Σε περιοχές όπως η Κρήτη, οι Κυκλάδες, η Χαλκιδική και τα Δωδεκάνησα προγραμματίζεται να ανοίξουν μονάδες. Είναι περιοχές με ενδείξεις ότι θα υπάρξουν πτήσεις αλλά και ζήτηση από το εσωτερικό μέτωπο. Έτσι άλλος ένας σημαντικός ξενοδοχειακός όμιλος, ανακοίνωσε το άνοιγμα 4 μονάδων του από τις, με ειδικές προσφορές μάλιστα για τους Έλληνες επισκέπτες. Ο λόγος για τον Όμιλο Mitsis Hotels, που είναι η μεγαλύτερη ιδιόκτητη ξενοδοχειακή αλυσίδα της Ελλάδας.
Την 1η Ιουλίου, πρώτα θα υποδεχθούν και πάλι τους επισκέπτες τους τα ξενοδοχεία Rinela Beach Resort & Spa στην Κρήτη, Alila Resort & Spa στη Ρόδο, Blue Domes Resort & Spa στην Κω και το Sofitel Athens Airport. Στις 10 Ιουλίου, θα ανοίξει το Galini Wellness Spa & Resort στα Καμένα Βούρλα. Αναμένονται εκ νέου ανακοινώσεις για τη λειτουργία και άλλων ξενοδοχείων του Ομίλου.
Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, όπως φαίνεται, η σεζόν κινείται προς εκκίνηση μετά τις 20 Ιουλίου καθώς ούτε πτήσεις υπάρχουν προγραμματισμένες ενώ και οι κρατήσεις είναι «νωθρές». Είναι ενδεικτικό ότι όπως αναφέρεται στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου για φέτος το καλοκαίρι εκτιμάται ότι, εκτός απροόπτου, θα προσγειωθούν περίπου το 1/3 των αεροπλάνων σε σχέση με πέρυσι.
Κι αυτό βέβαια βασίζεται σε εκτιμήσεις και όχι βεβαιότητες κάτι που οδηγεί πολλούς ξενοδόχους στο να ανοίξουν ξενοδοχεία κυρίως για λόγους «κοινωνικούς», δηλαδή να κρατηθούν στη ζωή προμηθευτές και εργαζόμενοι.
Είναι ενδεικτική η αναφορά που έκανε με αφορμή το άνοιγμα των ξενοδοχείων, ο κ. Ανδρέας Μεταξάς Διευθύνων Σύμβουλος του Metaxa Hospitality Group, μία από τις πλέον ιστορικές αλυσίδες ξενοδοχείων της χώρας, που ανοίγει και τις τρεις μονάδες της για την καλοκαιρινή περίοδο του 2020.
«Παρά την έντονη αβεβαιότητα για τον Τουρισμό και την τουριστική ζήτηση από βασικές αγορές μας στη μετά COVID-19 εποχή, λάβαμε συνειδητά την απόφαση να ανοίξουμε όλα τα ξενοδοχεία μας για τη φετινή τουριστική σεζόν. Στηρίζουμε έτσι έμπρακτα τον ελληνικό Τουρισμό και την εθνική προσπάθεια ανάκαμψης. Στηρίζουμε τους ανθρώπους μας που είναι η «κινητήρια» δύναμή μας, τους σταθερούς μας εμπορικούς συνεργάτες και τους τοπικούς παραγωγούς και τις κοινωνίες εκεί όπου λειτουργούμε και αναπτυσσόμαστε. Ταυτόχρονα τιμούμε την εμπιστοσύνη που για πολλά χρόνια μας δείχνουν οι επαναλαμβανόμενοι πελάτες μας. Οι δυσκολίες μπροστά μας πολλές, αλλά χρέος μας είναι να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τα καταφέρουμε. Και θα τα καταφέρουμε.»
Στο πλαίσιο αυτό κάποιοι ξενοδόχοι αναγνωρίζοντας ότι τα τελευταία χρόνια αποκόμισαν σημαντικές υπεραξίες από την άνοδο του τουρισμού κινούνται να ανοίξουν με στόχο κύρια να κρατήσουν ζωντανή την αγορά όπου αναφέρονται, μέσω των αλυσίδων αξίας που έχουν χτίσει. Π.χ. Όμιλοι όπως αυτός του κ. Μεταξά έχει επιλέξει τα τελευταία χρόνια, λειτουργώντας στη βάση των αρχών βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ, να εκδίδουν ετήσιες εκθέσεις βιωσιμότητας, όπου καταγράφεται με έμφαση η στενή σχέση με τοπικές αλυσίδες αξίας.
Πτώση στον τουρισμό
Στο μεταξύ βαρύ τίμημα αναμένεται να καταβάλλει λόγω πανδημίας ο τουρισμός σύμφωνα με έκθεση της EY για τις επιπτώσεις της πανδημίας ανά κλάδο της ελληνικής οικονομίας. Σύμφωνα με το σενάριο βάσης, η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 9,5% το 2020 σε όρους ΑΠΑ, σε σύγκριση με το 2019, ενώ η απασχόληση θα υποχωρήσει κατά 4,1%. Το σενάριο αυτό, το οποίο σύμφωνα με την έκθεση συγκεντρώνει πιθανότητες 60%, προϋποθέτει ότι ο δείκτης μετάδοσης του ιού “R”, θα διαμορφωθεί στα επίπεδα του R=1, η κατανάλωση θα επανέλθει μεσοπρόθεσμα, οι επενδύσεις θα συρρικνωθούν, τα σύνορα θα ανοίξουν μερικώς τον Ιούλιο, ενώ η κοινωνική συμπεριφορά των Ελλήνων θα εξακολουθήσει να επηρεάζεται από την πανδημία, με λιγότερες μετακινήσεις για ταξίδια και αυξημένη τηλεργασία.
Το αισιόδοξο σενάριο, το οποίο συγκεντρώνει πιθανότητες 20%, βασίζεται στην παραδοχή δείκτη R μικρότερου της μονάδας (R<1), γεγονός που θα επιτρέψει την ταχεία ανάκτηση των απωλειών της κατανάλωσης και των επενδύσεων, που καταγράφηκαν κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2020, το άνοιγμα των συνόρων τον Ιούνιο και την επιστροφή στις προ-κορωνοϊού κοινωνικές συμπεριφορές. Σύμφωνα με το σενάριο αυτό, η μείωση της Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας θα περιοριστεί στο 7,1% και της απασχόλησης στο 3,1%.
Τέλος, το απαισιόδοξο σενάριο, το οποίο, επίσης, συγκεντρώνει πιθανότητες 20%, βασίζεται στην υπόθεση δείκτη R μεγαλύτερου της μονάδας (R>1), που θα οδηγήσει σε δεύτερο κύμα της πανδημίας, και, κατ’ επέκταση, σε εξαιρετικά αργή ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας και πλήρη άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών στις αρχές του 2021. Σύμφωνα με τη δυσμενή αυτή εκτίμηση, η μείωση σε όρους ΑΠΑ θα φθάσει το 12,5%, ενώ η απασχόληση θα συρρικνωθεί κατά 5,4%.
Ο οικονομικός αντίκτυπος της πανδημίας διαφοροποιείται σημαντικά ανά τομέα οικονομικής δραστηριότητας. Έτσι, στο βασικό σενάριο, κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2020, όπου και καταγράφεται κορύφωση στις απώλειες σε όρους Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας, στη μεταποίηση προβλέπεται μείωση της τάξης του 26%, στις επαγγελματικές υπηρεσίες 21% και στις μεταφορές και την αποθήκευση 49%. Αντίστοιχα, στο απαισιόδοξο σενάριο, η μεταποίηση καταγράφει απώλειες της τάξης του 27% σε ΑΠΑ, οι επαγγελματικές υπηρεσίες 22% και οι μεταφορές και η αποθήκευση περί το 52%.
Στον κρίσιμο τομέα του τουρισμού, η έκθεση εκτιμά, ανά σενάριο, ότι η Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία θα καταγράψει ανώτατες απώλειες μέσα στο 2020, έως 49% (σενάριο βάσης), 41% (αισιόδοξο σενάριο) και 53% (απαισιόδοξο σενάριο) αντίστοιχα.
Σε σύγκριση με την οικονομική κρίση της περιόδου 2009-2016, οι τομείς της μεταποίησης, των υπηρεσιών παροχής καταλύματος και υπηρεσιών εστίασης, της αγροτικής παραγωγής, καθώς και του real estate, αναμένεται να πληγούν βαρύτερα εξαιτίας της πανδημίας, ενώ, αντίθετα, οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, το εμπόριο, η υγεία, η εκπαίδευση και η δημόσια διοίκηση αναμένεται να επηρεασθούν συγκριτικά λιγότερο. Συνολικά, η έκθεση εκτιμά ότι οι απώλειες της οικονομίας εξαιτίας της πανδημίας, σε όρους Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας, και για τα τρία σενάρια, θα κυμανθούν μεταξύ 29% και 38% των συνολικών απωλειών που καταγράφηκαν την περίοδο της οικονομικής κρίσης 2009-2016.
Η έκθεση περιλαμβάνει, επίσης, μια επισκόπηση των οικονομικών μέτρων για τη στήριξη των πληττόμενων κλάδων και την επανεκκίνηση της οικονομίας, τα οποία ανακοίνωσε η Κυβέρνηση. Η έκθεση αποτιμά τα άμεσα μέτρα στήριξης σε 6,8 δις ευρώ ή 3,5% του ΑΕΠ, εκ των οποίων το 49% αφορά τους εργαζόμενους και το 51% τις επιχειρήσεις. Οι κρατικές εγγυήσεις αποτιμώνται σε 5,3 δις ευρώ, ή 2,7% του ΑΕΠ, ενώ σημειώνεται ότι πρόσθετα μέτρα ύψους 7,2 δις ευρώ βρίσκονται υπό μελέτη. Στα ανωτέρω μέτρα, αναμένεται να προστεθούν 32 δις ευρώ από το ταμείο ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τα 22,5 δις να εκταμιεύονται σε περίοδο τεσσάρων ετών.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr