(α) παρά τους νέους βελτιωµένους δείκτες της αγοράς κατοικιών και καταναλωτικής /επιχειρηµατικής εµπιστοσύνης Νοεµβρίου στις ΗΠΑ, παράλληλα µε τάσεις ισορρόπησης της αγοράς εργασίας στον ιδιωτικό τοµέα, οι αυξηµένες 216,000 απολύσεις στο ∆ηµόσιο τον Νοέµβριο ανέβασαν την ανεργία στο 9,8%.
(β) Ακόµα και η κινητήρια δύναµη της ανάκαµψης µετά την κρίση των subprime, η µεταποίηση, επιβραδύνθηκε τον Νοέµβριο τόσο σε παραγγελίες όσο και σε αποθέµατα και απασχόληση.
(γ) Τα αποθέµατα αργού και βενζίνης πάλι αυξήθηκαν, και µάλιστα παρά την πτώση του βαθµού απασχόλησης διυλιστηρίων στο 82,6% από 85,5.
(δ) Η αισιοδοξία από την βελτίωση των καταναλωτικών δεικτών µετριάζεται, εάν ληφθούν υπ’ όψη οι....αιµατηρές εκπτώσεις που τους συνοδεύουν.
(ε) Η προχθεσινή δήλωση Bernanke ότι ίσως χρειασθεί και άλλο πακέτο “ποσοτικής χαλάρωσης”(βλέπε τύπωµα χρήµατος) πριν καλά- καλά αρχίσει η εφαρµογή του πρόσφατου, και οι νέες φοροαπαλλαγές Obama για τόνωση της οικονοµίας , που θα στείλουν το Αµερικανικό χρέος / ΑΕΠ από 93% σε Ελληνικά επίπεδα σε 2 χρόνια, δείχνει πόσο... “αισιόδοξοι” είναι για γρήγορη ανάκαµψη.
(ζ) Η Ευρώπη των...Πατρίδων δεν φαίνεται ακόµα ικανή να ξεπεράσει τα τοπικά σύνδροµα βραχυχρόνιας µυωπικής θεώρησης, χάριν του σκοπού δηµιουργίας µιας ανταγωνιστικής υπερδύναµης, αλλά...οµφαλοσκοπείται µε τα προβλήµατα του Νότου. Αφού αποκλείεται η απόλυτη λύση, η ανάληψη του πέραν του 70 % χρέους των υπερχρεωµένων του Νότου από τους µεγάλους του Βορά µε απλή αύξηση του δικού τους κατά 5-6% ανώδυνα, αφού το στρίµωγµα των...άτακτων Μεσογειακών µε....Τρόϊκες εγγυάται ότι δεν θα το....ξανακάνουν, τα οποιαδήποτε άλλα ηµίµετρα θα δίνουν φυσικά διαρκώς....ηµι-λύσεις και...ηµι-ανάπτυξη. Εάν επιλεγόταν η παραπάνω λύση, όχι µόνο θα αποδέσµευε τις αναπτυξιακές δυνάµεις όλης της ΕΕ µε µεγαλύτερο το όφελος από το κόστος για τον Βορά, αλλά θα ήταν ικανή να βγάλει από την κρίση ολόκληρη την παγκόσµια οικονοµία.
Όπως είναι όµως τα πράγµατα, λίγα µπορούν να περιµένουν άµεσα οι µεταφορές και από την ανάπτυξη της ΕΕ.
Παρ’ ότι µε την παραπάνω εικόνα οι δύο οικονοµικές υπερδυνάµεις κατόρθωσαν το....ακατόρθωτο, δηλαδή να τραβήξουν και την Κίνα προς τα κάτω, ισχύει η άποψη του αντιπροέδρου της Blackstone ότι “η Κίνα θα προσγειωθεί οµαλά γιατί αντιµετώπισε αποτελεσµατικά όλα τα προβλήµατα µέχρι τώρα”. Η Κινεζική απάντηση δεν θα περιορισθεί στην γνωστή επεκτατική οικονοµική πολιτική που δίνει τα συνήθη άλµατα όπως του βιοµηχανικού δείκτη ακόµα και τον Νοέµβριο, τις συνήθεις αυξήσεις πλεονασµάτων, άµεσων επενδύσεων, επενδύσεων παγίων κλπ που χαρακτήριζαν µέχρι τώρα την Κινεζική επέλαση. Η νέα “συνετή” κατά την Κινεζική ορολογία πολιτική από το προσεχές 10ήµερο µέχρι το τέλος του 2011, θα περιλάβει δραστικές αλλαγές στο συνάλλαγµα, τα επιτόκια και την τραπεζική ρευστότητα για έλεγχο του πληθωρισµού και ενίσχυση της ιδιωτικής κατανάλωσης, ώστε θα επαληθευθούν οι πιο πρόσφατες προβλέψεις για ανάπτυξη 9,2% το 2011.
Αλλά η ανθεκτική ανάπτυξη της Κίνας και η ανάλογη στήριξη των αγορών commodities και των µεταφορών, δεν θα αρκούσε για την στήριξη της ναυτιλίας, εάν τα µηνύµατα δεν ήταν ανάλογα και από τις οικονοµίες των άλλων BRIC. Από την Ινδία, µεγαλύτερη σηµασία από τον ρυθµό ρεκόρ ανάπτυξης 8,9% γ΄ τριµήνου, έχει η σύνθεση της επέκτασης από 8 έως 10% σε µεταποίηση, κατασκευές και ορυχεία έναντι 4,4% της γεωργικής παραγωγής, που δείχνει την εκβιοµηχάνιση και την σταθεροποίηση της ταχείας ανάπτυξης. Για την Ρωσία, αρκούν οι πιο αισιόδοξες προβλέψεις της Goldman Sachs από αυτές των Ρώσων, τόσο για τους ρυθµούς ανάπτυξης 2011-12 όσο και για την δηµοσιονοµική εξισορρόπηση το 2012, αντί του 2014 που προβλέπουν οι ίδιοι οι Ρώσοι. Κατά τα άλλα, οι προθέσεις της Moody’s για αναβάθµιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ινδονησίας µετά την αναβάθµιση της Βραζιλίας και άλλων, δικαιώνει (α) το παλαιό αίτηµα της ανασκόπησης για επέκταση του όρου BRIC σε BRIIC, και (β)την εκτίµηση της Goldman Sachs ότι η προβλεπόµενη ισοφάριση του Αµερικανικού ΑΕΠ από την Κίνα µετά την δεκαετία, θα γίνει από όλες µαζί τις BRIΙC πρό της δεκαετία
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr