Γι’ αυτό δεν ήταν και τόσο “απροσδόκητο”, “αναπάντεχο” κλπ όπως χαρακτηρίζεται από την ειδησεογραφία το μπαράζ αρνητικών μεγεθών που ανακοινώθηκαν το περασμένο επταήμερο. Εξανεμίσθηκε σε δύο εβδομάδες όλη η σταδιακή μείωση επί δίμηνο των εβδομαδιαίων επιδομάτων ανεργίας στις ΗΠΑ, που εκτοξεύθηκαν πάλι στις 474,000 και εξηγούν την αύξηση της ανεργίας Απριλίου στο 9% από 8,8% παρά την αύξηση των θέσεων εργασίας, που δείχνει πόσο ανεπαρκής είναι ακόμα ο ρυθμός οικονομικής επέκτασης. Οι λιανικές πωλήσεις της Ευρωζώνης υποχώρησαν τον Μάρτιο με ετήσιο ρυθμό 1,7%, οι βιομηχανικές παραγγελίες στην Γερμανία υποχώρησαν κατά 4% παρά την αύξηση-ρεκόρ των εξαγωγών προς τις αναπτυσσόμενες χώρες και επιβραδύνθηκε σημαντικά ο καίριος για την Βρετανία δείκτης PMI Υπηρεσιών τον Απρίλιο.
Γρήγορη αντιστροφή της νωχελικής πορείας των ανεπτυγμένων που αποτελούν το 65% της παγκόσμιας οικονομίας δεν είναι ορατή. Για να συμβεί αυτό στις ΗΠΑ, πρέπει να επενδυθεί παραγωγικά το πλεονάζον κεφάλαιο και να ελεγχθούν οι κρατικές δαπάνες, πράγματα δυσκολότερα ακόμα και από αντίστοιχες εξελίξεις στην Ελλάδα. Στην ΕΕ, η διαδικασία αυτοδιάλυσης πρέπει να αντιστραφεί σε διαδικασία ενοποίησης π.χ με Ευρω-ομόλογο αλλά και.....Ευρωσοβαρότητα των κρατών του Νότου, πράγματα που ακόμα ανήκουν στην σφαίρα του...ονείρου. Τέλος, η Ιαπωνία χρειάζεται ούτως ή άλλως χρόνο για αντιμετώπιση παλαιών και νέων προβλημάτων .
Αντίθετα, αναφορικά με τις αναπτυσσόμενες, τόσο οι δείκτες όσο και διάφορες πληροφορίες της αγοράς επιβεβαιώνουν μια σχεδόν αυτονόμηση της αναπτυξιακής πορείας τους που εγγυάται την σημαντική αύξηση των φορτίων από αυτήν την πλευρά του κόσμου . Για παράδειγμα η Ινδική κυβέρνηση υπολογίζει ότι ο αρνητικός διεθνής περίγυρος θα επιβραδύνει την ανάπτυξη εφέτος μόνο στο 8,5% από αρχική εκτίμηση 9%, η Ινδονησία ανακοινώνει ανάπτυξη α΄ τριμήνου 6,5% έναντι πρόβλεψης 6,58% και 6,89% δ΄ τριμήνου 2010, η μεταλλευτική Vale ανακοινώνει ότι χάρη στην έξαρση της ζήτησης των αναπτυσσόμενων αύξησε τις πωλήσεις α΄ τριμήνου κατά 71% σε χαλκό και 67% σε νίκελ, η δε Ernst & Young εκτιμά ότι η παγκόσμια παραγωγή χάλυβα θα αυξηθεί και εφέτος κατά 7% χάρη στην ζήτηση των αναπτυσσόμενων. Όσο για την Κίνα, η επιστροφή του εμπορικού πλεονάσματος Απριλίου στα παλαιά ύψη των $11,5 δις και το ελαφρό έστω “συμμάζεμα “ του πληθωρισμού στο 5,2% επιβεβαιώνουν την σταθερή συμβολή της στην στήριξη των αγορών.
Πρέπει όμως να τονισθεί ότι η αυτονόμηση των αναπτυσσόμενων δεν είναι ούτε πανάκεια ούτε μονίμως δεδομένη. Για να διατηρηθεί και να μεγιστοποιηθεί ο αναπτυξιακός ρυθμός τους, είναι απαραίτητο να αλλάξουν σαφέστερα το αναπτυξιακό τους μοντέλο προς τις εγχώριες αγορές τους, όπως παραδέχεται τώρα και ο Κινέζος αντιπρόεδρος Wang, και να απελευθερώσουν συναλλαγματικές ισοτιμίες και τομείς χρηματο-οικονομικών υπηρεσιών, ασφαλειών κλπ., ώστε να αποκτήσουν νέα όπλα αντιμετώπισης του πληθωρισμού και αφ’ ετέρου να δοθεί διέξοδος στους γιγαντιαίους τομείς υπηρεσιών των ανεπτυγμένων χωρών προς τις γιγαντιαίες αγορές των αναπτυσσόμενων, όπως γίνεται με την μεταποίηση. Διαφορετικά, θα προκύψουν προβλήματα μεσοπρόθεσμα στην ανάπτυξη των χωρών αυτών με αντίκτυπο και στα φορτία της ναυτιλίας από την παράταση της στασιμότητας-ύφεσης των ανεπτυγμένων και από μελλοντική μεγαλύτερη επιβράδυνση των αναπτυσσόμενων .
Οι ναυτιλιακές αγορές κινούνται λοιπόν εφέτος μέσα σε ένα πλαίσιο, όπου η μειονότητα μεν της παγκόσμιας οικονομίας, οι αναπτυσσόμενες, κινούνται ταχέως, αλλά η πλειονότητα σπεύδει βραδέως χωρίς ενδείξεις δυνατότητας αλλαγής ταχύτητας, επιβραδύνοντας τον συνολικό ρυθμό απορρόφησης του πλεονάζοντος τονάζ.
Εν τω μεταξύ, το διαθέσιμο ναυπηγικό δυναμικό ευνοεί συνέχιση των παραγγελιών ναυπηγήσεων παρά το πλεονάζον τονάζ, για ανανέωση στόλων με πλοία σύγχρονων τύπων, μεγεθών, τεχνολογίας και οικονομικότητας, σε τιμές ευκαιρίας που ίσως δεν ξαναβρεθούν ποτέ. Έτσι, δεν μπορεί να υπάρξει άλλος τρόπος για ταχύτερη επίτευξη ισορροπίας προσφοράς και ζήτησης, παρά μόνο η έξοδος των χιλιάδων υπερήλικων πλοίων προς τα διαλυτήρια. Η ένταση της εξόδου θα είναι ανάλογη (α) της επιμονής των ναύλων σε χαμηλά επίπεδα, πράγμα πιθανότατο με βάση τα οικονομικά θεμελιώδη και (β) από το επίπεδο τιμών scrap που μάλλον θα παραμείνει ψηλά λόγω ανάπτυξης των χωρών των διαλυτηρίων και υψηλών διεθνών τιμών σιδηρομεταλλεύματος και χάλυβα. Ο ρυθμός διαλύσεων μέχρι στιγμής εφέτος είναι ικανοποιητικός, αυξανόμενος, αλλά ακόμα ανεπαρκής
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr