ΗΠΑ : Η αύξηση των αποθεμάτων χονδρικής ως βασικό κριτήριο ισχύος της ανάπτυξης, ήταν μόνο 1% επί ετησίας βάσεως, περιλαμβανομένης και της τρέχουσας εορταστικής έξαρσης, τα δε νέα εβδομαδιαία επιδόματα ανεργίας είναι ακόμα άνω των 400,000, μακριά από το ανεκτό όριο των 200,000. Παράλληλα, η πρόσφατη πτώση των αποθεμάτων αργού δεν σημαίνει τίποτα, αφού αυξήθηκαν τα αποθέματα προϊόντων διύλισης και βενζίνης που σημαίνει ότι βιομηχανία και αυτοκίνηση δεν καταναλώνουν ακόμα τα αναμενόμενα. Τέλος, οι αιτήσεις για στεγαστικά δάνεια υποχώρησαν πάλι, η δε Moody’s προειδοποιεί ότι οι νέες περικοπές φόρων για τόνωση της ανάπτυξης μπορούν να οδηγήσουν σε....υποβάθμιση της Αμερικανικής οικονομίας σε μία διετία.
ΕΕ :Τα δημοσιονομικά και τα προβλήματα τραπεζικής ρευστότητας που θα επιβραδύνουν κατά την Bundesbank ακόμα και την Γερμανική οικονομία το α΄ τρίμηνο 2011, θα περιορίσουν κατά το Bloomberg την ανάπτυξη της Ευρωζώνης στο 1,4%, εκτίμηση που ενισχύουν οι τελευταίες πληροφορίες για υποχώρηση της βιομηχανικής παραγωγής της Γαλλίας, Βρετανίας και Ιταλίας, των τιμών των ακινήτων της Βρετανίας και η πρόβλεψη του ΟΟΣΑ ότι η ανεργία στην Ευρωζώνη θα διατηρηθεί όπως και στις ΗΠΑ στην περιοχή του 9% το 2011.
Ιαπωνία : Και οι ίδιοι οι Ιάπωνες εξεπλάγησαν με τον ρυθμό ανάπτυξης 4,5% γ΄ τριμήνου. Πριν όμως ενθουσιασθούμε, πρέπει να ληφθεί υπ’ όψη ότι τερματίσθηκαν για την εσωτερική κατανάλωση οι επιδοτήσεις αγορών αυτοκινήτων, ηλεκτρονικών κλπ. που είχαν δοθεί για αντιμετώπιση του αποπληθωρισμού, ενώ η άνοδος του Γιέν δεν ευνοεί τις εξαγωγές. Αυτά μαζί με την πτώση του τριμηνιαίου βιομηχανικού δείκτη Tankan σε 5 από 8 του Σεπτεμβρίου δείχνουν ρυθμό μη βιώσιμο, εξ’ ού και οι προβλέψεις για ανάπτυξη 1,9% το 2011.
Σε αντίθεση με τα παραπάνω, τα νεότερα στοιχεία στηρίζουν την δήλωση του επί κεφαλής της Samsung Investments ότι η αναπτυξιακή ορμή της Ασίας παραμένει άθικτη. Αυτό βέβαια δεν είναι απόλυτο αλλά στο...περίπου. Οι τελευταίες προβλέψεις του ΔΝΤ για 9,2% Κινεζική ανάπτυξη και των Κινέζων για 9,5% το 2011 έναντι 10% εφέτος, δείχνουν (α) την νέα έστω μικρή αρνητική επίδραση της επιβράδυνσης των ανεπτυγμένων και (β) την αποτροπή επανόδου σε παλαιούς ρυθμούς 11-11,5%, που θα έλυναν τα προβλήματα υπερ-προσφοράς τονάζ ακόμα και των Capers. Αυτή βέβαια η επιβράδυνση οφείλεται αρκετά και στο διαρκές λάθος του υπερβολικά ανατιμημένου Γουάν, που συνέχισε μεν να ωθεί τις εξαγωγές σε άλμα 35% ακόμα και τον Νοέμβριο, εμποδίζει όμως την καταπολέμηση του πληθωρισμού και την άνθηση της εγχώριας κατανάλωσης που αντί να αναβαθμισθεί και να επιταχύνει τους ρυθμούς ανάπτυξης, μειώθηκε ως ποσοστό του ΑΕΠ από 45% σε 35%. Τυχόν αλλαγές το 2011 θα επιταχύνουν την ανάπτυξη. Η επιτυχία της ανάσχεσης αύξησης των τιμών των ακινήτων για δεύτερο μήνα, δείχνει για άλλη μία φορά ότι η Κινεζική ηγεσία μπορεί να επιλύει προβλήματα
Ο άλλος πόλος στήριξης των μεταφορών στην κρίση, η Ινδία που είχε αρχίσει την ανάπτυξη από χαμηλά λόγω ασταθούς αγροτικής οικονομίας, επιταχύνει διαρκώς με την διαφορά από την Κίνα ότι στηρίζεται περισσότερο στην εγχώρια κατανάλωση, χωρίς να υστερεί σε εξαγωγές που αυξήθηκαν 27% τον Νοέμβριο από πέρυσι. Γι’ αυτό προβλέπεται να υπερβεί η ανάπτυξη για ολόκληρο το έτος το 8,9 % του γ΄ τριμήνου, ενώ για τα προσεχή χρόνια προβλέπεται μέσος ρυθμός 10%, ιδίως εάν απαλειφθούν οι περιορισμοί στις ξένες επενδύσεις.
Παρά την παραπάνω ισχυρή ανάπτυξη των αναπτυσσόμενων, τα προβλήματα των ανεπτυγμένων θα καθηλώσουν την παγκόσμια ανάπτυξη κατά νεότερη εκτίμηση του ΔΝΤ στο 4,2% το 2011 αντί 4,6%. Αυτό αντανακλάται και στις πρόσφατες εκτιμήσεις της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας ότι η κατανάλωση πετρελαίου θα αυξηθεί μόνο κατά 1,3 εκ. βαρέλια / ημέρα από 2,5 εκ το 2010. Η αύξηση δηλαδή της τιμής τελευταία οφείλεται εκτός από την πτώση του Δολαρίου και στην ....παγωμένη Ευρώπη αλλά όχι στην ζήτηση από την παγωμένη οικονομία. Το βέβαιο είναι ότι οι συνολική αυτή αναπτυξιακή επίδοση δεν συνηγορεί για αύξηση του όγκου του εμπορίου περισσότερο από 6-8% έναντι σχεδόν διπλάσιας προβλεπόμενης αύξησης του τονάζ το 2011, γι’ αυτό διατηρούμε σταθερή την πρόβλεψη διακύμανσης του BDI κάτω από τα επίπεδα 6/2009-6/2010.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr