Στα μέσα Μαρτίου το τοπίο για το Bitcoin δεν ήταν και τόσο ευνοϊκό, καθώς πάλευε να φτάσει τα 40.000 δολάρια. Ωστόσο, σύντομα όλα άλλαξαν, με το δημοφιλές κρυπτονόμισμα να έχει εν συνεχεία δύο εντυπωσιακές εβδομάδες που το έφεραν κοντά στα 50.000 δολάρια. Οι επενδυτές... αναθάρρησαν και ο Δείκτης Φόβου και Απληστίας βρέθηκε στην περιοχή «απληστίας» για πρώτη φορά έπειτα από σχεδόν έναν χρόνο.
Έκτοτε, όμως, άρχισε η... κατρακύλα που συνεχίζεται για περισσότερες από έξι εβδομάδες. Το Bitcoin βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση από τα τέλη Μαρτίου, φτάνοντας κάτω από τα 33.000 δολάρια, κάτι που σημαίνει ότι έχει χάσει περίπου 17.000 δολάρια. Μάλιστα, καταγράφει εβδομαδιαίες απώλειες για έξι εβδομάδες σερί, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά από το 2014.
Οι δύο αυτές αρνητικές περίοδοι, όπως εντοπίζει το cryptopotato.com, έχουν ομοιότητες. Τότε, το Bitcoin βρισκόταν δύο χρόνια μετά το πρώτο του – τότε – halving, η οποία είναι μια περίοδος που συνήθως συνδέεται με σημαντική άνοδο των τιμών. Πράγματι, το δημοφιλές κρυπτονόμισμα είχε εκτοξευθεί σχεδόν 100 φορές μετά το halving ανεβαίνοντας στην τότε κορυφή άνω των 1.100 δολαρίων, πριν ξεκινήσει η κάπως απότομη πτώση του.
Έτσι, από τα τέλη Αυγούστου του 2014 έως τα τέλη Σεπτεμβρίου του 2014, το κρυπτονόμισμα κατέγραφε σερί εβδομαδιαίες απώλειες.
Τα χειρότερα έρχονται;
Παρά το γεγονός ότι έσπασε το αρνητικό σερί με μια σημαντική εβδομαδιαία άνοδο, το Βitcoin σημείωσε περαιτέρω πτώση τις επόμενες αρκετές εβδομάδες τότε. Στην πραγματικότητα, κατρακύλησε στα 155 δολάρια στα μέσα Ιανουαρίου του 2015.
Ως εκ τούτου, εάν οι ομοιότητες συνεχιστούν και τώρα, θα πρέπει να περιμένουμε περαιτέρω... σοκαριστική πτώση. Μάλιστα, κάποιοι ιδιαίτερα απαισιόδοξοι υπολογισμοί κάνουν λόγο ακόμα και για κατρακύλα στα 24.300 δολάρια!
Οι λόγοι της πτώσης
Γιατί, όμως, το momentum είναι τόσο αρνητικό; Σύμφωνα με το cryptopotato.com, αυτό μπορεί να οφείλεται σε τρεις λόγους.
Η παγκόσμια μακροοικονομική αβεβαιότητα
Το 2022 αποδεικνύεται μέχρι στιγμής ένα έτος έντονης αστάθειας στις αγορές, οι οποίες θα φανεί αν θα μπορέσουν να αντέξουν τα μέτρα που πάρθηκαν για να... ανακουφίσουν τους επενδυτές και όχι μόνο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η πανδημία του κορονοϊού, με πολλές κυβερνήσεις να δίνουν κίνητρα στις ταλαιπωρημένες οικονομίες τους μέσω πολυάριθμων μέτρων στήριξης. Αυτό οδήγησε σε διανομή σημαντικών ποσών, με αποτέλεσμα τα ποσοστά πληθωρισμού να είναι υψηλά.
Για να αντιμετωπίσει τον αυξανόμενο πληθωρισμό, η Federal Reserve άρχισε να αυξάνει τα επιτόκια, με την τελευταία αύξηση να ανέρχεται στο 0,5%.
Η συνολική αβεβαιότητα που προκαλείται από τον αυξανόμενο πληθωρισμό έχει επηρεάσει τόσο τους απλούς καταναλωτές, όσο και τη Wall Street, καθώς οι αγορές αιμορραγούν συνεχώς τις τελευταίες εβδομάδες.
Αν και η αγορά κρυπτονομισμάτων είναι από τη φύση της πιο... ανεξάρτητη, παραμένει σε αξιοσημείωτη συσχέτιση με τα παραδοσιακά χρηματιστήρια, με τα κρυπτονομίσματα να θεωρούνται ευρέως ως περιουσιακό στοιχείο υψηλού κινδύνου. Σε περιόδους αναταραχής, είναι αυτά που τείνουν να ρευστοποιούνται πρώτα, εξ ου και η ταραχώδης αντίδραση των τιμών τον τελευταίο καιρό.
Μεγάλοι «παίκτες» πουλούν
Τα δεδομένα από το Glassnode δείχνουν ότι ο όγκος εισροής συναλλάγματος προσαρμοσμένος σε κινητό μέσο όρο 7 ημερών έφτασε σε υψηλό 3 μηνών με 1.755,021 Bitcoin πρόσφατα.
Αυτό συνήθως υποδηλώνει ότι οι σοβαρότεροι επενδυτές βγαίνουν από την αγορά πουλώντας τα νομίσματά τους και θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως προάγγελος για μεγαλύτερη ύφεση. Οι αναλυτές διακρίνουν μια νευρικότητα στους μεγαλύτερους επενδυτές και αυξανόμενες ρευστοποιήσεις, καθώς προτιμούν να περιορίσουν το ρίσκο στις παραδοσιακές μετοχές, αφήνοντας τα ακόμα πιο ασταθή κρυπτονομίσματα.
Αρνητικοί και οι τεχνικοί δείκτες
Οι τεχνικοί δείκτες δεν είναι επίσης ιδιαίτερα ενθαρρυντικοί για το Bitcoin. Όπως προείπαμε, η αγορά δεν έχει δει έξι σερί εβδομάδες απωλειών εδώ και 8 χρόνια και εισέρχεται στην έβδομη, με τους επενδυτές όλο και πιο διστακτικούς.
Άλλος ένας δείκτης που έχει σημασία είναι η αναλογία Fees to Reward. Τα στοιχεία δείχνουν ότι έχει υποχωρήσει σημαντικά από το προηγούμενο ιστορικό υψηλό όλων των εποχών, με τους αναλυτές να το βλέπουν ως ένδειξη επικείμενου bear market.
Η ζώνη στα περίπου 37.000 δολάρια ήταν σημαντική υποστήριξη όπου πολλοί επενδυτές παρείχαν άφθονη ρευστότητα, αλλά τώρα το Bitcoin έχει απομακρυνθεί σημαντικά από εκεί και οι αγοραστές μπορεί να κοιτάζουν την περιοχή των 30.000 δολαρίων στη συνέχεια.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr