Πράγµατι, µπορεί µεσο-µακροπρόθεσµα, µε την τάση τριπλασιασµού των µεγεθών των αναπτυσσόµενων στην προσεχή 10ετία, όπως αναφέρθηκε στην περασµένη ανασκόπηση, οι ανισορροπίες των ανεπτυγµένων να µην είναι πλέον τόσο καθοριστικής σηµασίας όσο τώρα. Βραχυπρόθεσµα όµως, εκείνο που βλέπουν οι αγορές είναι :
(α) Την Σύνοδο των G20 να παραπέµπει στις....Ελληνικές καλένδες το θέµα τόσο του συναλλαγµατικού και εµπορικού πολέµου όσο και του σχεδιασµού έγκαιρης προειδοποίησης και αντιµετώπισης των συνεπειών των µεγάλων διεθνών ανισορροπιών ώστε να προλαµβάνονται ή να µετριάζονται οι κρίσεις.
(β) Οι δύο υγιέστερες οικονοµίες, η Γερµανική και η Κινεζική, φέρονται σαν να έχουν αποκλειστικό µέληµα να επωφεληθούν από τις συνέπειες της κρίσης, λες και δεν βρίσκονται αυτές επάνω στο πλοίο που κινδυνεύει.
(γ) Όλη η σοφία της ∆ύσης από Ουάσιγκτον / Βρυξέλες έως Τόκιο και από Οξφόρδη έως Χάρβαρντ, εξαντλούνται στο....τύπωµα νέου χρήµατος.
(δ) Ολόκληρο το αξιακό σύστηµα εξακολουθεί να αντικαθίσταται από τις αρπακτικές διαθέσεις των χρηµατο- οικονοµικών αγορών µέχρι αφανισµού της µεσαίας τάξης, δηλαδή της κινητήριας δύναµης του καπιταλιστικού συστήµατος, προς τελική ζηµιά και των ιδίων των χρηµατο-οικονοµικών αγορών.
Με µόνο πλέον αυξανόµενο το εµπόριο µεταξύ των αναπτυσσόµενων, επειδή οι χώρες αυτές έχουν ξεκινήσει πρόσφατα την ανάπτυξή τους από σχεδόν µηδενική βάση και παρουσιάζουν την ορµή του ελατηρίου, η ναυλαγορά δεν είναι δυνατόν να ξεφύγει από την παραπάνω περιοχή του δείκτη BDI επειδή :
(α) Οι αναπτυσσόµενες αποτελούν ακόµα µόνο το 35% περίπου της παγκόσµιας οικονοµίας και δεν αρκούν για να αντισταθµίσουν πλήρως τις συνέπειες της κρίσης των πλουσίων, παρά µόνο να τις µετριάσουν, γι’ αυτό δεν είχαµε µέχρι τώρα τους παροπλισµούς και τις κατασχέσεις της δεκαετίας του’80. Άλλως, δεν θα µπορούσαν να επιχαίρουν και δικαίως οι Γερµανοί τραπεζίτες στο Hansa Ship Finance Forum του Αµβούργου για την συνέπεια της πολιτικής τους για “restructuring” και όχι “work out” που επέδειξαν και που υπόσχονται να συνεχίσουν.
{β)Η...πλάτη που βάζουν οι Κινέζοι κόντρα στην κρίση έχει βέβαια τα όρια αντοχής της, όπως έδειξε ο πληθωρισµός Οκτωβρίου 4,4%, ο συνεχής περιορισµός τραπεζικής ρευστότητας και η αναπόφευκτη αύξηση επιτοκίων σύντοµα. Μέχρι το γ΄ τρίµηνο, όλα τα µεγέθη έδειχναν επιτάχυνση µε τελευταία στοιχεία τις εισαγωγές βάµβακα εφέτος σε ιστορικό υψηλό 20 εκ. bales και τον µικτό δείκτη Conference Board να προδιαγράφει υψηλούς ρυθµούς στους προσεχείς 3-6 µήνες. Παρά ταύτα όµως, τα λαµβανόµενα τις τελευταίες εβδοµάδες µέτρα αντιµετώπισης των συνεπειών της νέας κλιµάκωσης της κρίσης στις πλούσιες χώρες, ίσως να µην επιτρέψουν την πλήρη απόδοση της ....ιπποδύναµης της Κινεζικής µηχανής αλλά και των άλλων BRIC.
Με την Κίνα λοιπόν ενδεχοµένως σε....πλατύσκαλο, τις ΗΠΑ να µπαίνουν σύντοµα στην...εντατική για σταθεροποίηση του λόγου Χρέους/ΑΕΠ µέχρι το 2015, που αποκλείει ταχεία ανάπτυξη και όλες τις ανεπτυγµένες σε επιβράδυνση τουλάχιστον το 2011, γίνεται αντιληπτό γιατί ο ΟΟΣΑ προβλέπει την αύξηση του παγκοσµίου εµπορίου να επιβραδύνεται στο 8,3% το 2011 και 8,1% το 2012 από 12,3% εφέτος. Από την άλλη, η αύξηση του παγκοσµίου τονάζ είναι αδύνατον να είναι µικρότερη του 12%/χρόνο κατά την προσεχή διετία µε βάση το υπάρχον βιβλίο παραγγελιών, όσο και εάν είναι άγνωστο πόσα πλοία θα παραδοθούν πραγµατικά και
πόσα θα φύγουν προς τα διαλυτήρια. Έτσι, αφού η πρώτη δέσµη µέτρων αντιµετώπισης της χρηµατο-πιστωτικής κρίσης των ανεπτυγµένων χωρών είχε φτωχά αποτελέσµατα την περασµένη 2ετία και η ύφεση πρόσθεσε την δηµοσιονοµική κρίση, ώστε να µην µπορούν να συνεισφέρουν οι ανεπτυγµένες χώρες δραστικά στην αύξηση του παγκοσµίου εµπορίου, οι πιέσεις στην ναυλαγορά θα διατηρηθούν, µε πιο πιθανή πλέον την τάση µέσης διακύµανσης του δείκτη BDI χαµηλότερα από την µέση διακύµανση της περιόδου 6/2009-6/2010.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr