Μέχρι το τέλος του τριµήνου όµως, οι παράγοντες ανάσχεσης της πτώσης, οι οποίοι όπως αναφέραµε στις προηγούµενες ανασκοπήσεις θα αποτρέψουν το double dip, θα είναι επί πλέον ενισχυµένοι µε παράγοντες µεσο- µακροπρόθεσµης απόδοσης, όπως
(α) τα επιτυχή αποτελέσµατα των stress tests των Ευρωπαϊκών τραπεζών για την αµυντική επάρκεια στην κρίση και την θεµελίωση της ανάκαµψης,
(β) τον νέο νόµο των ΗΠΑ για αναµόρφωση της λειτουργίας της Wall Street για αποκατάσταση της διαφάνειας και της χαµένης αξιοπιστίας του ευρύτερου χρηµατοοικονοµικού συστήµατος και (γ) τον Κινεζικό αναπτυξιακό αναπροσανατολισµό που άρχισε αθόρυβα µε αυξήσεις µισθών, προσθήκη εκατοµµυρίων στρεµµάτων στις οικιστικές περιοχές, αγροτικές επιδοτήσεις και υποδοµές στην ∆υτική Κίνα και σταδιακές αλλαγές στην νοµισµατική πολιτική.
Βραχυχρόνια από πλευράς ανεπτυγµένων, το ενδεχόµενο να σηµειώσει η ΕΕ καλύτερες επιδόσεις στο β΄ εξάµηνο από ότι στο α΄, φαίνεται ότι θα εξουδετερωθεί από αντίστοιχη αναπτυξιακή επιβράδυνση των ΗΠΑ κατά 0,5 έως 1%, όπως προκύπτει και από τις τελευταίες εκτιµήσεις της Fed. Συγκεκριµένα, επί πλέον των δεικτών της περασµένης εβδοµάδας, παρατηρούµε στην ΕΕ αύξηση της προσφοράς χρήµατος και της ιδιωτικής χρηµατοδότησης Ιουνίου και ανοδικό σύνθετο δείκτη PMI βιοµηχανίας και υπηρεσιών Ιουλίου που εξέπληξε µε µέτρηση 56,7 από 56 τον Ιούνιο ενώ αναµενόταν πτώση.
Αλλά και οι επί µέρους δείκτες των µεγάλων χωρών της ΕΕ συνεχίζουν να εκπλήσσουν µε αύξηση 1,1% του ΑΕΠ της Βρετανίας στο β΄ τρίµηνο, άλµα του Γερµανικού δείκτη επιχειρηµατικής εµπιστοσύνης Ιουλίου και του Ιταλικού δείκτη καταναλωτικής εµπιστοσύνης Ιουλίου.
Αντίθετα στις ΗΠΑ, οι αρνητικοί δείκτες περισσεύουν παρά την σηµαντική αύξηση πωλήσεων νέων κατοικιών και τιµών Μαΐου.Σηµειώθηκε πτώση παραγγελιών βιοµηχανικού εξοπλισµού Ιουνίου, του δείκτη καταναλωτικής εµπιστοσύνης Ιουλίου σε χαµηλό 5µήνου, και αύξηση πάλι των εβδοµαδιαίων επιδοµάτων ανεργίας και των αποθεµάτων αργού µετά την αύξηση αποθεµάτων βενζίνης της προηγούµενης εβδοµάδας. Όλα δείχνουν ότι η οικονοµική δραστηριότητα χάνει ισχύ και επιβεβαιώνεται το σχόλιο της περασµένης ανασκόπησης ότι τα αυξηµένα εταιρικά κέρδη τριµήνου των πολυεθνικών έχουν περιορισµένη σηµασία για την οικονοµία των ΗΠΑ.
Με βάση τα παραπάνω, η εξαρτηµένη από εξαγωγές Ιαπωνία δεν θα µπορέσει να βελτιωθεί, ενώ η ανατίµηση του Γιέν λόγω επιβράδυνσης των ΗΠΑ και πτώσης ∆ολαρίου, µπορεί να επιδεινώσει τις Ιαπωνικές επιδόσεις. Για την Κίνα, τις υπόλοιπες BRIIC και λοιπές αναπτυσσόµενες, ισχύει η βεβαιότητα της επιτάχυνσης ακόµα και βραχυχρόνια, όπως αναλύθηκε στις περασµένες ανασκοπήσεις. Προσθέτουµε µόνο ότι στις περιφερειακές δυνάµεις µε µεγάλο ειδικό βάρος που αναφέραµε σε περασµένες ανασκοπήσεις, περιλαµβάνονται ουσιαστικά ολόκληρη η υπόλοιπη Ασία και η Ν. Αµερική, µε κορυφαίες την δεύτερη σε ρυθµό ανάπτυξης µετά την Κίνα, την Τουρκία µε ρυθµό α΄ τριµήνου 11,7% και την Αργεντινή, η οποία φαίνεται να “πιάνει” εφέτος 8%.
Από τα παραπάνω Σύν και Πλήν στην οικονοµία, µπορούµε να εκτιµήσουµε ότι ο συνολικός αντίκτυπος στις ναυλαγορές θα είναι µάλλον θετικός αλλά όχι ισχυρά ανοδικός τουλάχιστον µέχρι το τέλος του τριµήνου. H επιτάχυνση των παραδόσεων νεότευκτου τονάζ από τις παρατάσεις παραγγελιών και µεταπωλήσεις ακυρωµένων, µένει ακάλυπτη από τις αναπτυξιακές παλινωδίες των ανεπτυγµένων χωρών, οι οποίες έτσι δεν θα συντελέσουν προς το παρόν δραστικά στην απορρόφηση του τονάζ. Αυτό είχε επιτευχθεί ικανοποιητικά στην περίοδο 5/2009 - 5/2010, µε ώθηση του BDI περιπτωσιακά ακόµα και άνω των 4.000 µονάδων.
Η αύξηση του παγκοσµίου εµπορίου κατά 10% εφέτος που είχε προβλέψει ο ΠΟΕ, θα ήταν επαρκής για να επαναφέρει την ναυλαγορά στα ψηλότερα αυτά επίπεδα, αλλά για να πραγµατοποιηθεί , θα πρέπει να επανέλθουν γρήγορα οι ρυθµοί ανάπτυξης στα επίπεδα α΄ τριµήνου. Οι θεσµικές όµως αλλαγές και οι ρυθµιστικοί µηχανισµοί σε ΗΠΑ - ΕΕ και ο αναπροσανατολισµός της Κινέζικής ανάπτυξης, θα προωθήσουν µεν την ποιότητα αλλά εις βάρος της ταχύτητας.
Γι’αυτό ο Stephen Roach ( Της Morgan Stanley) προβλέπει µέση παγκόσµια ανάπτυξη 3,25-3,5% την προσεχή 5ετία, έναντι 4,7% της 5ετίας µέχρι το 2008, που διασταυρώνεται µε την πάγια εκτίµηση αυτής της ανασκόπησης ότι θα αποφευχθεί µεν το double dip σε οικονοµία και ναυλαγορά αλλά χωρίς ταχεία επάνοδο σε ανθηρά επίπεδα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr