Ήδη ενώ την 1η Ιουνίου είναι προγραμματισμένο να ανοίξουν πολλές μονάδες 12μηνης λειτουργίας, πολλοί ξενοδόχοι εμφανίζονται επιφυλακτικοί καθώς το βάρος των λειτουργικών εξόδων αλλά και η έλλειψη ζήτησης δημιουργεί ένα σύνθετο γρίφο. Το ίδιο ισχύει και πολλές μεγάλες αλυσίδες resorts που θεωρητικά θα ξεκινούσαν τη λειτουργία τους από την 1η Ιουλίου.
Την ανησυχία του για την έναρξη λειτουργίας των ξενοδοχείων αλλά και τη μεγάλη αβεβαιότητα που επικρατεί στον κλάδο του τουρισμού εξέφρασε μιλώντας στον ρ/σ Στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης και την εκπομπή «Ορθά-Κοφτά» ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής Γρ. Τάσιος.
«Όπως και η υπόλοιπη χώρα, έτσι και η Χαλκιδική βρίσκεται σε αβεβαιότητα. Η ανησυχία είναι έκδηλη καθώς δεν υπάρχουν κρατήσεις και όσες υπάρχουν είναι κάποιες λίγες που δεν έχουν ακόμη ακυρωθεί. Βρισκόμαστε ακόμη σε μια αβεβαιότητα που έχει να κάνει με την εξέλιξη της υγειονομικής κρίσης και τις σχέσεις της χώρας με εξωτερικό» συμπλήρωσε.
Ο ίδιος εξήγησε ότι μέχρι στιγμής υπάρχει ένα θολό τοπίο στο πως θα συνεργαστούν οι χώρες για να έχουν τουρισμό το καλοκαίρι. Εκτίμησε ακόμη ότι η καλοκαιρινή σεζόν θα ξεκινήσει ουσιαστικά τον Ιούλιο, ακόμη και αν ανοίξουν τα ξενοδοχεία νωρίτερα για να προετοιμαστούν.
Σημειώνεται ότι η επανεκκίνηση του τουρισμού κρίνεται και από το αν μεγάλα κι εμβληματικά ξενοδοχεία ανοίξουν. Πριν λίγες μέρες στον Αντ1 ο επικεφαλής του Ομίλου Σανη IKOS, επίτιμος πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Ανδρέας Ανδρεάδης, είχε ταχθεί υπέρ της εκκίνησης λειτουργίας των μονάδων τονίζοντας, ωστόσο, ότι βαρόμετρο για την επόμενη χρονιά θα είναι η φετινή επάρκεια της διαχείρισης της κατάστασης σε επιδημιολογικό επίπεδο σε τυχόν κρούσμα, αλλά και η στήριξη των επιχειρήσεων. Γι' αυτό και τόνισε την ανάγκη επαγρύπνησης από την πλευρά της πολιτείας ως όρο επιτυχίας του εγχειρήματος ανοίγματος του τουρισμού σε επίπεδο υγειονομικό, αλλά και χρηματοδοτικό – ενισχυτικό του κλάδου.
Στο φόντο αυτό όπως φαίνεται από τα συστήματα κρατήσεων μεγάλων ομίλων υπάρχει μια πολύ «δειλή» ροή κρατήσεων κύρια σε resort ξενοδοχεία. Μένει να φανεί ένα και με βάση τις εξελίξεις στις μεταφορές αυξηθεί ώστε να δικαιολογηθεί το άνοιγμα.
Πάντως κάποια ξενοδοχεία που αποτελούν «σημαίες» οργανώνονται, ακόμη και με προσφορές, (αν και για πολλούς στον κλάδο δεν είναι ενδεδειγμένες). Η έναρξη λειτουργίας, πάντως θα αποφασιστεί την τελευταία στιγμή. Έτσι η Μεγάλη Βρετανία δέχεται κρατήσεις από τη Δευτέρα 16 Ιουνίου, όπως επίσης και το King George Palace. Επίσης από τις 8 Ιουνίου δέχεται κρατήσεις το συγκρότημα Astir Palace Βουλιαγμένης. Ο όμιλος Electra Hotels ξεκινά να δέχεται κρατήσεις στην Αθήνα από την 1η Ιουνίου, ενώ το Electra Palace Resort Rhodes από την 1η Ιουλίου, όπως και το Hilton αλλά και το Grand Hyatt Athens και τα ξενοδοχεία του ομίλου Διβάνη. Ήδη η Grecotel έχει ανακοινώσει επισήμως το άνοιγμα ορισμένων μονάδων από τις 3 Ιουλίου. Το συγκρότημα Costa Navarino εξετάζει κι αυτό το άνοιγμα του ενώ τα ξενοδοχεία του ομίλου Ikos/Sani δέχονται κρατήσεις σε διαφορετικές ημερομηνίες. Επίσης από την 1η Ιουλίου επιτρέπει κρατήσεις και το Domes of Elounda, Autograph Collection. Επίσης από την ίδια ημερομηνία δέχονται κρατήσεις και τα ξενοδοχεία του ομίλου Μήτση, εκτός του Sofitel Athnes στο αεροδρόμιο, που δέχεται κρατήσεις από την 1η Ιουνίου. Από 1η Ιουνίου δέχονται κρατήσεις τα ξενοδοχεία της αλυσίδας Wyndham σε Αθήνα, Λουτράκι, Ρόδο.
Το εργασιακό
Όσον αφορά τα λειτουργικά ζητήματα πάντως όπως τόνισε ο κ. Τάσιος στο «Κόκκινο» τα ξενοδοχεία πρέπει να κάνουν πληρότητα για να αντεπεξέλθουν ενώ όσον αφορά στο ζήτημα της αστικής ευθύνης των ξενοδοχείων για ένα πιθανό κρούσμα ανέφερε πως η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων θα έχει μια συνάντηση για το θέμα με την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών. Όπως είπε κυρίως θα αφορά στο κατά πόσο εφαρμόζονται τα υγειονομικά κριτήρια. Μάλιστα, σημείωσε πως είναι πολύ σημαντικό να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας στα ξενοδοχεία ενώ εκτίμησε ότι το 25% του τζίρου της περσινής χρονιάς η πιο αισιόδοξη πρόβλεψη για τα ξενοδοχεία.
Κλειδί πάντως για την επανεκκίνηση είναι αφενός οι πτήσεις αλλά και η ανακοίνωση των μέτρων στήριξης του κλάδου, ειδικά σε ό,τι αφορά το εργασιακό κομμάτι. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Γιάννης Ρέτσος το Σάββατο το πρωί στην ΕΡΤ, στην εκπομπή «Επιλογές» υπάρχουν δύο «σταθμά» που ο επιχειρηματίας θα εκτιμήσει. «Το ένα είναι η πλευρά των εσόδων, αν δηλαδή μπορεί να δει όταν αρθεί η απαγόρευση λειτουργίας πιθανά έσοδα και αυτό θα γίνει αφού ολοκληρωθούν οι διακρατικές συμφωνίες και βέβαια πετάξουν τα αεροπλάνα. Η δεύτερη μεγάλη παράμετρος είναι το κομμάτι των εξόδων, το οποίο θα παίξει τεράστιο ρόλο και το πιο σημαντικό στο κομμάτι των εξόδων, είναι το εργασιακό τους. Άρα αυτό το πρόγραμμα επιδότησης εργασίας που περιμένουμε να ακούσουμε το επόμενο διάστημα, θα είναι πάρα πολύ σημαντικό για να μπορέσουν να δρομολογήσουν οι επιχειρήσεις» υπογράμμισε.
Σημειώνεται ότι ο ΣΕΤΕ αλλά και όλοι οι φορείς του τουρισμού έχουν αναδείξει την ανάγκη επιπλέον στήριξης της ανταγωνιστικότητας του τουριστικού πακέτου στην Ελλάδα στο φόντο και του σκληρού ανταγωνισμού που θα προκύψει με το άνοιγμα της αγοράς. Έτσι προτείνονται μειώσεις φόρων, κύρια έμμεσων όπως το ΦΠΑ, οι ειδικοί φόροι στα ποτά που βαρύνουν ιδιαίτερα την εστίαση, απάλειψη των τελών διαμονής αλλά και μείωση των συντελεστών.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr