“Περάσαμε δύο πολύ δύσκολα χρόνια” τόνισε χαρακτηριστικά η κα. Παπαδοπούλου τονίζοντας ωστόσο ότι η εικόνα πλέον είναι πιο ασιόδοξη. “Τον Απρίλιο είδαμε μία ανάκαμψη περίπου 92% στον αριθμό των πτήσεων σε σχέση με τον Απρίλιο του 2019. Ως προς την επιβατική κίνηση είχαμε μία ανάκαμψη της τάξης του 85% σε σχέση με τον Απρίλιο του 2019 και είδαμε και το πρώτο θετικό μας πρόσημο τον Απρίλιο του 2022. Παρατηρήσαμε, δηλαδή, μια αύξηση 2,1% στις πτήσεις εσωτερικού σε σχέση με τις αντίστοιχες πτήσεις του Απριλίου του 2019” σημείωσε η Ιωάννα Παπαδοπούλου λέγοντας ότι:
“Τα μηνύματα που λαμβάνουμε από τις μεγάλες αγορές μας είναι θετικά. Βεβαίως και υπάρχουν στον ορίζοντα αρκετά σύννεφα. Με την Ουκρανία και τη γεωπολιτική κρίση έχουμε χάσει αγορές, όμως τα μηνύματα από άλλες μεγάλες αγορές είναι ιδιαίτερα θετικά”.
Με βάση όσα ανέφερε, δε, τα ποσοστά αύξησης στις προγραμματισμένες πτήσεις σε σχέση με το 2019 είναι ως εξής:
-
από τις ΗΠΑ, 60%
-
από τη Μεγάλη Βρετανία, 13%
-
από τη Γαλλία 11%
-
από τη Αυστρία 35%
-
ενώ από τη Γερμανία είναι στα επίπεδα του 2019.”
“Τα μηνύματα είναι αισιόδοξα γι’ αυτό το καλοκαίρι” σημείωσε και ανέφερε ότι “στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» το καλοκαίρι του 2022 περιμένουμε 43 νέα δρομολόγια, 8 νέους προορισμούς και 6 νέες αεροπορικές εταιρείες.
Ο Ευτ. Βασιλάκης
Παράλληλα όπως ανέφερε ο ο Πρόεδρος της AEGEAN, κ. Ευτύχιος Βασιλάκης, “από τον Μάιο και μετά τα νούμερα μοιάζουν να είναι σε ποιοτικό επίπεδο τουλάχιστον να είναι περίπου στα επίπεδα του 2019. Αν θα καλύψουμε ακριβώς τον αριθμό των αφίξεων δεν το ξέρουμε” ανέφερε και προσέθεσε ότι “οι τάσεις ιδιαίτερα θετικές ειδικά για τα πιο ποιοτικά ξενοδοχεία/καταλύματα. Από Μάιο και μετά μπορεί να έχουμε και ίσως θετικό πρόσημο συνολικά” σημείωσε.
Τι λέει το Υπ. Τουρισμού;
«Ο τουρισμός αποτελεί –και δικαίως– τη μεγάλη οικονομική δύναμη της χώρας», σημείωσε ο Υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας στη συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ 100,3 και τον Άρη Πορτοσάλτε, προσθέτοντας ότι η Κυβέρνηση προσδοκά σημαντικά έσοδα το 2022 από τον κλάδο.
Ο κ. Κικίλιας αναφέρθηκε εκτενώς στα αισιόδοξα μηνύματα που φαίνεται ότι προδιαγράφονται για τη φετινή τουριστική σεζόν, τόσο στο επίπεδο των κρατήσεων, όσο και στο επίπεδο των πρώτων αφίξεων στη χώρα μας, φέρνοντας το παράδειγμα των αυξημένων τουριστικών ροών από τις ΗΠΑ. «Ποτέ δεν είχαμε 500.000 ταξιδιώτες απευθείας από την Αμερική στο ‘’Ελευθέριος Βενιζέλος’’ και στην Αθήνα –με την πρώτη πτήση να ξεκινά στις 7 Μαρτίου– ερχόμενοι από Ατλάντα, Σικάγο, Βοστώνη και με τις τρεις αμερικανικές εταιρείες», σημείωσε χαρακτηριστικά. Όπως ανέφερε, δε, ο Υπουργός Τουρισμού μόνο από τις ΗΠΑ θα γίνονται 9 πτήσεις την ημέρα, ένας αριθμός που αντιστοιχεί δηλαδή σε 63 πτήσεις την εβδομάδα, ενώ –όπως είπε– διαφαίνεται η δυνατότητα να υπάρξουν απευθείας πτήσεις με τα μεγάλα αεροδρόμια της Αμερικής και με τη Θεσσαλονίκη.
Ο κ. Κικίλιας στάθηκε ιδιαίτερα στα ποιοτικά στοιχεία των φετινών αφίξεων, καθώς και στη στρατηγική επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου στη χώρα μας, η οποία υλοποιείται με μεθοδευμένες κινήσεις όλο αυτό το διάστημα, ως αποτέλεσμα της πολύ σκληρής δουλειάς –όπως τη χαρακτήρισε– από όλους τους ανθρώπους του τουρισμού, του ΕΟΤ, της MarketingGreece, αλλά και του ιδιωτικού τομέα. «Στρατηγικά, η στόχευσή μας από τον χειμώνα, είναι η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου στη χώρα και το πώς θα “φωτίσουμε” και άλλους προορισμούς», τόνισε ο Υπουργός Τουρισμού, υπογραμμίζοντας ότι οι ταξιδιώτες που φτάνουν αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα –ιδίως από την τουριστική αγορά των ΗΠΑ– είναι υψηλού εισοδήματος και ταιριάζουν στο προφίλ της αναβάθμισης του τουριστικού προϊόντος, στο οποίο στοχεύει η χώρα μας.
ΔΑΑ και κίνηση Απριλίου
Υπενθυμίζεται ότι στο - 15,5% συγκριτικά με το 2019 διαμορφώθηκε η κίνηση στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» τον Απρίλιο, όταν και διακινήθηκαν 1,68 εκατ. ταξιδιώτες. Σε σχέση, δε, με τον αντίστοιχο μήνα του 2021 η συνολική κίνηση πενταπλασιάστηκε και κατέγραψε άνοδο 428,2%.
Πάνω από 548 χιλιάδες ταξιδιώτες διακινήθηκαν στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας έναντι 160 χιλιάδων περίπου το 2021, με την αύξηση να ξεπερνά το 244%.
Αντίστοιχα, σημάδια ανάκαμψης παρουσίασε και η διεθνής επιβατική κίνηση, η οποία διαμορφώθηκε στο μείον 20% σε σχέση με το 2019 και στο συν 612% συγκριτικά με πέρυσι, με 1,13 εκατ. ταξιδιώτες να προσγειώνονται στο «Ελευθέριος Βενιζέλος».
Συνολικά, κατά τους τέσσερις πρώτους μήνες του έτους, η επιβατική κίνηση του αεροδρομίου ανήλθε σε 4,5 εκατ., παραμένοντας μειωμένη κατά 29,6% σε σύγκριση με το 2019. Σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2021, η άνοδος υπερέβη το 350%. Οι επιβάτες εσωτερικού ανήλθαν σε 1,6 εκατ. και παρέμειναν κάτω από τα επίπεδα του 2019 κατά 21,4%, ενώ οι διεθνείς επιβάτες προσέγγισαν τα 3 εκατ. (2,9 εκατ.) και σημείωσαν πτώση κατά 33,3% σε σχέση με τη χρονιά-ρεκόρ του ελληνικού τουρισμού.
Ως προς την κίνηση αεροσκαφών, ο αριθμός των πτήσεων στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών κατά τη διάρκεια των τεσσάρων πρώτων μηνών του 2022 ανήλθε σε 49.762, καταγράφοντας πτώση της τάξης του 13,8% σε σχέση με το 2019, εξαιτίας των επιπτώσεων της πανδημίας COVID-19. Τόσο οι πτήσεις εσωτερικού όσο και οι διεθνείς πτήσεις παρέμειναν μειωμένες σε σύγκριση με το 2019, κατά 4,5% και 20,3% αντίστοιχα.
Στις πρώτες θέσεις των ταξιδιωτών που προσγειώθηκαν στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας τον Απρίλιο ήταν οι Βρετανοί, οι Αμερικανοί, οι Γάλλοι, οι Γερμανοί, και οι Κύπριοι, ενώ ιδιαίτερη ήταν και η ζήτηση που διαπιστώθηκε από τουρίστες που προέρχονται από το Βέλγιο, την Ολλανδία και την Αυστρία, τρεις χώρες από τις οποίες καταγράφεται ισχυρό ενδιαφέρον για τη φετινή σεζόν.
Ενδεικτικό της δυναμικής που ανακτά η Αθήνα ως τουριστικός προορισμός, και συνολικά η Ελλάδα, είναι τα δρομολόγια που παρατείνουν και κατά τη διάρκεια του χειμώνα κάποιες αεροπορικές εταιρείες, με πιο πρόσφατα τα παραδείγματα των Jet2.com και Jet2holidays, που ανακοίνωσαν την έναρξη των χειμερινών δρομολογίων τους από το Ηνωμένο Βασίλειο προς την Αθήνα, και της αμερικανικής Delta Airlines, η οποία προτίθεται να παρατείνει τις πτήσεις στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» μέχρι και το τέλος Δεκεμβρίου.
Για τις τρεις πρώτες εβδομάδες του Μαΐου, πάντως, σύμφωνα με το Recovery Tracker του Iνστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (INSETE), που αντλεί στοιχεία από τον εξειδικευμένο σε θέματα αερομεταφορών οργανισμό OAG, οι περισσότερες θέσεις σε εισερχόμενες διεθνείς πτήσεις με προορισμό τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών έχουν προγραμματιστεί από τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο (περισσότερες από 60.000) και έπονται η Ιταλία, η Γαλλία και η Κύπρος. Τη δεκάδα συμπληρώνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, η Τουρκία, η Ελβετία, η Ολλανδία, και το Ισραήλ.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr