Συγκεκριμένα, κατεγράφησαν +38.000 αφίξεις στο σύνολο της χώρας. Κατά τον μήνα Νοέμβριο 2016, η Κρήτη παρουσίασε αύξηση στις διεθνείς αεροπορικές αφίξεις +11,5% σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2015. Η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη εμφάνισαν θετικό πρόσημο +13,5% και +15,1% αντίστοιχα. Αντίστοιχα, η περίοδο Ιανουάριος – Νοέμβριος έκλεισε με θετικό πρόσημο +8,9% ή περίπου +1,3 εκατ. αφίξεις, στο σύνολο της χώρας.
Ειδικότερα, η Κρήτη, το Ιόνιο και οι Κυκλάδες παρουσιάζουν αύξηση των διεθνών αεροπορικών αφίξεων κατά +12,9%, +13,2% και +11,3% αντίστοιχα, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη εμφανίζουν θετικό πρόσημο +8,7% και +10,4% αντίστοιχα, ενώ η Κως, η Σάμος και η Μυτιλήνη κινούνται με αρνητικό πρόσημο -11,2%, -23% και -57,2% αντίστοιχα.
Αύξηση, επίσης, των αεροπορικών αφίξεων εσωτερικού κατά +6,5% παρατηρείται τον Νοέμβριο του 2016, σε σχέση με τον του 2015, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία από τα κυριότερα αεροδρόμια της χώρας. Συγκεκριμένα κατεγράφησαν 519 χιλιάδες αεροπορικές μετακινήσεις έναντι 487 χιλιάδων το 2015. Δεδομένου του κομβικού ρόλου του ΔΑΑ στις εσωτερικές αεροπορικές μετακινήσεις, το ποσοστό μεταβολής στον ΔΑΑ (+11,4% τρέχον έτος) αντικατοπτρίζεται και στο ποσοστό συνολικής μεταβολής των περιφερειακών αεροδρομίων (+12,0%). Με θετικό πρόσημο έκλεισε ο Νοέμβριος και για την πλειοψηφία των προορισμών: Θεσσαλονίκη +13,5%, Κυκλάδες +19,4%, Ιόνιο +8,5%, και Kρήτη +12,1%. Πτώση εμφάνισαν τα Δωδεκάνησα -0,8%,.
Τέλος με εξαίρεση τα αεροδρόμια της Kαλαμάτας και της Καρπάθου αύξηση παρουσιάζεται στην αεροπορική κίνηση εσωτερικού στο εντεκάμηνο.
Τον Νοέμβριο, οι οδικές αφίξεις κατέγραψαν σημαντική αύξηση (+11,3%), σχεδόν 69 χιλ. περισσότερες από τον αντίστοιχο Νοέμβριο του 2015. Οι οδικές αφίξεις αλλοδαπών τον Νοέμβριο του 2016 ήταν αυξημένες από την Βουλγαρία κατά +16,3%, το Τριεθνές κατά +16,8%, από την ΠΓΔΜ +12,3%, από την Τουρκία +11,1% και από την Αλβανία +1,4%. Την περίοδο Ιανουάριος – Νοέμβριος, καταγράφεται μείωση –6,3% από την Βουλγαρία και -0,8% από την Αλβανία ενώ από το Τριεθνές, την Τουρκία και από την ΠΓΔΜ καταγράφεται αύξηση +17,6% , +4,3% και +3,6%, αντίστοιχα.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, ο ΣΕΤΕ καθιστά σαφές ότι η δημιουργία ενός σταθερού, απλού και ευέλικτου επενδυτικού πλαισίου θα δώσει περαιτέρω ώθηση στον τουρισμό, ο οποίος μπορεί να λειτουργήσει ως ατμομηχανή και για άλλους κλάδους.
Για την επίτευξη των στόχων αυτών απαιτείται:
η εκπόνηση Εθνικής Χωρικής Στρατηγικής με συναινετικές διαδικασίες και έγκριση της Βουλής
η άμεση επαναφορά ενός σύγχρονου Ειδικού Χωρικού Πλαισίου για τον Τουρισμό με στόχο την προώθηση της επιχειρηματικότητας και της Βιώσιμης Ανάπτυξης
η ανάδειξη της σημασίας των Περιφερειακών Χωροταξικών Πλαισίων
η επίσπευση και απλούστευση των διαδικασιών σε επιμέρους διαδικασίες και εργαλεία χωροθέτησης δραστηριοτήτων με σημαντική προστιθέμενη αξία (πχ. Ειδικά Χωρικά Σχέδια)
η ενσωμάτωση, στον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό, της ιδιαιτερότητας του Ελληνικού Νησιωτικού και Παράκτιου Χώρου και των νευραλγικών οικονομικών δραστηριοτήτων που αναπτύσσονται σε αυτόν (και εντός 100 μέτρων από την ίσαλο γραμμή).
Όσον αφορά το επόμενο έτος, ο Σύνδεσμος εκτιμά πως διαφαίνονται θετικές προοπτικές, παρά την ύπαρξη μία σειρά αστάθμητων και δύσκολα προβλέψιμων παραγόντων, τόσο σε οικονομικό, όσο και σε γεωπολιτικό επίπεδο.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr