Χαρακτηριστικό της παραπάνω ποιοτικής διαφοράς ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων είναι ότι τα λαμβανόμενα μέτρα στις ΗΠΑ με τα προγράμματα αναθέρμανσης quantitative easing δεν κατάφεραν ούτε να αποτρέψουν την επιβράδυνση ούτε και να αντιμετωπίσουν το μεγάλο πρόβλημα της Αμερικανικής οικονομίας, την ανεργία που παραμένει άθικτη. Αντίθετα, τα νομισματικά και διοικητικά μέτρα της Κίνας φέρνουν μεν ελαφρά αναπτυξιακή επιβράδυνση, αλλά καταφέρνουν να κρατήσουν ελεγχόμενο το μεγαλύτερο πρόβλημα της οικονομίας, τον πληθωρισμό, όπως δείχνουν τα προκαταρκτικά στοιχεία και του Ιουνίου.
Βέβαια, η πραγματικότητα της τρέχουσας συγκυρίας στην παγκόσμια οικονομία και ναυλαγορά μειώνει την βαρύτητα της μακροχρόνιας προοπτικής, της οποίας όμως η δυναμική έχει και ενδιάμεσες φάσεις άμεσου ενδιαφέροντος που προκύπτουν, διασταυρώνονται και επιβεβαιώνονται από γεγονότα. Βασικό παράδειγμα είναι ότι παρά την τρέχουσα επιβράδυνση της Κινεζικής παραγωγής χάλυβα που αποκαλύπτεται από την σημαντική αύξηση των αποθεμάτων σιδηρομεταλλεύματος σε 95,5 εκ. τόνους από τους συνήθεις 70-75 εκ., (που δεν είναι καλό σημάδι για την ναυλαγορά κυρίως των Capers τους προσεχείς μήνες ), το επενδυτικό πρόγραμμα 2007- 2012 της Vale ύψους $59 δις βρίσκεται σε εξέλιξη σε ορυχεία από Βραζιλία, Κολομβία μέχρι Μοζαμβίκη και Αυστραλία, για να προλάβει την αναμενόμενη αλματώδη αύξηση της ζήτησης σιδηρομεταλλεύματος και άνθρακα από την Ασία . Ακόμα εντονότερο παράδειγμα είναι η αύξηση- ρεκόρ των μεταλλευτικών επενδύσεων της Rio Tinto από $20 δίς το 2009 σε $50 δις το 2010 για να αυξήσει επειγόντως την παραγωγή σιδηρομεταλλεύματος κατά 50% μέχρι το 2015, καθώς προβλέπεται ότι η παραγωγή χάλυβα της Κίνας θα αυξηθεί κατά 25% μέχρι τότε.
Σχετικά ως γενικότερη σημειολογία για τους ρυθμούς των οικονομικών μεγεθών των αναπτυσσόμενων είναι γεγονότα όπως οι παραγγελίες σε δύο ημέρες 180 Airbus από την Ινδική IndiGo και 200 από την διεθνή Ασιατική Air Asia, λες και παραγγέλθηκαν....παιδικά παιχνίδια. Η χθεσινή άλλωστε δήλωση του Ινδού υπουργού οικονομικών ότι ο πληθωρισμός 6-8% δεν θα επιβραδύνει την ανάπτυξη, δίνει το στίγμα.
Βραχυχρόνια βέβαια, τα γεγονότα επιβεβαιώνουν καθημερινά την παράταση των συνεπειών της κρίσης και τις δυσκολίες :
(α) των ανεπτυγμένων να βγουν από αυτήν καθώς αποκλείσθηκε το V turn που εξελίχθηκε σε U turn χωρίς όμως κίνδυνο W, τουλάχιστον κατά τον OECD και
(β) τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι αναπτυσσόμενες από την ατυχή σύμπτωση των φυσιολογικών πληθωριστικών πιέσεων που συνοδεύουν πάντα τους ξέφρενους ρυθμούς ανάπτυξης, με την μείωση των εξαγωγών τους προς τις καθηλωμένες οικονομίες των ανεπτυγμένων. Τα σχόλια προηγουμένων αναλύσεων περί ενδείξεων 3ου Quantitative Easing (νέο χρήμα) στις ΗΠΑ που ενισχύθηκαν στην συνέχεια από δηλώσεις Bernanke στις 22/6, και η διαπίστωση της 15/6 ότι “η παγκόσμια οικονομία δεν....περπατάει και χρειάζεται....επιδότηση με φθηνό πετρέλαιο”, που επιβεβαιώθηκε με την αποδέσμευση στρατηγικών αποθεμάτων από την International Energy Association μετά την δήλωση ότι τα $100/βαρέλι αποτελούν κίνδυνο για την παγκόσμια ανάπτυξη, αποτελούν ένα σύντομο αλλά πλήρες....ιατρικό ανακοινωθέν για το βραχυχρόνιο status της παγκόσμιας οικονομίας.
Ειδικότερα, η υπόλοιπη σελίδα δεν αρκεί για να περιλάβει όλα τα νέα αρνητικά μεγέθη που χαρακτηρίζουν το βραχυχρόνιο οικονομικό περιβάλλον. Ειδικά στις ΗΠΑ, αυξήθηκαν πάλι τα εβδομαδιαία επιδόματα ανεργίας στις 429,000 από 420,000, οι μεταπωλήσεις κατοικιών έπεσαν τον Μάϊο σε χαμηλό εξαμήνου, ο Bernanke μείωσε τις προβλέψεις για οικονομική ανάπτυξη εφέτος αλλά και του χρόνου, οι δείκτες καταναλωτικών προσδοκιών Ιουνίου έπεσαν περισσότερο του αναμενόμενου και η Fitch που είχε μιλήσει πρόσφατα για ενδεχόμενη υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας, αναβάθμισε....τις απειλές σε “ελεγχόμενη χρεοκοπία” !!! εάν τα νομοθετικά σώματα δεν αυξήσουν τα πιστωτικά όρια.
Στην ΕΕ, αντί να αναφέρουμε επιδεινούμενους δείκτες, αρκεί η δήλωση Trichet ότι “άναψε κόκκινο στο χρηματο-οικονομικό σύστημα από την σχέση χρέους- Τραπεζικού συστήματος”. Στην Ιαπωνία τέλος, η κοστολόγηση μόνο των καταρρεύσεων σε $210 δις χωρίς την πυρηνική κρίση και τις λειτουργικές ζημιές της οικονομίας, προδιαγράφει τα κολοσσιαία μεγέθη συνολικών ζημιών που πρέπει να αφομοιώσει η χώρα μέχρι την ομαλοποίηση, έστω και με την αισιοδοξία που προσφέρει η γνωστή Ιαπωνική παραγωγικότητα, η οποία αντανακλάται ήδη στο άλμα της βιομηχανικής παραγωγής Μαΐου .
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr