Στην ίδια την Ιαπωνία, χωρίς να λαμβάνονται υπ’ όψη τυχόν συνέπειες από την απειλούμενηακόμα μείζονα πυρηνική καταστροφή, η κυβέρνηση υπολογίζει τις ζημιές στα $309 δις, που ξεπερνούν τις αισιόδοξες εκτιμήσεις και οδεύουν προς τις πιό απαισιόδοξες του 8% του ΑΕΠ, που ίσως και αυτές αποδειχθούν τελικά αισιόδοξες. Αυτό ίσως σημαίνει ακόμα και 10ετή υφεσιακή περίοδο για την Ιαπωνία, γιατί η αναγκαστική αύξηση του δημοσίου χρέους πολύ επάνω από το τρέχον 200% του ΑΕΠ θα δυσκολέψει περισσότερο την επιστροφή της χώρας στον ενάρετο αναπτυξιακό κύκλο και μάλιστα μέσα σε δυσμενές διεθνές περιβάλλον.
Η αναθεώρηση με τα τελικά στοιχεία της Αμερικανικής ανάπτυξης δ΄ τριμήνου 2010 στο 3,1% από 2,8, συμβαδίζει ενθαρρυντικά με τα πρόσφατα στοιχεία διατήρησης του κάτω των 400,000 επιπέδου στα εβδομαδιαία επιδόματα ανεργίας και της ικανοποιητικής εταιρικής κερδοφορίας.
Ούτε και τώρα όμως λείπει η συμπεριφορά “μια στο καρφί και μιά στο πέταλο” της Αμερικανικής οικονομίας, αφού τα ιστορικά χαμηλά στις πωλήσεις νέων κατοικιών Φεβρουαρίου και η πτώση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης Μαρτίου, δείχνουν ότι η παλαιά ατμομηχανή της παγκόσμιας οικονομίας.....αγκομαχεί. Γι’ αυτό άλλωστε αναλυτές hedge funds προβλέπουν τώρα ανάπτυξη μόνο 2,5% εφέτος αντί 3,5-4% που προβλέπουν επίσημοι φορείς, και γι’ αυτό έρχονται “επί του πιεστηρίου” δηλώσεις περιφερειακών διοικητών της Fed ότι είναι απαραίτητη η συνέχιση του προγράμματος στήριξης quantitative easing ( βλέπε τύπωμα χρήματος) για αγορά ομολόγων από την Fed.
Στην ΕΕ, είχαμε ομοβροντία αρνητικών δεικτών τόσο από την Βρετανία με πληθωρισμό να κινείται προς το 5%, πτώση λιανικών πωλήσεων Φεβρουαρίου και υποβάθμιση πρόβλεψης του Υπ. Οικονομικών για ανάπτυξη στο 1,7% εφέτος, όσο και από την Ευρωζώνη. Ακόμα και η αιχμή του Ευρωπαϊκού δόρατος, η Γερμανική βιομηχανική παραγωγή, επιβραδύνθηκε τον Φεβρουάριο μαζί με τον βιομηχανικό PMI ολόκληρης της Ευρωζώνης, ενώ και η πρώτη μέτρηση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης Απριλίου είναι αρνητική.
Πρέπει όμως να επισημανθεί η σωστή κατεύθυνση που κινείται τώρα οργανωτικά η Ευρωζώνη έστω και βραδέως στην αντιμετώπιση του προβλήματος χρέους της περιφέρειας, στα πλαίσια οικοδόμησης ενιαίας διακυβέρνησης, όπως έδειξε η σύνοδος της 25ης Μαρτίου. Εάν δεν ανακοπεί αυτή η διαδικασία από μικροπολιτικές εσωτερικές κομματικές ή εθνικιστικές σκοπιμότητες μερικών χωρών, δεν θα ήταν έκπληξη εάν βλέπαμε την Ευρωζώνη που μέχρι πρότινος έβγαζε....πολύ γέλιο, να αναδεικνύεται σε ατμομηχανή εξόδου ακόμα και της παγκόσμιας οικονομίας από την κρίση, γιατί συνολικά είναι υγιέστερη των ΗΠΑ και με ΑΕΠ υπερδιπλάσιο της Κίνας.
Προς το παρόν, το μόνο ισχυρό στοιχείο είναι η επάνοδος του βιομηχανικού δείκτη PMI της Κίνας σε άνοδο τον Φεβρουάριο, δείγμα ότι η Κινεζική επιβράδυνση εάν συμβεί, θα είναι μικρή. Ακόμα και οι απαισιόδοξοι προβλέπουν τώρα ικανοποιητική ανάπτυξη 9% από 10,3 πέρυσι. Οπωσδήποτε όμως η όποια κάμψη μαζί με την προβλεπόμενη κάμψη της Λ. Αμερικής κατά 1,5% περίπου, επαυξάνουν τις παραπάνω ανασταλτικές επιρροές στην οικονομία και στο εμπόριο και εξηγούν το συνεχιζόμενο βήμα σημειωτόν της ναυλαγοράς γύρω στις 1550- 1600 μονάδες BDI τις τελευταίες εβδομάδες, 45% κάτω από το περυσινό μέσο επίπεδο.
Η διαπίστωση της περασμένης ανασκόπησης ότι όσο η ναυλαγορά δείχνει τα όρια και τις δυνατότητές της, τόσο συγκλίνουν οι απόψεις αγοραστών και πωλητών με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι συναλλαγές , ενισχύθηκε στο επταήμερο με 14 τουλάχιστον συναλλαγές, κυρίως σε μοντέρνο και resale tonnage, ενώ και στον τομέα των δεξαμενόπλοιων εντυπωσιάζει ότι 3 VLCC’s άλλαξαν χέρια ενώ ένα τέταρτο χάλασε.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr