(α) Η ΕΕ µε το ∆ΝΤ, έλαβαν την τελευταία κυριολεκτικά στιγµή τα γνωστά αποτελεσµατικά µέτρα για τις ευάλωτες οικονοµίες του Νότου και αποφεύχθηκε ο αιφνιδιασµός τύπου τοξικών τραπεζικών ζηµιών και περιστατικών Lehman Brothers από κρατικά τώρα χρέη, και την ανάλογη κρίση εµπιστοσύνης και πανικού που θα προέκυπτε. Σε αυτά τα πλαίσια θωράκισης περιλαµβάνεται και το συνεχιζόµενο stress test των τραπεζών.
(β) Οι µεγάλες ελλειµµατικές χώρες ΗΠΑ, Ιαπωνία, Βρετανία κλπ. διαθέτουν ισχυρή παραγωγική, τεχνολογική και οργανωτική βάση, που µειώνουν δραστικά τον κίνδυνο µείζονος κρίσης.
(γ) Εκτός από τις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου, και οι G20, ακόµα και η Γερµανία, δεσµεύτηκαν προ µηνός να εφαρµόσουν περιοριστική δηµοσιονοµική πολιτική επί 6 χρόνια..
(δ) Η κρίση ακινήτων που είναι η κύρια αιτία επιβράδυνσης της Κινεζικής ατµοµηχανής, είναι ευκολότερο να αντιµετωπισθεί και ήδη µετριάσθηκε, γιατί σε αντίθεση µε την Αµερικανική, είναι κρίση τιµών και όχι χρέους.
Υπάρχουν ενδείξεις όπως η µικρή υποχώρηση του πληθωρισµού, ότι τα µέτρα άρχισαν ήδη να αποδίδουν.
Κατά συνέπεια, χωρίς να αντιλέγει κανείς στις εκτιµήσεις ότι δεν θα υπάρξει επιστροφή σε ανθηρές καταστάσεις του παρελθόντος, είναι υπερβολικό να διατυπώνονται σενάρια για κρατικές και τραπεζικές χρεοκοπίες µε πτώση σε βαθιά ύφεση. Το ερώτηµα µάλλον είναι εάν η σταθεροποίηση και ανάκαµψη της οικονοµίας θα επαναληφθεί στο τέλος του γ΄ ή του δ΄ τριµήνου, ώστε να συνεχισθεί η απορροφητικότητα του νεότευκτου τονάζ µε τον ικανοποιητικό ρυθµό του περασµένου 12µήνου. Αυτό πρέπει να είναι το κύριο ζητούµενο αλλά και το µέγιστο δυνατό αναµενόµενο µέχρι ίσως και το τέλος του 2011.
Γι’ αυτό το µεγάλο ειδικό βάρος ευρίσκεται στα συµβαίνοντα άµεσα σε ΗΠΑ, ΕΕ, Ιαπωνία και Κίνα, που παρουσίασαν σηµεία αναπτυξιακής κόπωσης και επιβράδυνσης στο β΄ τρίµηνο, όπως φάνηκε στους δείκτες από τις αρχές Μαΐου. Τελευταίες ενδείξεις είναι οι άτονες λιανικές πωλήσεις Ιουνίου στις ΗΠΑ παρά τις ....αιµατηρές εκπτώσεις µε νέα διεύρυνση του εµπορικού ελλείµµατος, η µείωση παραγγελιών βιοµηχανικού εξοπλισµού και πλεονάσµατος ισοζυγίου πληρωµών της Ιαπωνίας, η µείωση παραγγελιών βιοµηχανικού εξοπλισµού της Γερµανίας προ παντός από χώρες της Ευρωζώνης µε κατακρήµνιση του δείκτη ZEW προσδοκιών Ιουλίου στο 21,2 από 45,8 τον Μάϊο και η πτώση πωλήσεων ακινήτων στην Κίνα κατά 57% σε σχέση µε την αρχή του έτους, που δείχνει την ένταση των µέτρων αποθέρµανσης βασικών τοµέων της παγκόσµιας αυτής ατµοµηχανής. Αυτό αντανακλάται π.χ στην µείωση των εξαγωγών σιδηροµεταλλεύµατος της Ινδίας το β΄ τρίµηνο κατά 15% κυρίως προς Κίνα, στην ανακοίνωση της Baosteel ότι θα συνεχίσει την µείωση της παραγωγής χάλυβα το τρέχον τρίµηνο και κατ’ επέκταση στην συνέχιση των πιέσεων στο Bulk trade και στην ναυλαγορά.
Παρ’ όλα αυτά, συνηγορία για αποφυγή του Double Dip είναι οι τελευταίες αναθεωρήσεις προς τα επάνω των προβλέψεων Ιουνίου του ∆ΝΤ για την ετήσια ανάπτυξη εφέτος, των µεν ανεπτυγµένων οικονοµιών σε 2,6% από πρόβλεψη Απριλίου 2,3% και των αναπτυσσόµενων σε 6,8% από 6,3%. Ειδικά το άλµα στην πρόβλεψη ανάπτυξης της Ινδίας στο 9,4% και της Βραζιλίας στο 7,1% υποκαθιστούν µεγάλο µέρος της επιβράδυνσης της Κίνας, για την οποία πάντως η πρόβλεψη δεν έπεσε κάτω του 10,5%.
Στην οριοθέτηση της κάµψης συντελεί επίσης το γεγονός ότι σε συνεχώς διευρυνόµενο παγκοσµιοποιηµένο περιβάλλον, έχουν σηµασία και τα περιφερειακά φαινόµενα. Εάν τα Ελληνικά δηµοσιονοµικά προβλήµατα είχαν την κρίσιµη µάζα ώστε κόντεψαν προ µηνών να παρασύρουν την παγκόσµια οικονοµία σε ντόµινο χρεοκοπιών και βαθύτερης κρίσης, τότε τα συµβαίνοντα σε χώρες όπως η Ινδία, η Κορέα, η Μαλαισία και η Taiwan έχουν πολλαπλάσια βαρύτητα και σηµειολογία. Έτσι, το γεγονός ότι η αναπτυξιακή u963 σταθερότητα και θωράκιση των οικονοµιών αυτών τις οδήγησε πρώτες σε αυξήσεις επιτοκίων, που για Ινδία και Μαλαισία ήταν η Τρίτη αύξηση εφέτος µε στόχο την αποφυγή πληθωριστικών πιέσεων, ίσως αποτελεί τον προάγγελο σταθερής και βιώσιµης αυτή την φορά ανάκαµψης της παγκόσµιας οικονοµίας, που είναι φυσικό άλλωστε να αρχίσει από την Ασία.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr