Πιο συγκεκριμένα η ανάκτηση κίνησης φτάνει στο 53% του 2019 για την περίοδο Ιανουαρίου- Σεπτεμβρίου 2021. Έτσι συμπεριλαμβανομένου και του φετινού Σεπτεμβρίου η κίνηση έφτασε τα 13,9 εκατ. επιβάτες, ενώ μόνο το Σεπτέμβριο είχαμε 3,4 εκατ. επιβάτες.
Υπενθυμίζεται ότι το 2019, στο 9μηνο της χρονιάς η επιβατική κίνηση είχε διαμορφωθεί στα 26,2 εκατ. επιβάτες ενώ ο Σεπτέμβριος του 2019 είχε κλείσει με κίνηση στα 4,46 εκατ. επιβάτες. Όπως φαίνεται ξεκάθαρα από την πορεία αυτή στο φίνις της χρονιάς καταγράφονται ισχυρές επιδόσεις που δημιουργούν ένα ισχυρό «βατήρα» εκίνησης για του χρόνου.
Να σημειωθεί ότι η διεθνής επιβατική κίνηση στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια ξεπέρασε στο 9μηνο τα 11 εκατ. (με αύξηση +120%), την ίδια στιγμή που η κίνηση εσωτερικού αυξήθηκε σε σχέση με πέρυσι κατά 28,2%, στα 2,87 εκατομμύρια. Διπλάσια ήταν η αύξηση της κίνησης εξωτερικού και για το μήνα Σεπτέμβριο αγγίζοντας τα 2,9 εκατ. (+102,5%), ενώ η κίνηση εσωτερικού άγγιξε τις 545 χιλ. (+81,4%).
Τη μεγαλύτερη άνοδο, για την περίοδο του ενιαμήνου σε σύγκριση με πέρυσι σημειώνουν η Σαντορίνη με +155,9% και πάνω από 1,27 εκατ. επιβάτες και η Μύκονος με +153,4% σχεδόν στις 962 χιλ. επιβάτες. Συνολικά 10 από τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια παρουσιάζουν υπερδιπλάσια κίνηση, πάνω από 100%, έναντι του 2020 και συγκεκριμένα του Ακτίου, των Χανίων, της Κέρκυρας, της Καβάλας, της Ζακύνθου, της Κώ, της Μυκόνου, της Ρόδου, της Σαντορίνης και της Σκιάθου, ενώ Κεφαλονιά, Θεσσαλονίκη, Μυτιλήνη και Σάμος έχουν μικρότερη αύξηση, από 17,8% (η Θεσσαλονίκη) έως 82,4% (η Σάμος).
Στο σύνολο των 14 αεροδρομίων τη μεγαλύτερη κίνηση παρουσιάζει η Ρόδος με σχεδόν 2,7 εκατ. επιβάτες στο ενιάμηνο, αριθμός υπερδιπλάσιος έναντι του 1,18 εκατ. του ενιαμήνου του 2020. Ακολουθεί η Θεσσαλονίκη με 2,36 εκατ. επιβάτες την περίοδο Ιανουαρίου- Σεπτεμβρίου 2021 και αύξηση, όπως προαναφέρθηκε, κατά 17,8% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, γεγονός το οποίο επιβεβαιώνει την πιο αργή ανάκαμψη των δυο μεγαλύτερων αστικών κέντρων της χώρας σε σύγκριση με τους νησιωτικούς προορισμούς.
Πολύ καλά δείγματα βέβαια έχει δώσει και για το εννεάμηνο και το αεροδρόμιο της Αθήνας, (παρά το ότι η πρωτεύουσα δεν έχει πάει τόσο καλά όσο οι νησιωτικοί προορισμοί κτλ) με συνολικά 8,4 εκατ. επιβάτες καταγράφοντας αύξηση στην κίνηση κατά 22,5% (ή μείον 57,9% σε σύγκριση με το ενιάμηνο του 2019).
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος οι πληρότητες στα ανοικτά ξενοδοχεία ακόμα και στο τέλος Σεπτεμβρίου διαμορφώθηκαν στο 62,8%, με τη μέση τιμή να διαμορφώνεται στα 87 ευρώ, ενώ η ανώτατη μέση τιμή είχε φτάσει τα 120 ευρώ στις αρχές Αυγούστου.
Οι προοπτικές
Στο μεταξύ οι προοπτικές για το κλείσιμο της χρονιάς αλλά και για την επόμενη είναι ευοίωνες. Όλοι βέβαια αναμένουν και τα πρώτα μηνύματα από την πρώτη μετά covid έκθεση στο Λονδίνο, της εμβληματικής World Travel Market. Ήδη βέβαια η TUI έχει δώσει ένα ισχυρό στίγμα καθώς, όπως ανακοινώθηκε, σχεδιάζει να φέρει 3 εκατ. τουρίστες στην Ελλάδα την επόμενη χρονιά. Επίσης με βάση τα πρώτα δεδομένα υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για προκρατήσεις ιδιαίτερα από το Ηνωμένο Βασίλειο, που μάλιστα και φέτος παρά τις δυσκολίες αποτέλεσε μια κομβική αγορά πέρα από τη Γερμανική και τη Γαλλική.
Υπενθυμίζεται ότι ο Προέδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) κ. Γιάννης Ρέτσος, μιλώντας σε πάνελ του συνεδρίου Κύκλου Ιδεών με θέμα η «Η Ελλάδα Μετά V» ανέφερε ότι το 2022 ίσως και να φτάσουμε τα νούμερα του 2019.
Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ έκανε λόγο για μια φετινή «απρόβλεπτη» χρονιά παραπέμποντας σε μια απρόσμενη για πολλούς πολύ καλή πορεία, σημειώνοντας ότι κάτι ανάλογο θα συμβεί και το 2022 με αποτέλεσμα να «πλησιάσουμε» και τα μεγέθη του 2019» όταν δηλαδή η χώρα είχε 32 εκατ. τουρίστες και 18,2 δισ. ευρώ έσοδα. Βέβαια το μεγάλο στοίχημα είναι η ισόρροπη ανάπτυξη και η ανάσχεση των πολλαπλών ταχυτήτων που εμφανίζει ο ελληνικός τουρισμός.
Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του προέδρου του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος Αλέξανδρου Βασιλικού, που στη συνεδρίαση του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου, συμμετέχοντος του υπουργού Τουρισμού Βασίλη Κικίλια, αναφέρθηκε στις «έντονες διαφοροποιήσεις που υπάρχουν κυρίως σε ό,τι αφορά τα συνεχούς λειτουργίας ξενοδοχεία των πόλεων και του ορεινού όγκου της χώρας» σε σχέση με τις επιδόσεις των καλοκαιρινών καταλυμάτων φέτος.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr