Παρά την ακρίβεια και τους βεβαρυμμένους οικογενειακούς προϋπολογισμούς χιλιάδες είναι οι εκδρομείς των ημερών με προορισμούς τόσο τα λαμπερά μεγάλα αστικά κέντρα, όπως η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, ο Βόλος, στα Τρίκαλα, η Ξάνθη, τα Γιάννενα, αλλά και πόλεις με έντονο εορταστικό κλίμα, όπως τα Τρίκαλα και η Δράμα, όπου οι πληρότητες είναι της της τάξης του 90%.
Στους δε χειμερινούς προορισμούς, όσοι είναι κοντά σε μεγάλα αστικά κέντρα αγγίζουν σε πληρότητα το 100%.
Ειδικότερα, η Αράχοβα, τα Καλάβρυτα, το Πήλιο, το Μέτσοβο, τα Γιάννενα και τα Ζαγοροχώρια, με βάση πληροφορίες, οι πληρότητες φτάνουν για το 15νθήμερο των εορτών το 80% μεσοσταθμικά ενώ ειδικά για τις ημέρες Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, φτάνουν το 100%.
Να σημειωθεί ότι και σε θέρετρα κοντά σε χιονοδρομικά κέντρα παρά το ότι δεν υπάρχει χιόνι αρκετό (εκτός από το όρος Βόρας - Καϊμακτσαλάν), η κίνηση είναι σε επίπεδα προ πανδημίας. Η δε, έλλειψη χιονιού έχει οδηγήσει τους κατά τόπους επιχειρηματίες, σε προτάσεις για εναλλακτικές θεματικές δραστηριότητες (πολιτιστικούς ή περιβαλλοντικούς περιπάτους, ιππασία, γαστρονομία κτλ). Κάτι που όπως τονίζεται συνθέτει και το «μενού» του μέλλοντος για τον ορεινό τουρισμό της χώρας.
Οι πόλεις
Μπορεί τα μεγάλα αστικά κέντρα της Ελλάδας να μην είναι «κλασικός» διεθνής προορισμός για τις γιορτές, ωστόσο οι ενδείξεις είναι θετικές. Ισραηλινοί, Κύπριοι και Έλληνες από περιοχές εκτός Αθηνών, αλλά και Βαλκάνιοι έχουν γεμίσει τα ξενοδοχεία και τα καταλύματα τύπου Airbnb αναζητώντας αποδράσεις σε ψώνια, εστίαση με «γκουρμέ» πρόσημο αλλά και βέβαια τις πίστες.
Με βάση, δε, την εταιρεία αναλύσεων για καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης Airdna οι κρατήσεις για την συμπρωτεύουσα κινούνται κατά 44% υψηλότερα σε σχέση με το 2021 και 7% υψηλότερα από την προπανδημική χρονιά ενώ η ζήτηση για την Αθήνα κινείται στα ίδια επίπεδα με το 2021 και κατά 30% χαμηλότερα σε σχέση με τα τελευταία Χριστούγεννα προ πανδημίας. Δείγμα για το πόσο «χτυπά» την ξενοδοχία η βραχυχρόνια μίσθωση.
Μάλιστα από τα στοιχεία από τις διεθνείς πτήσεις των αερολιμένων Αθήνας και Θεσσαλονίκης, που ανακτούν σχεδόν το σύνολο του χαμένου από την πανδημία εδάφους, οι διεθνείς ταξιδιώτες, δε λείπουν.
Είναι χαρακτηριστικό ότι αυξημένες τόσο για Αθήνα όσο και για Θεσσαλονίκη είναι και οι προγραμματισμένες θέσεις σε διεθνείς πτήσεις, με τους διεθνείς επισκέπτες από τη Γερμανία, την Κύπρο, την Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Ισραήλ, το Βέλγιο, την Ελβετία, την Ολλανδία και την Σουηδία να επιλέγουν να περάσουν τις γιορτές στην Ελλάδα.
Κλειδί το ενεργειακό
Μπορεί η εικόνα να είναι, βέβαια, θετική, ωστόσο τα αυξημένα κόστη ενέργειας και πρώτων υλών, (διπλάσια αν όχι τριπλάσια για ρεύμα και αέριο από πέρυσι και κατά 40% πιο πάνω για πρώτες ύλες) προβληματίζουν τους επιχειρηματίες του τουρισμού. Όπως αναφέρεται η χρονιά δεν μπορεί να κριθεί από τις 15 ημέρες των εορτών, καθώς μετά τις γιορτές αναμένεται «προσγείωση». Όπως επισημαίνεται, ειδικά οι ξενοδόχοι ακόμα και αν η ζήτηση κινηθεί στα επίπεδα του 2019, κάτι που προμηνύεται δύσκολο έστω κι αν οι αποκριές είναι νωρίς φέτος, τα ξενοδοχεία του ορεινού όγκου θα μπουν μέσα κατά 40% λόγω των αυξήσεων στα λειτουργικά κόστη.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr