Την ερώτηση κατέθεσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης ο οποίος κατήγγειλε πως οι περισσότερες παραλίες είναι κατειλημμένες από επιχειρηματίες οι οποίοι έχουν πάρει τα δικαιώματα χρήσης, αλλά ουδείς γνωρίζει εάν τηρούν τους όρους της συμβάσεως παραχώρησης και το εάν έχουν απλώσει τις πρόχειρες αυτές κατασκευές στην έκταση την οποία ορίζει ο νόμος.
«Έχουν γίνει και οι διεργασίες με το Υπουργείο Εσωτερικών και είναι αυτή τη στιγμή στο Υπουργείο Περιβάλλοντος. Είναι τα συναρμόδια Υπουργεία. Σε ένα εύλογο διάστημα, λοιπόν, θα φέρουμε νομοθετική ρύθμιση, για να μπορέσουμε να επικαιροποιήσουμε τον συγκεκριμένο νόμο. Είναι ο ν. 2971/2001 Αιγιαλός, παραλία και άλλες διατάξεις. Από το 2001 μέχρι το 2018 είναι πάρα πολλά τα χρόνια. Χρειάζεται κάποια επικαιροποίηση. Δεν αρκούν μόνο οι υπουργικές αποφάσεις που παίρνουμε κάθε χρόνο», ανέφερε.
Η Κατερίνα Παπανάτσιου ανέφερε, επίσης, ότι το θέμα έχει ήδη απασχολήσει συνολικά την Κυβέρνηση, αλλά και το υπουργείο Οικονομικών. Τόνισε ότι για πρώτη φορά το 2017 έγιναν ηλεκτρονικές δημοπρασίες έναντι ανταλλάγματος, ενώ η παραχώρηση χώρων αιγιαλού και παραλίας γίνεται πλέον με έναν διαφανή τρόπο, καθώς οι παραχωρήσεις αναρτώνται επισήμως στο portal του υπουργείου Οικονομικών και οι σχετικές μισθώσεις στην ιστοσελίδα της «Διαύγειας» με ευθύνη των κτηματικών υπηρεσιών και των Δήμων.
Προτάσεις για τριπλή παρέμβαση
«Η εικόνα στα κοσμοβριθή νησιά και τις ακτές της Ελλάδας είναι η εξής», ξεκίνησε τη σύντομη τοποθέτησή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ: «Οι παραλίες, τύποις κοινόχρηστο αγαθό, είναι κατειλημμένες από επιχειρηματίες οι οποίοι έχοντας πάρει το δικαίωμα απλής χρήσης για συγκεκριμένη έκταση, αυθαιρετούν αναπτύσσοντας ξαπλώστρες και ομπρέλες σε πολλαπλάσιο χώρο. Την ίδια στιγμή ο κρατικός μηχανισμός αδυνατεί να κάνει ουσιαστικούς και έγκαιρους ελέγχους, με αποτέλεσμα ο καθείς να αυθαιρετεί όπως θέλει» τόνισε ο κ. Ξυδάκης
«Να ποιες είναι οι προτάσεις μου», συνέχισε ο Ν. Ξυδάκης: «Πρώτον, να υπάρξει σαφής νομοθετική πρόβλεψη για ανάρτηση επί τόπου πινακίδας με το σκαρίφημα του παραχωρούμενου χώρου για να ξέρει ο παραθεριστής ποιος χώρος είναι ελεύθερος. Το ίδιο σκαρίφημα να είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα του Δήμου, με σαφήνεια και απλότητα. Να περιλαμβάνει και το τηλέφωνο της αρμόδιας υπηρεσίας, προκειμένου ο πολίτης να ξέρει πού να απευθυνθεί αμέσως, ακόμα και τηλεφωνικώς, όταν έρχεται αντιμέτωπος με αυθαιρεσία. Όχι να ψάχνει ο πολίτης το λιμενικό, την κτηματική υπηρεσία ή το δήμο, που θα παραπέμπουν ο ένας στον άλλο ή θα έχουν φόρτο εργασίας και θα εμφανιστούν για έλεγχο τον Οκτώβριο. Όσο για τα πρόστιμα που επιβάλλονται δεν έχουν κανένα νόημα αν η αυθαιρεσία τους προηγούμενους πέντε μήνες έχει αποφέρει πολλαπλάσιο πλουτισμό, αποκτηθέντα παρανόμως σε βάρος ενός συνταγματικού δικαιώματος -την ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες.
Δεύτερον, θα πρέπει νομοθετικά να οριστεί ποιο ποσοστό, ποιο μέρος της παραλίας είναι προς παραχώρηση. Το 20%, το 30%,; Ένα εύλογο μέρος. Να μη γίνεται σύγχυση με το 50% που αφορά τον υποτιθέμενο ελεύθερο χώρο εντός εκείνου που παραχωρείται για ξαπλώστρες, ο οποίος στην πράξη δεν είναι προσβάσιμος από τους λοιπούς κολυμβητές. Αναφέρομαι στο μέγιστο χώρο που θα παραχωρείται σε κάθε παραλία και δεν πρέπει να υπερβαίνει το 20-30%.
Τρίτον: Θα πρέπει να σκεφτούμε πολύ σοβαρά ως νομοθέτες και ως εκτελεστική εξουσία μήπως κάποια από τα αδικήματα της παράβασης πρέπει να ορίζονται ως αυτόφωρα. Να υπάρχει ο φόβος των κανόνων, ο φόβος του Συντάγματος, ο φόβος για καίριες επιπτώσεις αν θιγεί η ελευθερία του προσερχόμενου. Θα σας δώσω ένα πολύ απλό παράδειγμα για να καταλάβετε το μέγεθος. Μία από τις θαυμάσιες παραλίες της Μυκόνου είναι το Αγράρι. Εκεί δεν συμβαίνουν παραβιάσεις. Γιατί; Διότι ένας πολύ γνωστός επιχειρηματίας έχει το σπίτι του στην παραλία και έχει φροντίσει απλούστατα να εφαρμόζεται ο νόμος. Στις υπόλοιπες παραλίες δεν υπάρχει χώρος ούτε για μία πετσέτα. Αυτό είναι ντροπή για την ελληνική δημοκρατία, ντροπή για το ελληνικό κράτος, ντροπή για μας που νομοθετούμε και τον κρατικό μηχανισμό που δεν ελέγχει ή ελέγχει κατόπιν εορτής. Ο οποίος μηχανισμός είναι χαώδης. Για μερικές παραβάσεις της παραλίας επιλαμβάνονται τρία και τέσσερα και πέντε υπουργεία και όλοι είναι ανεύθυνοι ή σωστότερα όλοι είναι ανευθυνο-υπεύθυνοι, με θύματα τον πολίτη, την εικόνα της χώρας, και την υγιή τουριστική επιχειρηματικότητα.
Αυτό που προτείνω όμως πρέπει να γίνει αύριο το πρωί. Όχι του χρόνου. Τον Φεβρουάριο θα γίνουν νέες παραχωρήσεις, τον Απρίλιο ή Μάιο αρχίζει η τουριστική σεζόν. Θα πρέπει όλες οι ρυθμίσεις να γίνουν τώρα», κατέληξε ο Νίκος Ξυδάκης. «Έχουμε τη βούληση, γνωρίζουμε το πρόβλημα. Ας κάνουμε την πράξη».
Ανοίγει ο δρόμος για παρέμβαση
«Είμαστε πρόθυμοι να εξετάσουμε την πρότασή σας, αναφορικά με τη δημιουργία πλαισίου γνωστοποίησης στο κοινό των ορίων των παραχωρούμενων εκτάσεων ούτως ώστε ο κάθε πολίτης να γνωρίζει τι έχει δοθεί στον επαγγελματία και ποια είναι η καταστρατήγηση που μπορεί να έχει κάνει. Όπως επίσης είμαστε πρόθυμοι να εξετάσουμε και τις επιτόπου φυσικές πινακίδες, που έχετε θέσει σαν πρόταση στην ερώτησή σας, στην προσπάθεια βελτίωσης του εν λόγω συστήματος», είπε η υφυπουργός.
Παρέπεμψε δε στην Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Εσωτερικών, Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας με την οποία καθορίστηκαν σαφώς οι όροι, οι προϋποθέσεις και όλες οι αναγκαίες λεπτομέρειες για τη διαδικασία παραχώρησης απλής χρήσης αιγιαλού- παραλίας. «Έχουμε δώσει ιδιαίτερη έμφαση στη διασφάλισης της ελεύθερης και ασφαλούς διέλευσης των λουόμενων, στην αποφυγή της αισθητικής υποβάθμισης, στη διατήρηση των οικοτόπων», ανέφερε και προσέθεσε: «Συγκεκριμένα θα αναφέρω ένα παράδειγμα, επειδή αναφερθήκατε και στη Μύκονο. Η Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Μυκόνου προχώρησε στις 31.10.2017 στη σύνταξη έκθεσης αυτοψίας αυθαίρετων κατασκευών και εκεί το πρόστιμο ήταν πάρα πολύ μεγάλο για την ανέγερση, 109.000 ευρώ, και πρόστιμο διατήρησης 18.000 ευρώ».
Η υφυπουργός ξεκαθάρισε πως η κυβέρνηση έχει πλέον οριοθετήσει ποιο είναι το ποσοστό των παραχωρημένων παραλιών το οποίο πρέπει να καταλαμβάνει κάποιος και αυτό δεν μπορέι να ξεπερνά το 50%. «Σε μια παραλία η οποία παραχωρείται -όχι στο σύνολο του νησιού- το 50% μπορεί να καταληφθεί από ομπρελοκαθίσματα και το 50% παραμένει ελεύθερο για τους λουόμενους», ανέφερε, παραδεχόμενη πως στην πράξη αυτό καταστρατηγείται και πως για αυτό το λόγο και μπαίνουν αυστηρά πρόστιμα.
Γιώργος Αλεξάκης
«Ψήνονται» παρεμβάσεις στη χρήση των παραλιών – Προτάσεις τριών σημείων
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr