Οι παρατηρήσεις αυτές που προκύπτουν από το κείμενο του Προσχεδίου του προϋπολογισμού αποτυπώνουν εύγλωττα τη σημασία της ανάδειξης της χώρας ως προορισμού ποιότητας στον τουρισμό αλλά και τη σημασία για τη χώρα που έχει μια θετική συγκυρία για τη ναυτιλία.
Πιο συγκεκριμένα όπως αναφέρεται:
Για το 2016, όσον αφορά το εξωτερικό ισοζύγιο, σε εθνικολογιστική βάση η αρνητική συμβολή του (-0,5% του ΑΕΠ) οφείλεται κατά κύριο λόγο στο ισοζύγιο υπηρεσιών , και δευτερευόντως στο ισοζύγιο αγαθών . Και σε τρέχουσες όμως τιμές (στοιχεία ισοζυγίου πληρωμών Τράπεζας της Ελλάδος), η επιδείνωση του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών προήλθε κυρίως από την επιδείνωση κατά 1,6 δισ. ευρώ του ισοζυγίου υπηρεσιών, η οποία οφείλεται στη μείωση των ταξιδιωτικών εισπράξεων και των εισπράξεων από μεταφορικές υπηρεσίες.
Αφενός, η μείωση των καθαρών ταξιδιωτικών εισπράξεων κατά 0,88 δισ. ευρώ το 2016 (παρά την αύξηση των αφίξεων μη κατοίκων στη χώρα) αποδίδεται κυρίως στην επιθετική τιμολόγηση των υπηρεσιών διαμονής , ως μέσο προσέλκυσης ταξιδιωτών και αντιστάθμισης της επίδρασης της προσφυγικής κρίσης στην αντίληψη για την Ελλάδα ως τουριστικού προορισμού .
Αφετέρου, το μειούμενο επίπεδο δραστηριότητας στις υπηρεσίες μεταφοράς και η πτώση των καθαρών εισπράξεων τους κατά 1,2 δισ. ευρώ, αντανακλά την επίπτωση στον κλάδο των θα-λάσσιων μεταφορών από τους περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων και από την πτωτική πορεία των ναύλων. Από το 2017, η μεγαλύτερη χαλάρωση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων και η ήδη εμφανής αύξηση στους ναύλους αναμένεται να συμβάλλει στην τάση δυναμικής ανάκαμψης της ναυτιλίας, όπως παρατηρήθηκε στο πρώτο τρίμηνο του έτους (+12,8% στις καθαρές εισπράξεις θαλάσσιων μεταφορών σε ετήσια βάση).
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr