικανός πρέσβης αναφερόμενος στις οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών τόνισε πώς οι ΗΠΑ ελπίζουν να δουν ενισχυμένη διμερή επενδυτική συνεργασία με την Ελλάδα.
Κλειδί για τις ΗΠΑ Σύρος και Αλεξανδρούπολη
Σε αυτή την συνεργασία συμπεριέλαβε την ελληνική ναυτιλία, τα λιμάνια και τα ναυπηγεία, κάνοντας ειδική μνεία στο ναυπηγείο της Σύρου, αναφέροντας πως είδε πέρυσι από κοντά τις δυνατότητες του και εξέφρασε την ανυπομονησία του να επιστρέφει φέτος για την επαναλειτουργία του υπό τη νέα ιδιοκτησία που εδρεύει στις ΗΠΑ. «Ελπίζω επίσης ότι οι εταιρείες των ΗΠΑ θα έχουν την ευκαιρία να επενδύσουν στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης» προσέθεσε.
O αμερικανός πρέσβης αναφέρθηκε ακόμη στην επικείμενη επισκευαστική βάση ελικοπτέρων που πρόκειται να φιλοξενηθεί στο Λιμάνι της Αλεξανδρούπολης όπως ακόμη και στη συνεργασία του αμερικανικού εκπαιδευτικού συστήματος με τις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού και χαρακτήρισε την Ελλάδα πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή.
Επίσης υπογράμμισε το πολύ επιτυχημένο ταξίδι του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στις ΗΠΑ, αλλά και τη στενή συνεργασία της ελληνικής ναυτιλίας με τη χώρα του.
Ο Νορβηγός πρέσβης κ. Jorn Gjelstad αναφέρθηκε στις στενές σχέσεις των δυο χωρών ενώ εστίασε ιδιαίτερα στο ρόλο της τεχνολογίας στη ναυτιλία, ένα τομέα που οι νορβηγοί έχουν πραγματοποιήσει σημαντικά βήματα.
Η πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου κ. Kate Smith τόνισε ότι η ναυτιλία δεν επηρεάζεται απο το Brexit εξήρε την δυναμική της ελληνικής ναυτιλίας αλλά και τους ισχυρούς δεσμούς του ελληνικού εφοπλισμού με το City του Λονδίνου.
Ο Ιάπωνας πρέσβης κ. Yasuhiro Shimizu υπογράμμισε τις τεχνολογικές δυνατότητες των γιαπωνέζικων ναυπηγείων δυνατότητες που τα καθιστούν ιδιαίτερα ανταγωνιστικά, ενώ τέλος ο Κορεάτης Πρέσβης κ. AHN Youngjip τόνισε ότι η οικονομία της χώρας του στηρίζεται στη ναυπηγική βιομηχανία η οποία έχει πολύ στενούς δεσμούς με τον ελληνικό εφοπλισμό.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr