Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr

«Πρέπει να υπάρξει μια ευελιξία. Είναι πολύ ιδιαίτερα τα χαρακτηριστικά του κλάδου. Τα έχουμε κοινοποιήσει, κυρίως το κομμάτι των ωραρίων και στη διαμόρφωση των αναγκών προσωπικού, την τελευταία στιγμή. Δεν δεν υπάρχουν προβλέψεις σε μας για ωράριο κτλ», τόνισε ο κ. Βασιλικός.
«Ελπίζουμε ότι θα υπάρξει αναθεώρηση στα θέματα που έχει δημιουργήσει η λειτουργία της ψηφιακής κάρτας εργασίας ταλαιπωρώντας τον κλάδο και μάλιστα πολλοί ξενοδόχοι έχουν δηλώσει ότι βρίσκονται ακόμη και σε αδυναμία εφαρμογής. Ελπίζουμε να υπάρξει -αν μη τι άλλο- μία ευελιξία με δεδομένα τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κλάδου, κυρίως στα θέματα ωραρίων και τη διαμόρφωσή τους την τελευταία στιγμή» τόνισε. Να σημειωθεί ότι αρκετές επιχειρήσεις, ειδικά, εστίασης, εξετάζουν το ενδεχόμενο ακόμη και να κατεβάζουν ρολά μια ημέρα την εβδομάδα προκειμένου να ανταποκριθούν στα νέα δεδομένα με την 5ήμερη εργασία κτλ ό,τι αυτό συνεπάγεται σε απώλειες τζίρων, εισοδημάτων κ.ο.κ..
Στο μεταξύ, με βάση τον κ. Βασιλικό η κατάσταση με τις ελλείψεις προσωπικού παραμένει, αλλά όχι στο βαθμό που υπήρχε το 2022-23 με τη μαζική φυγή, λόγω των περιορισμών που επέφερε η πανδημία, πολλών εργαζομένων, διεθνώς, από τον κλάδο. Παραμένει, όμως, το θέμα των δεξιοτήτων, που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με ολιστικό τρόπο.
Η έρευνα
Στο μεταξύ, σε σχέση με την Ετήσια Έρευνα για τον Ξενοδοχειακό Κλάδο 2024, την οποία πραγματοποίησε το ΙΤΕΠ για λογαριασμό του ΞΕΕ έρευνα του ΙΤΕΠ, την τελευταία δεκαετία ο αριθμός των ξενοδοχειακών μονάδων αυξήθηκε μόλις κατά 4% και των δωματίων κατά 11%. Παρατηρήθηκε ουσιαστική αναβάθμιση του ξενοδοχειακού δυναμικού με αύξηση των ξενοδοχείων 4* και 5*. Tο 73% των ξενοδοχείων ανήκει στις κατηγορίες 1- 3 αστέρων όπου αντιστοιχεί και το 46,3% των δωματίων. Το 73% των ξενοδοχείων έχει μέγεθος μέχρι 50 δωμάτια, ενώ 62% είναι εποχικής λειτουργίας ποσοστό που αντιστοιχεί στο 74% της συνολικής δυναμικότητας (δωμάτια). Ωστόσο η αύξηση αφορά κυρίως τα ξενοδοχεία των 3 υψηλότερων κατηγοριών, ενώ τα ξενοδοχεία μικρότερης κατηγορίας φαίνεται ότι φθίνουν σε αριθμό.
Αξίζει να σημειωθεί ότι όπως επισημάνθηκε καταγράφεται μεγάλη ανάπτυξη, παράλληλα, στις βραχυχρόνιες μισθώσεις με τα δωμάτια να έχουν σχεδόν φτάσει τα επιπεδα των ξενοδοχειακών.
Ο τζίρος των ξενοδοχείων το 2024 αυξήθηκε κατά 8,8% σε σχέση με το 2023 και έφτασε τα 11,5 δισ. ευρώ, ενώ η απασχόληση το 2024 παραμένει σε υψηλά επίπεδα κοντά στις 200.000 θέσεις εργασίας.
Συνολικά παρατηρείται σταθεροποίηση της τουριστικής κίνησης κατά τους μήνες υψηλής ζήτησης με την πληρότητα και τις τιμές να παραμένουν σε σταθερά επίπεδα σε σχέση με πέρσι. Ειδικότερα η μέση τιμή διάθεσης δίκλινου δωματίου τον Αύγουστο 2024 παραμένει σταθερή σε σχέση με τον Αύγουστο του 2023, κοντά στα 165 ευρώ, ενώ για τους μήνες Μάιο και Οκτώβριο σημειώνεται μικρή αλλά σταθερή αύξηση κατά περίπου 6% μεταξύ των ετών 2024 και 2023, στα 107- 108 ευρώ. Στην έρευνα αναφέρεται ότι υπάρχει σαφής τάση ενίσχυσης της τουριστικής κίνησης τους μήνες εκτός αιχμής, η οποία αποτυπώνεται με την αύξηση της πληρότητας και της τιμής στα ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας.
Ως προς τις συνολικές επενδύσεις για το 2024, ξεπέρασαν το 1 δισ. ευρώ, ποσό το οποίο αντιστοιχεί στο 9% του τζίρου των ξενοδοχείων, όταν προ πανδημίας το 2019 (σ.σ. οπότε είχαν καταγραφεί και οι αντίστοιχες υψηλές επενδύσεις) το αντίστοιχο νούμερο ήταν στα 987 εκατ. ευρώ. Οι επενδύσεις σε δράσεις βιωσιμότητας εκτιμώνται το 2024 στα 200 εκατ. ευρώ αποτελώντας το 19% των συνολικών επενδύσεων των ξενοδοχείων.
Συνολικά:
-Ο ξενοδοχειακός κλάδος το 2024 είχε συνολική συμβολή στο παραγόμενο προϊόν της ελληνικής οικονομίας ύψους 17,815 δισ. ευρώ που αντιστοιχεί στο 5,9% του ΑΕΠ έναντι του 4,8% το 2023.
-Ο ξενοδοχειακός κλάδος υποστήριξε συνολικά (άμεσα και έμμεσα) πάνω από 340.00 θέσεις απασχόλησης, με το 42% αυτών να συνιστούν έμμεσες θέσεις που δημιουργήθηκαν σε άλλους κλάδους της οικονομίας.
-Για κάθε 1 εκατ. ευρώ αύξησης της ζήτησης για ξενοδοχειακές υπηρεσίες, η συνολική απασχόληση στην ελληνική οικονομία αυξάνεται κατά 30 απασχολούμενους.
-Ο ξενοδοχειακός κλάδος το 2024 υποστήριξε 143.000 έμμεσες θέσεις εργασίας σε άλλους κλάδους της ελληνικής οικονομίας. Μάλιστα, από αυτές οι 27.704 αφορούσαν σε νέες θέσεις εργασίας.
-Τέλος, ο ξενοδοχειακός κλάδος, ως εξαγωγικός κλάδος, συνέβαλε στη βελτίωση του εξωτερικού ισοζυγίου της ελληνικής οικονομίας κατά περίπου 7,9 δισ. ευρώ.