Στο ξενοδοχείο του Ομίλου Κοκκοτού στην Ελούντα, ο κ. Ρέτσος θα έχει την ευκαιρία να παρουσιάσει την πολιτική εξωστρέφειας του Συνδέσμου αλλά και την πρωτοβουλία για τις γαστρονομικές κοινότητες, αλλά και να συζητήσει με τους φορείς τα μεγάλα θεσμικά ζητήματα (χωροταξικό, επενδύσεις, αδειοδοτήσεις και φορολογία).
Εξωστρέφεια, συνέργειες και βιώσιμη ανάπτυξη, είναι και η πλατφόρμα στην οποία θα πρέπει να πατήσει ο κλάδος τα επόμενα χρόνια, με στόχο την ενίσχυση του κοινωνικού και οικονομικού αποτυπώματος του τουρισμού και την περαιτέρω ανάπτυξη των ποιοτικών του δεικτών, τονίζει διαρκώς ο κ. Ρέτσος, που επισημαίνει σε όλες τις δημόσιες εμφανίσεις του ότι ο ελληνικός τουρισμός χρειάζεται ένα ολιστικό σχέδιο ανάπτυξης. Μία στρατηγική ουσιαστικής διασύνδεσης των βασικών πυλώνων του οικονομικού και κοινωνικού ιστού της χώρας μας, όπως είναι ο πολιτισμός και η αγροδιατροφή.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Σύνδεσμος έχει εγκανιάσει μια πολιτική ανάδειξης των γαστρονομικών κοινοτήτων. Το νέο έργο με τίτλο «Γαστρονομικοί Προορισμοί» θα υλοποιηθεί από τον Σύνδεσμο, το Ινστιτούτο ΣΕΤΕ (ΙΝΣΕΤΕ) και τη Marketing Greece. Το έργο αυτό θα εκτελεστεί σε συνεργασία με το Greek Gastronomy Guide.
Σύμφωνα με τον κ. Ρέτσο «σκοπός των Γαστρονομικών Προορισμών είναι να δούμε στην πράξη την ποιοτική αναβάθμιση και τον εμπλουτισμό του τουριστικού προϊόντος - πιλοτικών προορισμών στην αρχή - μέσα από τη γαστρονομία».
Πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτό το εγχείρημα θα έχουν οι τοπικές γαστρονομικές κοινότητες, οι τοπικές κοινωνίες. Οι δράσεις του έργου θα αφορούν στην εκπαίδευση και στην προβολή.
Όπως έχει αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, η αυθεντικότητα και ο τοπικός χαρακτήρας της γαστρονομίας αποτελούν συγκριτικά πλεονεκτήματα για έναν προορισμό που στοχεύει στην ολιστική βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr