Πέρα από δείκτες και αναλύσεις, οι δυσκολίες ανάταξης της οικονομίας φαίνονται στην δήλωση Obama ότι χωρίς νέα αύξηση του ορίου δανεισμού, ( που πλέον θα είναι υπέρδανεισμός a la Grec πέραν του 100% του ΑΕΠ), η χώρα μπορεί να πέσει σε νέα κρίση, καθώς και στην δήλωση εκπροσώπου της Commission ότι τυχόν αναδιάρθρωση του Ελληνικού χρέους, θα είναι καταστροφική.
Σε επίπεδο δεικτών, παράδειγμα των ανωτέρω παραγόντων στασιμότητας είναι η παλινδρόμηση των νέων εβδομαδιαίων επιδομάτων ανεργίας των ΗΠΑ στις 434,000, κοντά στον μέσο όρο 4 εβδομάδων 436,000. Άλλο παράδειγμα είναι η αυξημένη ανάπτυξη α΄ τριμήνου της Ευρωζώνης 2,5% από 2% του δ΄ τριμήνου 2010 χάρη στην Γερμανική απογείωση, που όμως εξουδετερώνεται από την μειωμένη ανάπτυξη των ΗΠΑ 1,8% έναντι 3,1% του δ΄ τριμήνου 2010. Μέσα στην Ευρωζώνη, η ανάπτυξη της Γερμανίας α΄ τριμήνου με τον υψηλότερο ρυθμό εικοσαετίας 5,2%, εξουδετερώνεται από τις επιδόσεις –4% της Ελλάδας, 0,3% της Ιταλίας 0,8% της Ισπανίας κλπ. Στο εσωτερικό των ΗΠΑ, η βελτίωση βιομηχανικής παραγωγής και κατανάλωσης εξουδετερώνεται από την επιτάχυνση πτώσης των τιμών κατοικιών στο χειρότερο επίπεδο από την εποχή της Lehman Brothers, με πτώση τιμών σε όλες πλην τεσσάρων Πολιτειών με ρυθμό σχεδόν 1% τον μήνα, που αφήνει ακάλυπτο το 28% των δανείων κατοικίας και διαχέεται αρνητικά σε όλο το φάσμα της οικονομίας.
Το συνολικά αναιμικό αποτέλεσμα των επιδόσεων των ανεπτυγμένων, εξουδετερώνει στο παγκόσμιο σύνολο ανάπτυξης και αύξησης του εμπορίου και των μεταφορών, τον αναπτυξιακό παροξυσμό των αναπτυσσόμενων που ευτυχώς συνεχίζεται παρά τα καθημερινά σχόλια των διαρκώς ανησυχούντων. Τελευταία μάλιστα πληθαίνουν οι “αναλύσεις” περί πληθωρισμού και φούσκας ακινήτων στην Κίνα που θα επιβραδύνουν την ανάπτυξη. Μόνο ο πρόεδρος της Goldman Sachs Asset Management Jim O’ Neill θεωρεί ορθότατα το ζήτημα του πληθωρισμού λήξαν στην Κίνα και ότι το νέο χρηματιστηριακό ράλι θα αρχίσει από εκεί. Οι τελευταίες αδιάψευστες μαρτυρίες της Κινεζικής ισχύος είναι η νέα απογείωση παγίων επενδύσεων 4μήνου με αύξηση 25.4% από πέρυσι, αλλά και η αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής Απριλίου 13,4%, έστω μειωμένη από το σύνηθες 15% λόγω της αντιπληθωριστικής πολιτικής. Αλλά και η αύξηση 7,3% της βιομηχανικής παραγωγής Μαρτίου της Ινδίας, μολονότι πολύ μικρότερη της Κινεζικής, αντιπροσωπεύει άλμα για τις Ινδικές επιδόσεις. Η άμυνα που κρατούν οι χώρες αυτές προσφέρει και το σημερινό.....οχυρό στις ναυλαγορές.
Υπήρξε όμως και μία σημαντική θετική εξέλιξη στο επταήμερο. Ήταν το αποτέλεσμα της Αμερικανο- Κινεζικής οικονομικής Συνόδου που δικαιώνει την παρατήρηση της περασμένης ανασκόπησης ότι οι αναπτυσσόμενες πρέπει να ανοίξουν τον χρηματο-οικονομικό τομέα, τις ασφάλειες κλπ υπηρεσίες στις ξένες επενδύσεις, όπως γίνεται ήδη στην μεταποίηση, για να διατηρηθεί η ανάπτυξή τους αλλά και να ανακάμψει και η οικονομία των ανεπτυγμένων που διαθέτουν τεράστιους τομείς υπηρεσιών. Οι Κινέζοι δεσμεύθηκαν να άρουν τους φραγμούς για τις Αμερικανικές εταιρίες στις κρατικές συμβάσεις και να διευκολύνουν τις επενδύσεις Αμοιβαίων Κεφαλαίων, ενθουσιάζοντας τον Υπουργό Οικονομικών Geithner. Αυτό, μαζί με τις ενδείξεις χαλαρότερης νομισματικής πολιτικής στο Γουάν, μπορούν να γίνουν έναυσμα συνολικής αναθέρμανσης και καλύτερων εξελίξεων από ότι προδιαγράφεται από το ισχύον διεθνές οικονομικό status quo.
Το ότι ανισορροπίες και προστατευτισμοί δεν συμφέρουν κανένα και πλήττουν τελικά και τις αναπτυσσόμενες, φαίνεται από την κάμψη τιμών α΄ υλών και πετρελαίου, που οφείλεται σε προσδοκίες για γενική οικονομική επιβράδυνση εφέτος, με πρόσθετες φυσικά αιτίες τις καταστροφές της Ιαπωνίας και την Αραβική αναταραχή
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr