Ως συμβαλόμενη-αγοράστρια εταιρεία φέρεται η VERDIL, συμφερόντων του κ. Εμμανουήλ, ο οποίος είχε ξαναπεράσει από το Ναυπηγείο ως μάνατζερ το 1999 μετά απο διαγωνισμό. Ο κ. Εμμανουήλ απομακρύνθηκε το 2003.
Σύμφωνα με το μνημόνιο που υπεγράφη, ο Σκαραμαγκάς αναλαμβάνει όλες τις τεχνικές συμβατικές υποχρεώσεις των Γερμανών για τα υποβρύχια, ενώ θα δανειστεί 200 εκατομμύρια ευρώ για να πληρώσει τα 180 εκατομμύρια στους Γερμανούς που τα ζητούσαν από το Ελληνικό Δημόσιο ως υπόλοιπο για την αποπεράτωση των υποβρυχίων και τα οποία το υπουργείο Αμυνας μέχρι σήμερα δεν αναγνώριζε. Στη συνέχεια, η μητρική ΗDW θα εκχωρήσει στον Σκαραμαγκά τις απαιτήσεις που έχει από το Ελληνικό Δημόσιο, ύψους 520 εκατ. ευρώ.
Από τις απαιτήσεις αυτές αφαιρούνται 320 εκατ. ευρώ, καθώς το Ελληνικό Δημόσιο αρνείται να παραλάβει το υποβρύχιο «Παπανικολής» που κατασκευάστηκε στα ναυπηγεία της ΗDW στο Κίελο.
Η ανακοίνωση του Υπουργείου
Ερωτηθείς σχετικά με τα δημοσιεύματα που αναφέρονται στο μέλλον των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, ο ΥπουργόςΕθνικής ’μυνας Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε τα εξής:
«Στις 20.10.2009 μετά την συνάντησή μου με τον Εκτελεστικό Πρόεδρο της Thyssen Group Marine Systems Ηans Cristof Atzpodien για το ζήτημα των υποβρυχίων του Πολεμικού Ναυτικού είχα δηλώσει ότι διαφάνηκε η δυνατότητα να οδηγηθούμε σε κοινά αποδεκτή λύση.
Είχα όμως τονίσει ότι το ζήτημα των υποβρυχίων συνδέεται εκ των πραγμάτων με το ευρύτερο ζήτημα του μέλλοντος των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά και όλου του ναυπηγικού κλάδου.
Είχα επίσης τονίσει ότι ως προς το ζήτημα αυτό και στο πλαίσιο των προβλέψεων της σχετικής συμφωνίας ιδιωτικοποίησης με βάση την οποία ο έλεγχος τωνΝαυπηγείων Σκαραμαγκά περιήλθε στην Thyssen Group αναμένεται το ταχύτερο δυνατό η εξειδίκευση των προτάσεων της γερμανικής πλευράς. Είχα άλλωστε τονίσει προς τη γερμανική πλευρά ότι για το μέλλον των ναυπηγείων μπορεί να γίνει αποδεκτή μόνο μία λύση που παρέχει εγγυήσεις επιχειρηματικού και χρηματοοικονομικού βάθους, σοβαρότητας και προοπτικής.
Είναι προφανές ότι ύστερα από τις επαφές της Thyssen Group με την Κυβέρνηση δεν νοείται να δημιουργούνται τετελεσμένα γεγονότα πριν ενημερωθεί η Κυβέρνηση και πριν διασφαλιστεί ότι γίνονται σεβαστοί τόσο οι όροι της συμφωνίας ιδιωτικοποίησης των Ναυπηγείων όσο καιοι όροι και οι σκοποί των συμβάσεων κατασκευής καιεκσυγχρονισμού των υποβρυχίων.
Η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προστατεύσει το δημόσιο συμφέρον, την ελληνική ναυπηγική βιομηχανία, τις θέσεις εργασίας και τις εξοπλιστικές ανάγκες τουΠολεμικού Ναυτικού».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr