Σημειώνεται ότι ο καθορισμός ημερομηνίας υποβολής δεσμευτικών προσφορών για τον ΟΛΠ είναι μια από τις προαπαιτούμενες ενέργειες για να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση.
Η κινεζική COSCO, η ολλανδική ΑΡΜ και η International Container Terminal Services έχουν προθεσμία έως τις 30 Οκτωβρίου για να υποβάλλουν τις προσφορές τους για το 51% του ΟΛΠ. Ομως οι πρόωρες εκλογές καθυστέρησαν τις διαδικασίες και η προθεσμία αναμένεται να επαναπροσδιοριστεί.
"Θα μείνουμε πίσω περίπου 20 μέρες καθώς η σύμβαση παραχώρησης που πρέπει να υπογραφεί από τα υπουργεία ναυτιλίας και οικονομικών προκαλεί μικρή καθυστέρηση", ανέφερε κυβερνητικός αξιωματούχος.
Το υπουργείο ναυτιλίας πρέπει να επανεξετάσει το προσχέδιο της σύμβασης προτού παρουσιαστεί στους επενδυτές, ανέφερε δεύτερος αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι ο επανεκλεγείς υπουργός έλαβε το σχετικό υλικό "πολύ πρόσφατα".
Σήμερα στο ΣτΕ η προσφυγή κατά της ιδιωτικοποίησης
Την εκτίμηση ότι δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα με την παραχώρηση αρχικά του 51% των μετοχών του ΟΛΠ και ότι στα προαπαιτούμενα των δήμων τελικά θα βρεθεί η χρυσή τομή από την κεντρική κυβέρνηση, ώστε να μην υπάρξει κίνδυνος απαξίωσης και υπονόμευσης του σχετικού διαγωνισμού, που αποτελεί και προαπαιτούμενο της νέας συμφωνίας με τους δανειστές για την εκταμίευση δόσης, εκφράζουν στελέχη της λιμενικής βιομηχανίας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Ο χρόνος πάντως ως προς τη διατύπωση παρατηρήσεων από το υπουργείο Ναυτιλίας και φορέων του Πειραιά στη νέα σύμβαση παραχώρησης μεταξύ ελληνικού δημοσίου και ΟΛΠ που έχει ήδη τεθεί σε διαβούλευση από το ΤΑΙΠΕΔ, προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία ανάδειξης του νέου ιδιώτη επενδυτή, θεωρείται περιορισμένος, καθώς έως αυτή την Παρασκευή η διαδικασία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί.
Σήμερα, Τρίτη 6 Οκτωβρίου, συζητείται στο Συμβούλιο της Επικρατείας η προσφυγή φορέων του Πειραιά που ζητούν να μην προχωρήσει η διαδικασία της ιδιωτικοποίησης, ενώ ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης κατέθεσε στο ΣτΕ υπόμνημα με τις θέσεις της Περιφέρειας Αττικής, όπως διατυπώθηκαν σε πρόσφατη απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για το θέμα.
Στο 9σελιδο υπόμνημα, αναπτύσσονται οι βασικοί λόγοι, για τους οποίους η Περιφέρεια Αττικής θεωρεί ότι πρέπει να γίνει δεκτό το αίτημα των φορέων του Πειραιά "για την ακύρωση της από 5-3-2014 "Πρόσκλησης για την εκδήλωση ενδιαφέροντος αναφορικά με την απόκτηση πλειοψηφικής συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο της ΟΛΠ ΑΕ" της ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία ΤΑΙΠΕΔ".
Ειδικότερα σημειώνεται, μεταξύ άλλων, ότι: "Ο ΟΛΠ ΑΕ έχει αρμοδιότητες που ανάγονται στον πυρήνα της κρατικής εξουσίας, και οι οποίες δεν μπορούν να ασκηθούν από ιδιώτες ή αμιγώς ιδιωτικού δικαίου νομικό πρόσωπο, όπως είναι η προστασία της δημόσιας ασφάλειας, η προστασία του περιβάλλοντος κ.ο.κ. Με την πώληση του 67% των μετοχών δεν υπάρχει καμία διασφάλιση "της πραγματικής δυνατότητας εξακολουθήσεως της κρατικής εποπτείας". Ο ΟΛΠ ασκεί δημόσια υπηρεσία και διατηρεί δημόσιο χαρακτήρα, διαδραματίζοντας εθνικό και πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάπτυξη της χώρας".
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr