Σχετικά λοιπόν με την προσφορά, είναι μάλλον ακριβείς οι πληροφορίες ότι το παγκόσμιο βιβλίο παραγγελιών αποτελεί το 46% του υπάρχοντος τονάζ, σημαντικό αλλά μειωμένο από την προηγούμενη διετία. Με την εύλογη υπόθεση ότι θα παραδοθεί σε 3 χρόνια, έχουμε ακαθάριστη μέση αύξηση 15% περίπου/χρόνο. Επειδή και το πιο έντονο κύμα διαλύσεων δεν υπερβαίνει ιστορικά ετησίως το 5% του παγκόσμιου τονάζ, προκύπτει ακριβώς η εκτίμηση της περασμένης ανασκόπησης ότι η καθαρή αύξηση κινείται με ετήσιο ρυθμό τουλάχιστον 10% .
Λόγω της γνωστής από την φύση της ναυτιλίας μεγάλης μεταβλητότητας (ελαστικότητας) των τιμών από τους συσχετισμούς προσφοράς - ζήτησης, η διαφορά του 5% υπέρ της προσφοράς, ήταν αρκετή για να κινηθεί η ναυλαγορά κατά το 5μηνο Ιανουαρίου-Μαΐου κατά 50% περίπου κάτω από τα μέσα επίπεδα του προηγούμενου έτους. Ας μην ξεχνάμε το συμβολικό απόφθεγμα “εάν υπάρχει ένα πλοίο λιγότερο έχουμε boom, εάν υπάρχει ένα πλοίο περισσότερο έχουμε.....κρίση”. Εν τω μεταξύ η τόνωση που περιμένουμε στην ζήτηση τονάζ από την πλευρά της οικονομίας των ανεπτυγμένων χωρών δεν διαφαίνεται ούτε στα στοιχεία της περασμένης εβδομάδας.
Κατά πρώτον είχαμε την επιβεβαίωση ότι παρά τα μέτρα της Ιαπωνικής κυβέρνησης, η πτώση στην ύφεση μετά τις καταστροφές ήταν αναπόφευκτη, καθώς ανακοινώθηκε ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης α΄ τριμήνου –3,7%.
Στις ΗΠΑ, μεγαλύτερη σημασία από την πραγματική δόθηκε από τους σχολιαστές στην μείωση πάλι των εβδομαδιαίων επιδομάτων ανεργίας, αφού αποδείχθηκε την τελευταία διετία ότι εάν ο μέσος τεσσάρων εβδομάδων δεν πέσει σταθερά κάτω των 400,000 δεν μπορούμε να μιλάμε για βελτίωση της απασχόλησης. Οι υπόλοιποι άλλωστε δείκτες ήταν όλοι αρνητικοί. Ακόμα και οι πωλήσεις κατοικιών δεύτερο χέρι που παρουσίαζαν αύξηση λόγω βέβαια.....πλειστηριασμών, υποχώρησαν τον Απρίλιο, ενώ οι ενάρξεις νέων κατασκευών βυθίστηκαν 10%. Ακόμα και το δυνατό χαρτί της οικονομίας, η μεταποίηση, παρουσιάζει αδυναμία με πτώση 0,4% τον Απρίλιο, ενώ η ανακοίνωση πτώσης του αντίστοιχου τοπικού δείκτη της Φιλαδέλφειας και για τον Μάιο δίνει συνέχεια στο πρόβλημα. Αλλά και ένα μπαράζ άλλων δεικτών και δηλώσεων επισήμων της κυβέρνησης και της Fed περί νομισματικής πολιτικής, Δολαρίου κλπ., οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η επιβράδυνση της Αμερικανικής οικονομίας στο α΄ τρίμηνο συνεχίζεται και στο β΄.
Στην ΕΕ, η Βρετανία παρουσιάζει αρκετά παρόμοια συμπτώματα με τις ΗΠΑ, η δε Ευρωζώνη μοιάζει με αυτοκίνητο που οι δεξιοί τροχοί φεύγουν με χίλια αλλά οι αριστεροί μπλοκάρουν και ντεραπάρει. Η απογείωση της Γερμανικής οικονομίας και οι ανοδικές επιδόσεις της Γαλλίας και όλων των κεντρο-βορείων, ακόμα και των Βαλτικών χωρών είναι γεγονός. Τα περιφερειακά όμως προβλήματα και ιδίως του Νότου εμποδίζουν την ισχυρή Ευρωπαϊκή ανάκαμψη αλλά δυσκολεύουν και την παγκόσμια. Οι κατηγορίες βέβαια για τον μεσοβέζικο χαρακτήρα της ΕΕ που δυσκολεύει την επίλυση προβλημάτων είναι σωστές. Σωστό είναι όμως και ότι κάπου στον Νότο χάθηκε το περίφημο φιλότιμο που δήθεν μόνο εκεί υπήρχε ως έννοια και λέξη. Έτσι, αντί να ερυθριούν ως σύνολο για το διεθνές ρεζιλίκι μετά από 30 χρόνια.....κάργα “δημοκρατικές”...συναινετικές διαδικασίες κρατικής σπατάλης και να ανασκουμπωθούν την ύστατη στιγμή με ανιδιοτέλεια και δράσεις για να μήν αποτελούν τρικλοποδιά και όνειδος της Ευρώπης και όχι μόνο, σκυλεύουν φατριακά το πτώμα της οικονομίας,, αδιαφορούν για την μοίρα των αθώων, αρνούνται ατομιστικά το κόστος ανάταξης, ολιγωρούν στον αναγκαίο αναπτυξιακό μόχθο, αυθαδιάζουν στους δανειστές που υπαίτια ξέπεσαν, και απαιτούν.....επαιτώντας! Ομαδική παράκρουση ? Νέα ιστορική αυτοκαταστροφική μανία ? Μέρες Αλώσεως ?
Στο μεταξύ οι αρνητικές επιπτώσεις του διεθνούς κλίματος και στις αναπτυσσόμενες έφθασαν στην Ρωσία παράλληλα με την Κίνα και την Ινδία. Ο επίμονα ψηλός πληθωρισμός 9,5% και η λιγότερη επιχειρηματικότητα και ξένες επενδύσεις από τις άλλες BRIC ενοχοποιούνται για την αναπτυξιακή επιβράδυνση α΄ τριμήνου στο 4,1% από 4,5% του δ΄ τριμήνου 2010. Το ισχυρό όμως χαρτί του πλεονασματικού προϋπολογισμού διατηρείται.
Όσον αφορά την Κίνα, η πτώση του ρυθμού αύξησης της βιομηχανικής παραγωγής Μαΐου σε χαμηλό 10 μηνών με δείκτη 51,1 εντάσσεται στα πλαίσια της ανταπόκρισης της οικονομίας στην αντιπληθωριστική πολιτική και την αποκατάσταση ισορροπίας μεταξύ βιομηχανικής επέκτασης και παραγωγής ενέργειας, χωρίς να χειροτερεύουν ουσιαστικά οι προβλέψεις για αναπτυξιακή επιβράδυνση κάτω του 9,5% από 10,3% πέρυσι.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr