Όπως τόνισε η Αθήνα καταγράφει μεγάλη δυναμική τα τελευταία χρόνια, πως και όλη η χώρα, ωστόσο έχει μεγάλα περιθώρια περαιτέρω ανάπτυξης, λόγω του ότι συνολικά στον ελληνικό ξενοδοχειακό τομέα η διείσδυση των μεγάλων ξένων αλυσίδων είναι πολύ χαμηλή και κινείται στο 8,6% του συνολικού δυναμικού. Σημειώνεται ότι η παρουσία με διάφορους τρόπους (εμπορική, μετοχική συνεργασία, ή πλήρη ιδιοκτησία) ξένων μεγάλων brand (π.χ. Mariott, Hilton, Accor, Wyndham κτλ) είναι ιδιαίτερα σημαντική για τη βιωσιμότητα του προϊόντος, την ανάπτυξη νέων εμπορικών καναλιών αλλά και την πλήρη απεξάρτηση από μεγάλους tour operators.
Στο πλαίσιο αυτό το συνέδριο Mediterranean Resort & Hotel Real Estate, με διοργανώτρια την Questex και το Enterprise Greece, λίγες εβδομάδες μετά το «κανόνι» της Thomas Cook , (o CEO θα ήταν ομιλητής…) έχει σαν στόχο να φέρει σε επαφή ξένους επενδυτές και εκπροσώπους διεθνών ξενοδοχειακών ομίλων με την ελληνική κοινότητα του τουρισμού που αναζητά νέες συνέργιες. Μάλιστα όπως αναφέρθηκε από τον Alexi Khajavi, διευθύνοντα σύμβουλο της διοργανώτριας εταιρείας πέρυσι στο συνέδριο «γεννήθηκε» το deal μεταξύ της Blackstone και της Louis Hotels για την εξαγορά 5 μονάδων αξίας 180 εκ. ευρώ περίπου, ενώ φέτος είναι μια λαμπρή ευκαιρία για τον κλάδο να ανταλλάξει απόψεις με ειδικούς για τη μετά – Thomas Cook εποχή του ελληνικού τουρισμού.
Στο πλαίσιο αυτό το Enterprise Greece, υποστηρίζει το συνέδριο Mediterranean Resort & Hotel Real Estate καθώς αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για την εγχώρια αγορά να αναζητήσει εταίρους από το εξωτερικό, κάτι που και ο κ. Khajavi υπογράμμισε τονίζοντας τη βεβαιότητά του ότι θα υπάρξουν και συμφωνίες ανάμεσα σε επενδυτές και Έλληνες επιχειρηματίες. Άλλωστε στο συνέδριο αναμένεται να παραστούν εκπρόσωποι επενδυτικών κεφαλαίων που ξεπερνάνε τα 220 δισ. δολάρια.
Σύμφωνα, δε, τον Αναπληρωτή Διευθυντή Υποστήριξης Επενδύσεων του Enterprise Greece, Ηλία Ηλιάδη, ο οργανισμός προσπαθεί να τα επικοινωνήσει στο εξωτερικό μια σειρά από έργα και πιθανές επενδύσεις στον τουρισμό. Ο αριθμός τους φτάνει τα 250, κυμαίνονται σε αξία από λίγα έως πολλές δεκάδες εκατομμύρια, ενώ με το 30% εξ αυτών να αφορά σε ώριμα projects, που είναι έτοιμα να κλείσουν. Παράλληλα, όπως σημείωσε, σε fast track διαδικασίες είναι 20 επενδυτικά project εκ των οποίων τα 9 προέρχονται από τον τουριστικό κλάδο, ενώ δύο ακόμη έχουν λάβει το «πράσινο φως» από το Enterprise Greece και αναμένεται η συνεδρίαση της Διυπουργικής για να αποφασισθεί αν θα ενταχθούν ή όχι. Τέλος, από τα 9 τουριστικά project που έχουν ενταχθεί στο fast track, τα τρία βρίσκονται σε φάση υλοποίησης.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr