Όπως είπε ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, «ο ακριβής συντονισμός και τα δημοσιονομικά μέτρα που απαιτούνται, φυσικά, δεν έχουν συζητηθεί μέχρι τώρα, καθώς υπάρχει κάποιος χρόνος ακόμη. Όλοι συμφωνήσαμε ότι η γενική ρήτρα διαφυγής του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης θα συνεχίσει να ισχύει τον επόμενο χρόνο. Όμως, το επόμενο έτος, θα σκεφτούμε τα επόμενα χρόνια», ενώ τόνισε ότι τα πράγματα κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση. Μάλιστα ο ίδιος υπογράμμισε ότι είναι σε συνεχή επαφή με τον υπουργό Οικονομικών, κ. Χρήστο Σταϊκούρα, στον οποίο μάλιστα απέδωσε εύσημα για τη διαχείριση της συγκυρίας.
«Το έργο που έκαναν η ελληνική κυβέρνηση, ο υπουργός Χρ. Σταϊκούρας ήδη πριν την πανδημία ήταν μεγάλο. Πραγματοποιούνται τεράστιες βελτιώσεις» ανέφερε επίσης στη συνέντευξη τύπου μετά τη σύνοδο της Ευρωομάδας ο επικεφαλής του Eurogroup, Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών, Πασκάλ Ντόναχιου, που σημείωσε ότι ο συνδυασμός δημοσιονομικής πολιτικής και του σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας «θα οδηγήσει την ελληνική οικονομία στην αποκατάσταση της οικονομικής ανάπτυξης».
Πάντως, όπως ανέφερε ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών «η ελληνική οικονομία, όπως και πολλές άλλες οικονομίες σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, αντιμετωπίζει προκλήσεις σχετικά με το πώς μπορεί να ανακάμψει ο Τουρισμός» τονίζοντας ότι «έχω πλήρη εμπιστοσύνη στην ικανότητα της ελληνικής οικονομίας να ξεπεράσει τις προκλήσεις».
Οι προκλήσεις, όπως ανέφεραν όλοι οι κοινοτικοί αξιωματούχοι, έχουν να κάνουν με τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, τη χρηματοδότηση της οικονομίας από τις τράπεζες αλλά και το δημόσιο. Όπως είπε ο Επίτροπος Π. Τζεντιλόνι στη συνέντευξη τύπου «οι ελληνικές αρχές διατήρησαν έντονο ρυθμό μεταρρύθμισης παρά τη δύσκολη κατάσταση της πανδημικής κρίσης» και εστίασε στη μεταρρύθμιση του Πτωχευτικού που τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιουνίου, την επέκταση του συστήματος «Ηρακλής», την καλή πρόοδο στη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης θέτοντας τα προτάγματα για την πορεία από δω και μπρος.
«Φυσικά παραμένουν προκλήσεις, για παράδειγμα όσον αφορά τον χρηματοπιστωτικό τομέα και στην καθυστέρηση εκκαθάρισής του» τόνισε ο Πάολο Τζεντιλόνι ενώ και ο Κλάους Ρέγκλινγκ εξήγησε οι δυσκολίες έχουν να κάνουν με τη χρηματοδότηση της οικονομίας και τα «κόκκινα» δάνεια. Προανήγγειλε μάλιστα ότι θα έρθει ο ίδιος προσωπικά και πάλι στην Αθήνα (δεύτερη φορά μέσα σε 3 μήνες) για να συμβάλει στη θετική ολοκλήρωση της 11ης Αξιολόγησης, όπου ζητήματα πλειστηριασμών, πτωχευτικού, «κόκκινων» δανείων, αλλά και της ρύθμισης για τα κορονοχρέη θα είναι κεντρικά.
«Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα εξακολουθεί να έχει τις υψηλότερες αναλογίες μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) από οποιοδήποτε τραπεζικό σύστημα στην Ευρώπη. Τα NPLs έχουν μειωθεί, όπως συμφωνήθηκε και με την Ευρωπαϊκή Εποπτική Αρχή Τραπεζών, αλλά εξακολουθούν να είναι τα υψηλότερα στην Ευρώπη. Καταγράφεται καλή πρόοδος, αλλά πρέπει να συνεχίσουμε να δουλεύουμε πάνω σε αυτό. Πρέπει να εφαρμοστούν διαδικασίες αφερεγγυότητας» τόνισε με έμφαση ο κ. Ρέγκλινγκ δίνοντας το στίγμα στο τι έρχεται.
«Στο τραπεζικό σύστημα, υπάρχει το ερωτηματικό εάν οι ελληνικές τράπεζες είναι σε θέση να παρέχουν όλη την πίστωση που απαιτείται για τη χρηματοδότηση της ανάκαμψης. Υπάρχουν λοιπόν ζητήματα, αλλά η ελληνική κυβέρνηση το γνωρίζει πλήρως. Είμαστε σε στενή επαφή» υπογράμμισε ο επικεφαλής του ESM.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr