Ο λογικός συσχετισμός αναφορικά με την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στις χώρες προέλευσης δεν γίνεται εύκολα αποδεκτός και οι τυχόν περιορισμοί προκαλούν έντονες αντιδράσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Ιταλία, η οποία σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ ανέβασε τους τόνους απέναντι στην Αθήνα, με τον υπουργό Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο να τονίζει ότι «η Ιταλία πιστεύει στο ευρωπαϊκό πνεύμα, αλλά είναι έτοιμη να κλείσει τα σύνορα, σε όποιον δεν την σέβεται».
«Πιστεύουμε στην συνεργασία αλλά και στην αμοιβαιότητα. Με αυτό το πνεύμα θα πραγματοποιήσω τις τρεις αυτές επισκέψεις. Όταν πάω στην Αθήνα θα έχω μαζί μου όλα τα επιδημιολογικά στοιχεία για να δείξω ποια είναι η κατάσταση σε όλες τις ιταλικές περιφέρειες», τόνισε ο επικεφαλής της ιταλικής διπλωματίας.
Πλήρη ελευθερία μετακίνησης ζητούν Ισπανία και Ιταλία
Την Παρασκευή, μάλιστα, η ιταλική εφημερίδα La Repubblica, στην ηλεκτρονική της έκδοση δημοσίευσε κοινή επιστολή της ιταλικής και της ισπανικής κυβέρνησης προς την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, με την οποία ζητείται να ανοίξουν το γρηγορότερο δυνατό τα σύνορα των χωρών μελών της Ένωσης.
Οι δυο πρωθυπουργοί, Τζουζέπε Κόντε και Πέδρο Σάντσεθ, εκφράζουν την άποψη ότι πρέπει να ισχύσει και πάλι η πλήρης ελευθερία μετακίνησης στο εσωτερικό της Ένωσης και της ζώνης Σένγκεν, με κριτήρια ασφαλείας τα οποία μπορούν να καθοριστούν από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης των Ασθενειών.
Παράλληλα, ζητούν την υιοθέτηση κοινών υγειονομικών κριτηρίων σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση για τον τομέα των μεταφορών, με πρωτόκολλα που να υπογραφούν από όλες τις χώρες μέλη. «Ιταλία και Ισπανία βιάζονται να φτάσουμε σε έναν σαφή καθορισμό των κανόνων, ώστε η τουριστική περίοδος να μπορέσει να ξαναρχίσει το συντομότερο δυνατό».
«Grazie» στη Γερμανία
Ως πράξη «αφοσίωσης και διαφάνειας» προς την χώρα του χαιρέτισε την απόφαση του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών να επιτρέψει από τις 15 Ιουνίου τα τουριστικά ταξίδια προς την Ιταλία ο υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο, ο οποίος πραγματοποίησε επισκέφθηκε στο Βερολίνο την πρώτη επίσημη επίσκεψή του στο εξωτερικό μετά την άρση των περιορισμών της πανδημίας του κορονοϊού.
Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Γερμανό ομόλογό του Χάικο Μάας, ο Ντι Μάιο ευχαρίστησε την γερμανική κυβέρνηση για την συμπαράστασή της κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ενώ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με σχόλια περί του αντιθέτου από την ιταλική πλευρά, περιορίστηκε να επαναβεβαιώσει την εμπιστοσύνη του προς την γερμανική κυβέρνηση, της οποίας η συμπαράσταση «δεν έλειψε ποτέ».
Από την πλευρά του, ο Μάας παραδέχθηκε ότι «κάποια πράγματα θα μπορούσαν να είχαν γίνει πιο γρήγορα και με λιγότερη γραφειοκρατία» και τόνισε ότι εκτιμά ιδιαίτερα την «μεγάλη χειρονομία» του ομολόγου του να επισκεφθεί σήμερα το Βερολίνο.
Ο τουρισμός ήταν ένα από τα κεντρικά σημεία της ατζέντας των συνομιλιών, εξήγησε ο Ιταλός υπουργός και ανέφερε ότι έλαβε προσωπικές διαβεβαιώσεις ότι υπάρχει η πρόθεση να επιτραπούν και πάλι οι τουριστικές ροές από την Γερμανία προς την Ιταλία στις 15 Ιουνίου, όταν το Βερολίνο αναμένεται να άρει την γενική ταξιδιωτική οδηγία του.
«Είναι μια απόφαση αφοσίωσης και διαφάνειας προς την Ιταλία», δήλωσε ο Ντι Μάιο και πρόσθεσε ότι η γερμανική απόφαση αντιπροσωπεύει απολύτως και τις υγειονομικές συνθήκες στη χώρα του. Υποσχέθηκε δε απόλυτη διαφάνεια σε ό,τι αφορά την εξέλιξη του κορονοϊού και τάχθηκε υπέρ της εφαρμογής ενιαίων κανόνων στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε ό,τι αφορά τον τουρισμό - με όλα τα μέσα, αεροπλάνα, πλοία, αυτοκίνητα.
Το κυπριακό σχέδιο
Σε σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων για τον κορονοϊό προχωράει η Κύπρος με το άνοιγμα από την προσεχή Τρίτη των αεροδρομίων της έπειτα από σχεδόν τρεις μήνες που παρέμειναν κλειστά, ενώ θα εφαρμόσει και ένα φιλόδοξο σχέδιο για την κάλυψη του κόστους υγειονομικής περίθαλψης για τους επισκέπτες που τυχόν θα νοσήσουν.
Ακόμη και αν τα αεροδρόμιά της στη Λάρνακα και στην Πάφο ανοίξουν την Τρίτη για τους τουρίστες--με την πρώτη πτήση να αναμένεται από την Αθήνα περίπου στις 12:00- ούτε η Βρετανία ούτε η Ρωσία βρίσκονται μεταξύ των 19 χωρών που επιτρέπεται να επισκεφθούν την Κύπρο. Ο κατάλογος με τις επιτρεπόμενες χώρες, στις οποίες περιλαμβάνονται η Βουλγαρία, η Γερμανία και η Μάλτα, έχουν επιλεγεί με βάση επιδημιολογικά στοιχεία και έχουν κατανεμηθεί σε δύο κατηγορίες.
Αρχικά όλοι οι ταξιδιώτες θα πρέπει να επιδεικνύουν αρνητικό τεστ στον κορονοϊό, στο οποίο θα πρέπει να έχουν υποβληθεί εντός 72 ωρών πριν ταξιδέψουν, αλλά από τις 20 Ιουνίου μόνο όσοι θα προέρχονται από τις έξι χώρες της δεύτερης κατηγορίας-όπως η Πολωνία και η Ρουμανία- θα πρέπει να το κάνουν.
Σύμφωνα με την κυπριακή κυβέρνηση, οι κατάλογοι θα αναθεωρούνται σε εβδομαδιαία βάση και σε αυτούς πιθανόν να προστίθενται και άλλες χώρες. Η Κύπρος θα καλύπτει επίσης τα έξοδα φιλοξενίας, γευμάτων και περίθαλψης για όσους τουρίστες τυχόν νοσήσουν με COVID-19 κατά την διάρκεια της παραμονής τους στη χώρα καθώς και την φιλοξενία και τα γεύματα των οικογενειών τους και των στενών επαφών τους.
Η κυβέρνηση έχει ορίσει ένα νοσοκομείο 100 κλινών για ασθενείς με COVID-19 ειδικά για τους τουρίστες και ο Περδίος είπε ότι αυτό θα βρίσκεται στην περιοχή της Λάρνακας, ενώ 112 κλίνες ΜΕΘ θα προορίζονται για επισκέπτες. Σύμφωνα με τον ίδιο, πολλά ξενοδοχεία τεσσάρων αστέρων θα παρέχουν 500 δωμάτια για καραντίνα των στενών επαφών όσων τουριστών τυχόν νοσήσουν.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr