Έτσι, κοντινοί οδικοί προορισμοί, οι Κυκλάδες και τα νησιά του Σαρωνικού είχαν την τιμητική τους, καθώς πολλοί επέλεξαν να τα επισκεφτούν για μια μικρή ανάπαυλα. Ουσιαστικά οι καταγραφές των ημερών επιβεβαιώνουν τις προβλέψεις ότι όπως και πέρυσι έτσι και φέτος θα υπάρχουν πολλαπλές ταχύτητες στους διάφορους προορισμούς ενώ συγκεκριμένα «σημεία» θα είναι εκείνα που θα έχουν μια καλή απόδοση.
Καλαμάτα, Ναύπλιο, Λουτράκι, Ξυλόκαστρο, Ακράτα καθώς και τα παράλια της Αχαϊας, Ηλείας και Αιτωλοακαρνανίας, ήταν μερικοί από τους προορισμούς που τράβηξαν επισκέπτες από την Αττική, ενώ η Χαλκιδική, η Πάργα και οι Σποράδες ήταν στις επιλογές των κατοίκων της Βόρειας Ελλάδας. Στις Κυκλάδες, επίσης, καταγράφηκε μεγάλη κίνηση με τις πληρότητες σε πλοία και αεροπλάνα να «κτυπούν» ταβάνι.
Σε σχέση με τον εισερχόμενο τουρισμό, ωστόσο, οι παράγοντες του κλάδου είναι φειδωλοί στις εκτιμήσεις αν και υπάρχουν κάποιες θετικές ενδείξεις. «Η Ελλάδα προηγείται των ανταγωνιστών σε ανάκαμψη αεροπορικών θέσεων ως προς το 2019. Τέλος Ιουνίου ήδη είμαστε μόνο -35% κάτω από την ίδια εποχή το 2019. Εντυπωσιακή επαναφορά που αν συνεχιστεί δείχνει την δυναμική της χώρας & καλύτερη του αναμενομένου επίδοση του τουρισμού μας» ανέφερε σε ανάρτησή του στο twitter ο Ανδρέας Ανδρεάδης επικεφαλής του Ομίλου IKOS και πρώην πρόεδρος του ΣΕΤΕ.
Για την εβδομάδα 28 Ιουνίου- 4 Ιουλίου είναι προγραμματισμένες 593.000 θέσεις σε εισερχόμενες διεθνείς πτήσεις εκ των οποίων οι 136.000 από τη Γερμανία, 96.514 από τη Βρετανία (παρά την πορτοκαλί λίστα) και 46.233 από τη Γαλλία ενώ υποτονική παραμένει η κίνηση από Ρωσία με 7.647 θέσεις, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Ινστιτούτου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (recovery tracker). Οι περισσότερες αφίξεις αναμένονται στο αεροδρόμιο της Αθήνας (163.645) και ακολουθούν Ηράκλειο (97.645), Ρόδος (66.383), Κέρκυρα (52.269), και Θεσσαλονίκη (48.169).
Σημειώνεται ότι οι κρατήσεις αεροπορικών θέσεων με προορισμό την Ελλάδα την εβδομάδα 28/6-4/7 είναι αυξημένες κατά 40% σε σχέση την αμέσως προηγούμενη (21-27/6).
Υπενθυμίζεται ότι η Γερμανία πλέον δεν περιλαμβάνει την Ελλάδα στον κατάλογο με τις περιοχές κινδύνου λόγω Covid 19, μαζί με Γαλλία, Ελβετία και Βέλγιο. Παράλληλα, αναμένεται να φανεί τι θα γίνει με τη Βρετανία και μια πιθανή χαλάρωση των ταξιδιωτικών περιορισμών για όσους είναι πλήρως εμβολιασμένοι και ταξιδεύουν σε προορισμούς της «πορτοκαλί λίστας».
Σε γενικές γραμμές, πάντως, αυτό που τονίζεται και αναμένεται να φανεί και στη Γ.Σ. της Τετάρτης του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων είναι ότι η κατάσταση δεν προσφέρεται για ακριβείς προβλέψεις. Ήδη, πχ, προορισμοί με μεγάλη εξάρτηση από τους Βρετανούς τουρίστες όπως τα νησιά του Ιονίου, η Κως ή και η Κρήτη έχουν ήδη πληγεί αφού οι κρατήσεις έχουν τραβήξει φρένο ενώ κάποιες άλλες να έχουν ήδη ακυρωθεί.
Δύσκολη θα είναι και η κατάσταση για τους ώριμους δημοφιλείς προορισμούς, όπου απαιτούνται υψηλές πληρότητες για τις πολυάριθμες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr