Τα προβλήματα που αντιμετώπιζε ήταν γνωστά στον χώρο του τουρισμού, αν και τον Απρίλιο του 2024 η είσοδος μιας κοινοπραξίας επενδυτών στον όμιλο έδωσε ελπίδες αλλά τελικά με ανακοίνωση τους δεν μπόρεσαν να αντιμετωπίσουν την αυξημένη ανάγκη για ρευστότητα με τελική κατάληξη την πτώχευση.
Κυριολεκτικά λοιπόν στον αέρα βρίσκονται οι εργαζόμενοι όλων των θυγατρικών του FTI και στον χώρο των ξενοδοχείων αλλά και των ταξιδιωτικών γραφείων.
Συγκεκριμένα στην Ελλάδα ο όμιλος στον χώρο των ταξιδιωτικών γραφείων απασχολούσε συνολικά 140 εργαζόμενους σε Αθήνα και Ηράκλειο Κρήτης, Κω, Ρόδο και Κέρκυρα μέσω του ταξιδιωτικού πρακτορείου «Meeting Point Hellas» με τον μεγαλύτερο αριθμό υπαλλήλων στην Κρήτη (περίπου 80).
Την Πέμπτη 13 Ιουνίου 2024 η meeting point κατέθεσε αίτηση πτώχευσης και στην Ελλάδα ακολουθώντας την προγεγραμμένη πορεία της μητρικής εταιρείας.
Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εργαζομένων στη Ναυτιλία και τον Τουρισμό εξέδωσε ανακοίνωση για το θέμα και σημειώνει:
«Το σωματείο μας ο ΠΑ.Σ.Ε.Ν.Τ. που εκπροσωπεί τους εργαζόμενους στην χώρα μας στη Ναυτιλία αλλά και στα γραφεία Ταξιδίων και Τουρισμού, έχοντας πλήρη επίγνωση της κατάστασης που βρισκόταν σε εξέλιξη από την αρχή του Ιουνίου και γνωρίζοντας τι θα επακολουθήσει αφού δεν ήταν πρώτη φορά που διαχειρίζεται ανάλογες υποθέσεις ήρθε σε επαφή με όλους τους εργαζόμενους της Meeting Point Hellas σε γενική συνέλευση με την συμμετοχή όλων στο Ηράκλειο Κρήτης (φυσική παρουσία και ηλεκτρονική συμμετοχή).
Εκεί διαπιστώθηκε η αβεβαιότητα και η αγωνία όλων ότι οι εργαζόμενοι μένουν χωρίς εισόδημα χωρίς εργασία, χωρίς απόλυση, χωρίς αποζημίωση, χωρίς δεδουλευμένα, χωρίς ασφαλιστική κάλυψη και στο έλεος του πτωχευτικού κώδικα που ισχύει στη χώρα μας και ευνοεί τις τράπεζες και το κράτος βάζοντας στα αζήτητα τους εργαζόμενους.
Οι εργαζόμενοι με απόφαση της συνέλευσης αλλά και με προσωπική εξουσιοδότηση όλων ανέθεσαν στο σωματείο:
1. Να προχωρήσει σε διαδικασία άμεσης διαβούλευσης με βάση το νόμο προκειμένου να επιλυθούν και να καλυφθούν οι ανάγκες των εργαζομένων στην εταιρεία
2. Να απαιτηθεί από το υπουργείο εργασίας και τουρισμού η εξασφάλιση των μισθών και των ασφαλιστικών εισφορών για όλη τη τουριστική σεζόν.
3. Να διασφαλιστούν οι αποζημιώσεις απόλυσης αλλά και η ένταξη τους στο ταμείο ανεργίας.
4. Να ενεργοποιηθεί η περίπτωση της έκτακτης προκύπτουσας ανάγκης και να δοθεί οικονομική ενίσχυση, όπως έχει συμβεί σε ανάλογες υποθέσεις και στο παρελθόν με ταυτόχρονο πάγωμα οφειλών σε τράπεζες, εφορία, ρεύμα και νερό.
5. Να έρθει σε επαφή (πράγμα που έγινε ήδη) με την Πανευρωπαϊκή Ομοσπονδία Εργαζομένων UNI EUROPA για συντονισμό και ενίσχυση διεκδίκησης και από την Ευρώπη αφού η πτώχευση με συνέπειες αφορά και τις Ευρωπαϊκές χώρες
Σημειώνεται τέλος πως το σωματείο μαζί με τους εργαζόμενους ζήτησε συνάντηση με τα αρμόδια υπουργεία και θα διεκδικήσει αγωνιστικά την κάλυψη των εργαζομένων».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr