(α) η στροφή στην εσωτερική κατανάλωση µε µέτρα τόνωσης, έχει πράγµατι υποκαταστήσει τις συνέπειες της επιβράδυνσης των ανεπτυγµένων στις εξαγωγές της χώρας, µε αποτέλεσµα την σταθερότητα στην παραγωγή χάλυβα .
(β) Κατά συνέπεια, οι εισαγωγές σιδηροµεταλλεύµατος παραµένουν στα περυσινά επίπεδα.
(γ) Η µή-αύξηση των εισαγωγών σιδηροµεταλλεύµατος λόγω επιβράδυνσης των ανεπτυγµένων αφήνει την ναυλαγορά εκτεθειµένη στην αύξηση του τονάζ.
(δ) Αυτό συνηγορεί µε την σταθερή εκτίµηση της ανασκόπησης βάσει θεµελιωδών οικονοµικών στοιχείων, ότι η ναυλαγορά θα κυµανθεί στο προσεχές διάστηµα χαµηλότερα από την περίοδο 5/2009-5/2010, όπως επιβεβαιώνεται άλλωστε από την πορεία του δείκτη BDI, που υποχωρεί ταχύτερα από ότι και εµείς περιµέναµε
- Όσο για τις εξελίξεις στο οικονοµικό περιβάλλον που µόνο αυτές µπορούν να αλλάξουν τα δεδοµένα, προσθέτονται και φαινόµενα παρενεργειών στο σύστηµα από την παράταση της κρίσης, καθώς το ενδεχόµενο ενός εµπορικού πολέµου που αυτό µας έλειπε, επανήλθε από δύο γεγονότα την προηγούµενη εβδοµάδα. Το ένα ήταν η µονόπλευρη παρέµβαση της Ιαπωνίας για ανακοπή της ανόδου του Γιέν και προστασία των εξαγωγών της, που συναντά την αντίδραση Ευρώπης και Αµερικής. Ποιό άραγε θα είναι το όφελος για το Γιέν όταν σε λίγο ο Bernanke τυπώσει νέα ∆ολάρια για να αποφύγει το double dip και ξαναρίξει το ∆ολάριο, όπως προκύπτει από την πρόσφατη συνεδρίαση της Fed? Το άλλο γεγονός ήταν οι νέες οµοβροντίες από επισήµους των ΗΠΑ κατά της Κινεζικής πολιτικής βραδείας ανόδου του Γουάν, µε υπονοούµενα για επιβολή δασµών στα Κινεζικά προϊόντα. Αλλά και οι ΗΠΑ αποβλέπουν στις εξαγωγές για θέσεις εργασίας, η Γερµανία καλοβλέπει φθηνό Ευρώ για τις δικές της εξαγωγές, οι αναπτυσσόµενες ανέκαθεν υποτιµούν τα νοµίσµατά τους για εξαγωγές κλπ .
Καθώς λοιπόν όλοι στοχεύουν σε εξαγωγές µε τεχνητά µέσα, στο ερώτηµα ποιός τελικά θα εισάγει, η µόνη απάντηση που µπορείς εύλογα να περιµένεις είναι ότι έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από ....Αρειανούς εισαγωγείς.- ∆εν θα υπήρχε όµως περιθώριο για ευτράπελα και συναλλαγµατικές αλχηµείες, εάν το σύστηµα λειτουργούσε χωρίς χονδροειδείς δυσαρµονίες, µε καθαρά οικονοµικά κριτήρια και ανάληψη από όλους διεθνώς του µεριδίου ευθύνης τους για τις τυχόν ανισορροπίες. Τότε, η αυξηµένη ισχύς κάποιου νοµίσµατος θα διοχετευόταν σε άµεσες επενδύσεις κεφαλαίων στο εξωτερικό για να διατηρηθεί η κερδοφορία τους, όπως π.χ φαίνεται ότι κάνει µεθοδευµένα η Nissan που ανακοίνωσε σε µία εβδοµάδα δύο τεράστιες επενδύσεις σε Ινδονησία και Κίνα .Όσο δεν γενικεύεται αυτό µε οµαλές ροές για µια ισόρροπη διεθνή ανάπτυξη, αλλά η παγκοσµιοποίηση παραµένει µια διευκόλυνση της χρηµατιστηριακής....αρπαχτής οργανωµένων lobbies που επιδεινώνουν (εάν δεν προκαλούν) τις κρίσεις, θα παρακολουθούµε για πολύ ακόµα παραπαίοντες οικονοµικούς δείκτες, παλινωδίες, επικρίσεις χωρίς αποκρίσεις, και ...ραντεβού στα τυφλά µε την συγκυρία για λύσεις, σαν τους µοιραίους του Βάρναλη
- Προς το παρόν όµως η συγκυρία δεν µας κάνει τη χάρη, και οι µόνες “βελτιώσεις” που έδωσε ήταν η µείωση των εβδοµαδιαίων επιδοµάτων ανεργίας κατά...3,000 στις 450,000 ως και µικρή 2,2% αύξηση από την περυσινή βύθιση στις ενάρξεις νέων κατοικιών τον Αύγουστο στις ΗΠΑ. Κατά τα άλλα, τόσο ο βιοµηχανικός δείκτης Αυγούστου της Ν. Υόρκης όσο και της περιοχής Φιλαδέλφειας Σεπτεµβρίου µετρήθηκαν αρνητικοί, ο καταναλωτικός Σεπτεµβρίου στο 66,6 από 68,9 και άλλα ών ούκ έστι αριθµός. Αλλά και στην ΕΕ, οι λιανικές πωλήσεις και η απασχόληση Αυγούστου στην Βρετανία ανακοινώθηκαν από στατικά έως αρνητικά, η δε βελτίωση της ανάπτυξης που προβλέπει τώρα η Commission για το β΄ εξάµηνο, απλά φθάνει τα Αµερικανικά και Ιαπωνικά επίπεδα β΄ τριµήνου 1,6-1,7%, ρυθµοί που όπως είπαν οι Greenspan και Strauss Khan, δεν µειώνουν την ανεργία και κινούν την οικονοµία στο χείλος της ύφεσης.
- Τέλος, η υποχώρηση άλλες δύο φορές σε λίγες ηµέρες της τιµής του πετρελαίου πρίν αγγίξει τα $80, όπως και καθ’ όλους τους µήνες που προσπαθεί ταλαντευόµενη η παγκόσµια οικονοµία να βγεί από την κρίση, δίνει πλέον ένα βάσιµο κριτήριο ότι εάν δεν σταθεροποιηθεί u945 αρκετά ψηλότερα από τα $80, δεν µπορούµε να µιλάµε για πραγµατική και βιώσιµη οικονοµική ανάκαµψη. Άλλωστε, η ξέφρενη πορεία των τιµών του χρυσού αυτές τις µέρες προς νέα ιστορικά ρεκόρ, επιβεβαιώνει από.....τέταρτη κατεύθυνση το µετέωρο βήµα της ανάκαµψης.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr